Gästminimalister berättar – 10 fördelar med minimalism

I serien gästminimalister berättar ger vi våra läsare och bloggrannar möjlighet att med sina egna ord beskriva och inspirera med sin minimalistiska resa.

Nedan hittar du Johns berättelse och 10 fördelar som han upplevt sedan han fick upp ögonen för minimalism och enkelhet. Fördelar som påverkar såväl honom själv som hans familj positivt i vardagen.

1. Frihet. Detta är för mig den enskilt största positiva aspekten av att leva enklare. I takt med att jag gjort mig av med saker, har den mentala bindning till prylar som tidigare funnits där, minskat avsevärt. Det är nu jag förstår vilket inflytande prylar haft över mig och styrt min tid. Ibland är det inte förrän man slutar med något som man inser hur mycket det påverkat en. Frihetstemat går in i flera av nedanstående punkter.

2. Ekonomi. Att leva enklare har medfört större ekonomisk frihet i form av större marginaler när lönen utbetalas. Det är också en mental frihet att pengar på kontot inte längre medför tankar som ”nu har jag extra pengar då kan jag köpa…” och istället låta de vara. Alltså ett minskat inflytande av pengar på mitt beteende då mer pengar inte per automatik leder till mer konsumtion. Jag har också frihet att gå ned i arbetstid genom minskade utgifter.

3. Tid. Jag var ingen storkonsument innan jag började leva enklare och trots detta är det väldigt tydligt hur stor inverkan konsumtion tidigare haft på min vardag och tankemönster. Jag läste en intressant tanke om tid; att tid kan betraktas en valuta. Ju mer tid jag har i vardagen som inte fylls av åtaganden desto mer generös kan jag vara med min tid. Kan låta pretentiöst men så har det faktiskt blivit i vardagen. Jag tar mig mer tid att prata i telefon eller hjälpa andra.

4. Relationer. Jag och min sambo fick mer kvalitét i våra samtal när vi började leva enklare. När konsumtionsbruset lagt sig är det lättare att hålla fullt fokus på den vi har framför oss och komma in på andra samtalsämnen än de som är rent praktiskt i vardagen. Jag tror de flesta värderar relationer högt i livet men det avspeglar sig inte alltid i vad vi lägger tid och fokus på.

5. Värderingar. När jag kommit ur konsumtionsloopen och huvudet inte är fyllt av ”nästa grej” i samma utsträckning, har det gett plats till andra tankar och känslor. Tankar om vad som är viktigt och hur jag vill använda min tid de dagar, månader och förhoppningsvis år som återstår i livet. Faktum är att ett enklare liv kan göra att vi kommer i kontakt med känslor som vi undvikit. Plötsligt kan det dyka upp känslor av ensamhet, sorg, skuld som vi hållit på avstånd genom att distrahera oss på olika sätt. Dessa känslor kan var smärtsamma men också ge information om vad vi faktiskt behöver och värdesätter i livet. Mina egna känslor av ensamhet har till exempel gett mig viktig information om att jag verkligen värdesätter tid med andra människor.

6. Tacksamhet. De flesta konsumerar mer än de behöver. Överkonsumtion är mer regel än undantag. En viktig förutsättning för överkonsumtion är missnöje. Vi ser oss omkring och tycker inredningen ser trist eller utdaterad ut. Vi tittar oss i spegeln och hjärnan hittar bevis på att vi behöver uppdatera garderoben. Att inte konsumera tvingade mig att se mer av vad jag har och känna tacksamhet för det, vilket kan vara enkla saker som en kopp kaffe eller fin kontakt med min son.

7. Lämnat jämförelseträsket. Jag tror att många jämför sig mer med andra än vi vill erkänna för oss själva. Vi jämför kläder, prylar, bilar, heminredning, socialt liv, utseende, resor och erfarenheter. För många kan livet bli till en enda stor jämförelse. En del psykologer hävdar att social jämförelse är en medfödd tendens i hjärnan – det hjälper oss att anpassa oss till flocken och inte bli utesluten vilket en gång i tiden var en dödsdom. Nu har vi långt större kontaktytor för jämförelse via internet och sociala medier. Idag jämför jag mig betydligt mindre med andra i termer av ”framgång”, vilket har varit en stor befrielse.

8. Hälsa. Jag äter bättre, tränar mer samt sover bättre. Jag tror att många osunda vanor handlar om att dämpa obehagliga tankar och känslor. Med större frihet och mer tid har detta behov minskat då jag inte upplever mig lika uttömd och dränerad på energi. Jag tränar i princip varje dag för att jag gillar känslan av att kroppen aktiveras och får svettas. Jag har mindre behov av att äta onyttigt, tröstshoppa eller slötitta på Youtube. Kort och gott färre beroendebeteenden.

9. Uppleva mer med mindre. En inbyggd nackdel med konsumtion av både prylar och upplevelser är att vi habituerar och njutningsupplevelsen avtar. Vad vi än konsumerar regelbundet blir det vardag. Den nya, fina jackan blir snart din gamla vanliga jacka. Vi har exempelvis ätit ute två gånger den senaste månaden, de besöken var betydligt godare än hundratals tidigare slentrianmässiga restaurangbesök jag gjort. Jag har även lagt märke till ökad njutning vid andra upplevelser när jag inte konsumerar de lika frenetiskt som tidigare.

10. Frid. Jag tror att många som slutat med någon form av beroendebeteende (som konsumtion) kan uppleva att det infinner sig ett lugn i vardagen när väl abstinensen lagt sig. Jag upplever mig mer närvarande, lugnare och har lättare att ta dagen som den kommer. Det har gradvis infunnit sig en frid i vardagen som tidigare bara uppstått vid semester eller ledighet.

Jag kan inte annat än hålla med John i princip alla punkter han skriver. Det märks att han successivt gjort en minimalistisk resa och livsstilsförändring såväl mentalt som praktiskt.

Vilka av ovanstående 10 fördelar har även du upplevt med din minimalistiska livsstil? :)

Vill du själv vara med som gästminimalist hos oss och berätta om din minimalistiska resa eller en specifik minimalistisk händelse ur ditt liv, så kontakta oss gärna via mejl.

3 tankar kring ”Gästminimalister berättar – 10 fördelar med minimalism

  1. Carro

    Kan nog skriva under på alla punkter. Men det har tagit tid. Jag började rensa ut när min nu 6 åriga son var bebis och började riva ut massa saker som jag inte orkade plocka upp tillslut. Sedan har det växt fram mer och mer ett minimalistiskt tankesätt som numera sitter där utan att jag tänker så mycket längre. Rensar kontinuerligt och tänker på inflödet. Min man har hängt på och nu tycker vi att det känns rätt skönt att slippa alla prylar.

    Svara
  2. Tanja

    Fint skrivet och stämmer väl in på de fördelar som jag själv upplever med att leva minimalistiskt. Första åren registrerade jag, precis som Herr och Fru Minimalist, mitt in- och utflöde gällande prylar, kläder och annat, men det har jag slutat med nu eftersom jag har kontroll på vad jag tar hem.

    Utan massa prylar att ta hand om kan jag andas och upplever frihet, frihet att spendera dagarna utifrån väder, känsla, vänner, familj och lust.

    Svara
  3. Jasmine

    Tack för denna text. Det framträder så tydligt att det finns så oändligt många viktiga och betydelsefulla vinster av att gå mot minimalismen.

    Svara

Lämna ett svar