Köper du prylar eller välbefinnande?

Har du tänkt på vad mycket pengar vi lägger på kläder och prylar jämfört med hur mycket vi lägger på vår egna fysiska och psykiska hälsa? Jag upplever att träning och andra långsiktiga satsningar i vårt eget välbefinnande oftast får en betydligt mindre pott i vår månadsbudget?

En ny iPhone här, en ny bikini och ett par nya höstplagg där, några inredningsdetaljer och en vinterjacka med matchande halsduk. Ingen skulle höja på ögonbrynen för den konsumtionen under ett år trots att den säkert inte var livsviktig samt kan uppgå till ett femsiffrigt belopp totalt. Men hur mycket pengar lägger vi på vårt eget psykiska och fysiska välbefinnande? Det som egentligen borde värderas otroligt mycket högre än prylar och kläder. Gymkort upplevs dyra, ekologisk mat likaså, PT-timmar ska vi inte ens tala om och att gå till en coach regelbundet kostar bara fåtalet på sig.

Min analys är att vi är dåliga på att värdera sådant som inte lämnar något fysiskt efter sig. Eller saker som inte ger omedelbar positiv belöning. Upplevelser är också något som oftast inte lämnar något fysiskt efter sig, men det ger ändå någon slags omedelbar positiv tillfredsställelse.

Men när det gäller områden där belöningen är mindre konkret och där man själv har ett visst ansvar för att få betalt för nedlagda tid, pengar och energi, så är vi inte lika generösa mot oss själva. Likaså områden där belöningen kommer först på lång sikt. Det räcker inte att gå till gymmet en gång, gå på ett coachsamtal, åka på en träningsresa eller äta en hälsosam måltid för att må bra på lång sikt. Det krävs ofta någon form av regelbundenhet och du är oftast själv ansvarig för, åtminstone delar av, utvecklingen.

Det är helt enkelt lättare att låta pengarna gå till prylar. Risken för att misslyckas eller att inte få valuta för pengarna är mindre. Det står en prislapp och du vet ofta ganska väl vad du får med dig hem och belöningen sker direkt (om än kortvarigt). Det har kanske att göra med människans oförmåga att investera och tänka långsiktigt och holistiskt?

Har du en app likt Tink eller bankernas egna utgifts-uppdelningar så kan du hyfsat snabbt få en överblick över hur mycket pengar du lägger på prylar och kläder, respektive din egen fysiska och psykiska hälsa.

Har du funderat kring hur mycket pengar du lägger på prylar och kläder vs mer långsiktiga investeringar i dig själv under ett år?

15 tankar kring ”Köper du prylar eller välbefinnande?

 1. Flisan

  Vi köpte inga julklappar till varandra, istället köpte vi ett löpband till garaget. Jättedyrt. Men inte lika dyrt som oanvänt gymkort. Inte är vi några superhurtbullar men även 20min promenad med SATC på ipaden är bättre än inget!

  Svara
 2. Flisan

  PS jag fattar ju att löpbandet är en ’grej’ men har man två barn och i princip turas om att vara ensamma hemma (+ att vi båda jobbar heltid) så kan man inte ta sig ut för att springa eller promenera så lätt.

  Svara
 3. Wonderingsanna

  Jag köper sådant som riktigt bra bröd å gott te, prenumeration på ljudböcker, förbrukningsvaror som riktigt bra hudvård etc. Sen köper jag förutsättningar för välbefinnande som bra skor och kanske en varm tröja men jag köper dvs shoppar inte en massa jox å prylar jag inte behöver eller egentligen vill ha.

  Mitt inte köpande å att jag inte gör av med en massa pengar köper mej det allra bästa ? möjligheten att kunna bara vara, tid , lugn och uppfinningsrikedom ?. Eftersom jag har så små utgifter måste jag inte gno runt å jobba ihop en så stor inkomst heller ?

  Svara
 4. Linda

  Jag la ner både tid och pengar på egen terapi under många år och kom ut på andra sidan med insikter jag bär med mig resten av livet. Stor kostnadspost men värt varenda minut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tror alla skulle må bra av att gå i terapi någon gång i livet. Och ju tidigare desto fler år att ha med sig lärdomarna (typ). :)

 5. Anna

  Jag tänker så att jag gillar att läsa och lånar böcker på biblioteket, jag gillar också att gå promenader med min hund. Ett årskort i simhallen köpte jag för mitt friskvårdsbidrag via jobbet. Min sambo jobbar som massör och kan ge mig behandlingar hemma. Detta bidrar till att jag inte lägger så mycket pengar på ”hälsa och välbefinnande”

  Svara
 6. Jenny

  Tänkvärt! Allra mest investerar jag dock i min hälsa och välbefinnande genom att ha råd att inte jobba heltid. Vilket jag i och för sig gör just nu, men jag vet att jag inte måste.

  Svara
 7. Engiftfribarndom

  Jag skulle vilja investera i en hund. Tror den skulle kunna ge mycket livskvalitet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Verkligen! Den dag vi blir pensionärer vill jag också ha hund. Är uppväxt med hund och mina föräldrar har alltid haft hund med endast något år ”mellan två hundar”. Blir kanske lagom tills barnen flyttar ut och det blir väldigt tomt där hemma. ;)

 8. Sebbe

  Det beror på vad räknas som prylar? T.ex. en tandborste som är viktig för hälsan?

  Svara
 9. Moa

  Min första tanke när jag läste inledningen är att de sakerna du räknade upp faktiskt bidrar till välmående. En bra höstjacka är viktig när det är kallt, en ny telefon som klarar av att spela upp yogavideor och andra viktiga appar förbättrar hälsan, och en bikini som passar och som man känner sig fin i är en förutsättning för att komma igång med simning och strandutflykter. Även inredning och halsdukar köper man väl för att man tror sig må bättre av det. Sen kan jag hålla med om att köphetsen ibland är för stark, ofta överskattar man mervärdet med nya prylar och blundar för nackdelarna.

  Svara
 10. Ann

  Jag har varit storkonsument av att handla kläder både till mig och min dotter. Dock har det skavt i mig och jag har börjat känna att shoppingen styrde mig och inte jag den. Så jag började med att avprenumerera alla mail som jag fick för att inte råka hamna i oönskat beteende. Började sen fundera på vad jag önskade att jag la mer pengar på och vad som på riktigt skulle få mig att må bra. Kom fram till att det var hälso- och träningsrelaterade grejer som jag eg ville lägga mer pengar på. Så från och med i december så har jag nästan helt slutat handla kläder (undantag kläder som måste inhandlas pga växande 5-åring. Hon har dock det mesta gällande vardagskläder) och går nu på massage och yoga en gång i veckan samt har bokat in både teaterbesök + middag med min man senare i vår samt ska på träningsresa med en nära vän. Har även köpt teaterbiljetter till mig och min dotter och kunde betala det rakt av med min lön och länna att det inte gjorde ett speciellt stort hål ✌?

  Svara

Kommentera