Inredning för hälsa, prestation och välmående

Jag har nyligen läst boken Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående av hjärnforskaren Katarina Gospic och inredningsdesigner Isabelle Sjövall. Jag rekommenderade vårt lokala bibliotek att köpa in boken och då blir jag även först med att få läsa den, en bra service och lite extra lyxigt! :)

Hjärnan är människans viktigaste organ och är helt avgörande för hur du mår och presterar. Den formar tankar, frammanar känslor och kontrollerar kroppsfunktioner. Men visste du att hur miljöerna du rör dig i ser ut i färg och form, påverkar ditt välmående? Att ett rum med lågt till tak gör det lättare att fokusera på detaljer och därför passar för vissa yrken, medan andra yrkesgrupper behöver rum med högt till tak för att få ut sin kreativitet och fulla potential? Eller att antalet växter på ett kontor kan ha betydelse för arbetsinsatsen och stressnivån?

Citat ur boken Neurodesign.

Citat ur boken Neurodesign.

Boken tar avstamp i hur hjärnan fungerar och hur vår omgivning kan anpassas för att minska stress och sjukskrivningar, och istället öka effektivitet och välmående. Några intressanta punkter som tas upp i boken:

 • Tystnad vs musik på jobbet. När du har en arbetsuppgift som kräver att du koncentrerar dig är det bättre att ha det tyst runt omkring dig. Ska du däremot utföra en arbetsuppgift som inte kräver så mycket koncentration kan musik vara lämpligt eftersom det kan öka motivation och tempot.
 • Kontorslandskap vs egna rum. Idag är det otroligt vanligt med kontorslandskap, vilket egentligen är märkligt då det finns forskning som visar att det minskar produktiviteten med 66 %. Detta då vi har störande ljud runt omkring oss men också för att vi ständigt blir avbrutna av kollegor. En studie visade att medarbetare i öppna kontorslandskap blir avbrutna i snitt var elfte minut och att det tar cirka tjugofem minuter att komma tillbaka till ursprungsfokus. Kontentan är att många människor har totalt avsaknad av koncentration under hela arbetsdagen.
 • Låg vs hög takhöjd: Beroende på vilken typ av arbete som ska utföras i lokalerna kan takhöjden vara värd att ha i åtanke. En kirurg kan med fördel operera i ett rum med låg takhöjd, liksom redovisningskonsulten som vill hålla alla siffror rätt i mun. En konstnär däremot behöver högt i tak för att vara i sitt kreativa esse.
 • Starka vs ljusa färger. Hur vi påverkas av färger tas naturligtvis upp i boken, liksom att de färger vi tycker mest om inte alls behöver vara bäst för arbetsprestationen. Det kan även vara värt att tänka på färgsättning utifrån vilket väderstreck rummets fönster är i.

Det finns forskning som visar att en arbetsmiljö med naturbilder eller växter gör att medarbetare har mindre sjukfrånvaro, upplever mindre stress och har ett ökat välmående. Växter kan även förbättra luftkvaliteten, vilket vi nämnt tidigare i blogginlägget Minimalism på arbetsplatsen. Likaså har det i studier påvisats att naturutsikt påskyndar tillfrisknandet hos patienter på sjukhus. Samt att elever med klassrum med utsikt mot naturen ökar sin prestation i bland annat matematik och språk, jämfört med elever som har utsikt mot mer urbana miljöer.

Sammanfattningsvis skulle vi med relativt enkla medel kunna förbättra prestationerna på arbetsplatser, resultaten i skolan och få patienter att spendera kortare tid på sjukhus. Miljöer som är designade utifrån hur hjärnan fungerar har positiva effekter på hur människor mår och presterar. Mer grönt i våra dagliga miljöer tycks helt enkelt vara en god idé! :)

Har du läst boken? Vad är dina tankar kring miljö, stress och prestation?

10 tankar kring ”Inredning för hälsa, prestation och välmående

 1. Sara

  Jag funderar hur barn och personal på dagens kommunala förskolor mår och utvecklas utifrån denna forskning ??

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt intressant fråga!
   Det vore även intressant om någon kommun vågade sig på att satsa på skolan utifrån denna typ av forskning för att se vilka resultat det kan få på elevernas resultat. Sen spelar såklart elevunderlag och lärare in också, men det vore en intressant satsning att göra. Om någon vågade ;)

 2. Oskar

  Så i en svensk bok så har man citat av Da Vinci på engelska, trots att han var verksam på italienska? Jorå så att eh…

  Svara
  1. Storugglan

   :-)) Det är så bildning stavas nu för tiden. Men man får kläda sig i välviljans dräkt och se till innehållet!

 3. cl

  Verkar jätteintressant! Den ska jag absolut läsa. Jag ääälskar inredning. I förening med minimalism, förstås ;)

  Svara
 4. Sara

  Intressant det där med kontorslandskap. Arbetar på en statlig myndighet och den liksom många andra myndigheter jobbar mot fler öppna kontorslandskap. Jag klarar knappt av att arbeta där och räddar dagen med vitt brus eller klassisk musik i lurarna.

  Svara
 5. Maria

  Jag har inte läst boken. Om det inte var den som var kurslitteratur när jag läste om miljöns betydelse i vården. Minns att vi hade nåt om färger och ljussättning, och framför allt det där med ljussättning fastnade. Men då med fokus på tillfrisknande snarare än prestation.

  Jag har reagerat lite på inredningstrenden som verkar vara rådande nu. Alltså det vita. Kollar man mäklarannonser så är nästan allt vitt. Vitt, vitt, vitt, lite svart eller grått, och kanske en röd prydnadskudde i den vita soffan. För mig ger det en sjukhuskänsla, och är inte på något sätt avslappnande.

  I mitt hem skulle jag vilja ha några rum med mer avslappnande karaktär, och några rum som verkligen dundrar av energi! Framför allt köket vill jag ha energigivande. Älskar starka färger, och min dröm är ett riktigt knallgult kök, med likaledes knallgröna detaljer. Citron och lime all over! Nu blev det inte riktigt så, då vi använde äggoljetempera, och pigmentet blev inte så kraftfullt som jag ville ha det.

  Svara

Kommentera