Mognadsprocessen vid prylbantning

Det händer att vi träffar människor som anser sig ha alldeles för mycket saker men som ändå har svårt att släppa taget och göra sig av med något. De fastnar i klassiska argument som att ”det kan vara bra att ha” och sparar saker ”för säkerhetsskull”. Liksom överdriver eller missminner sig hur ofta eller när något faktiskt kom till användning senast, som absolut inte hade kunnat lösas med någon annan pryl eller plagg.

Det här får man ha respekt för. För minimalism och att prylbanta är en mognadsprocess som de allra flesta går igenom, men vi gör det olika snabbt. När man väl landat i sina värderingar och prioriteringar och har erfarenheten av att våga släppa taget om såväl enkla som svårare prylar, så inser de allra flesta att det inte alls är farligt. Och att argumenten man använde mot sig själv, egentligen inte stämde överens med verkligheten utan var mer en känsla.

Du saknar i princip aldrig något du rensar ut. Du får snarare vara glad om du ens kommer ihåg att du tidigare ägt det. ;)

Memoryspel jag inte ens minns att jag ägt, förrän jag såg bilden.

Med största sannolikhet inträffade heller ingen av det farhågor du målat upp skulle ske om du släppte taget om saken. Du saknade det inte, du behövde det inte, någon svärmor eller farmor ifrågasatte inte var saken du tidigare fått numera håller hus, och någon vän rotade inte i skåpen efter gåvan du tidigare fått. Det hände ingenting, mer än att du tog ytterligare steg på din minimalistiska resa, både rent praktiskt men också mentalt.

Börja rensa där tröskeln är låg för just dig. Där det inte känns så jobbigt att faktiskt släppa taget. Med tiden kommer du sedan inse att när du rensar ut saker du inte behöver, inte använder och som inte är värdeskapande för dig, så inträffar ingenting av det negativa som du målat upp en bild av. Men däremot kan du få ut mycket positivt av det.

När du under mognadsprocessen inser att du faktisk inte saknar det du släpper taget om, kommer du kunna ge dig på även svårare rensningsområden. Och med din erfarenhet kring att prylbanta, kommer du allt mer sällan fastna i de där klassiska argumenten och spara saker för att ”det kan vara bra att ha”, ”för säkerhetsskull” eller bara för att det är en gåva.

Kan du känna igen dig i mognadsprocessen när det gäller rensning och minimalism?

28 tankar kring ”Mognadsprocessen vid prylbantning

  1. Anna-Lena

    Jag är i mognadsprocess hela tiden. Har rensat ut väldigt mycket, men har fortfarande saker som jag inte klarar att släppa taget om. Balklänningen, arvegods och fotografier är exempel på det. Det lättaste att rensa ut har varit kökstillbehör (plastbantat) och prydnadssaker. Även om det har handlat om presenter jag har fått så har det känns ok ändå. Har lämnat det till secondhand, så sakerna har förhoppningsvis levt vidare hos någon annan.

    Svara
  2. Sanna

    Definitivt en mognadsprocess! Vet när jag gick igenom bebiskläder första gången, då var det få jag kunde släppa taget om. Andra gången betydligt fler! Mitt mål är en liten kartong kvar med typ första bodyn.

    Jag har insett själv att det är så jag funkar.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att höra! Har verkligen gått igenom samma process när det gäller barnkläder, är precis igång med att rensa ut de sista urvuxna barnkläderna nu.

  3. A-C

    Håller verkligen med om att det är svårt med barnkläder. Vet inte riktigt vad jag ska göra med det som tredje bebisen nu växer ur månad för månad…borde ju lämna iväg det direkt, men då känns det så definitivt att det aldrig kommer bli fler bebisar, och även om det högst troligt inte blir det så är jag inte redo att ta det beslutet än. Och visst, man kan skaffa nytt, men det hade nog känts lite sorgligt om den högst osannolika hypotetiska bebisen inte skulle ha samma overall, åkpåse, pyjamas, osv som alla syskonen haft…

    Svara
  4. Jenny

    Svårast nu tror jag är fina kläder som är 1-2 storlekar för små. Efter att ha pendlat en del i vikt genom fyra graviditeter och därmed fått användning för undanlagda kläder så har jag nu ingen rimlig anledning att tro att jag skulle komma att väga 5 kg mindre. Är okej nöjd med mig och nästan enda motivet att gå ner i vikt är att kunna använda de undanlagda kläderna… och det räcker liksom inte som motivation att avstå en semla! Ändå ligger kläderna kvar!

    Svara
    1. Elin

      Om du gillar dem så kanske du kan hitta någon som kan sy om dem så de passar eller göra något nytt av dem?

  5. Johanna Norrman

    Hej! Vi söker dig då vi väldigt gärna vill ha med dig i vår podcast för att prata om resan med att ändra förhållningssätt kring konsumtion! Vi driver ett bolag som sysslar med uthyrning utav kläder för att inspirera till en helförändring i hur vi konsumerar mode specifikt, och vill gärna få möjlighet att dela dina erfarenheter! Hoppas att vi får höras vidare, jag finns på johanna@itsreleased.com. Tack!

    Svara
  6. Emma

    Det svåraste för mig är gamla hobbygrejer som var DYRA i inköp och troligtvis fortfarande skulle gå att sälja. Problemet är att det är små saker så säljprocessen skulle bli jobbig och inget jag orkar ta tag i. Jag vill inte ha grejerna och är så less på att de tar plats i mitt liv, men det tar emot för mycket att ”kasta pengar” att de står där de står helt enkelt. Tänker ibland att jag ska hiva skiten och om inte annat får det bli en dyr läxa men det går bara inte.

    Svara
    1. Rebecca

      Emma, fråga på Facebook om någon av dina bekanta har behov av hobbygrejerna. Att ge bort till någon som kommer använda dem känns alltid bättre än att slänga, även om man inte får betalt. Då försvinner grejerna ur ditt liv. Och vem vet, kanske bjuder någon annan bekant i framtiden ut något som du behöver. Jag har börjat göra så med smågrejer istället för att försöka sälja, och det känns förvånansvärt bra ?

    2. Emma

      Tyvärr så har jag inte så många vänner. Och jag har inte heller facebook! Annars har jag förstått att det är ett bra ställe att kunna sälja grejer på utan att behöva skicka. Men känner inte att det är värt det att skaffa facebook bara för det. Jag vill dels hålla mig anonym på nätet men också känner jag att det inte är något jag vill ska ta plats i mitt liv, tycker jag hör folk klaga hela tiden på hur mycket tid facebook tar i deras liv typ :)

    3. Monica

      Beroende på vad det är så kanske de kan skänkas till barnavdelningen på något sjukhus eller liknande? Vet att vissa sjukhus gärna tar emot pyssel. Eller kanske någon kretiv grupp inom kyrkan?

    4. ANNA

      Be någon kompis eller familjemedlem som säljer sitt att ta med ditt också, du kanske kan göra något annat för dem någon annan gång ?

      Jag har gjort så för många av mina vänner och familjemedlemmar , ibland tillsammans med dem å ibland helt själv för dem .

    5. Anna

      Sellpy fixar just precis det! Du skickar efter en påse, fyller den och sen säljer de åt dig

    6. Sebbe

      Tips: Sälj det till Sellpy. Jag hade förut Lego som hobby. Det tog nästan 1 år att sälja allt, men pga det var mycket Lego (säkert flera kilo totalt). ?

  7. Patricia

    Jag har tyvärr både släkt och vänner som lägger sig i vad jag sparar.

    Sen vill jag dela ett minne: Min mormor rensade ut mycket när hon flyttade till lägenhet, från hus som hon bott i länge. Allt fick inte plats. Processen gick lite väl fort kände hon i efterhand. Jag hade tagit ett foto på henne som jag tyckte var bra. När hon fick det såg hon en figurin i bakgrunden som funnits i huset, men nu var borta. Då berättade hon att hon saknat den. Några veckor senare hittade min mor en likande (samma?) på second hand och köpte den till mormor. Så glad hon blev!

    Svara
  8. Distansare

    Mognadsprocess till viss del ja. För mig handlade det främst om diverse ting som fortfarande var fullt funktionella, men som ändå int gick att sälja eller jag orkar int heller med att hålla på med säljande. Då känns det bättre med att det åtminstone kommer till användning istället för att det slängs.

    Saker är lättare att rensa ut idag för att jag har ledsnat på att ha halvdant hemma. Så för min del kan det mer uttryckas som ”ledsnat-process” :P

    Svara
    1. Alexandra

      Kolla in ”Andra sätt” och ”Onkel Toms stuga” inte direkt minimalism kanske, mer downshifting, men det går hand i hand tycker jag ?

  9. Karin

    Jag fick faktiskt glädje av igår att jag hade dubbel uppsättning av en sak som jag tänkt att jag nog inte behöver två av. Det räddade min dag. Så det var lite bakslag/tankeställare i mitt utrensande. Men jag tänker att dubbel uppsättning kan vara okej så har jag en i reserv. Om man ändå äger två stycken så kan det vara bra att låta det vara så, så måste man inte åka och handla om man tappar det enda exemplaret (eller vara utan tills det är lagat). Trippel uppsättning däremot, då kan jag rensa :)

    Svara
    1. Sebbe

      Ett par reserv glasögon är bra att ha (om man har synfel).. Jag funderar på skaffa ett par reserv glasögon, då det har hänt att glasögonen var på laggning och jag blev utan..

  10. Karin

    Detta ovan var alltså min reflektion kring att man inte saknar det man rensat ut och att man generellt bara behöver ett ex av saker.

    Svara
  11. Moa

    Karin, vad var det för sak om jag får fråga?

    Herr och fru Minimalist, det jag gillar allra mest med bloggen är just att ni förespråkar en långsam och stadig takt. Stora projekt funkar inte för mig, jag måste göra saker pö om pö. Så det känns skönt att få bekräftat att det funkar att rensa ut även på det långsamma sättet.

    Svara
  12. Emma

    Jag kom precis på en grej och jag hoppas det är okej att jag skriver det här (och hoppas att ni läser) även om det är off topic. Det skulle vara jättekul att se ett inlägg där ni pratar om ”undantag” i minimalismen? även om det inte verkar som att ni personligen har det så vore det kul att höra era tankar om det!

    Mitt hem är nu relativt bantat och jag känner att jag närapå i alla fall (bortsett ett par utrensarprojekt) bara äger det jag vill ha och behöver, men jag har ett undantag – böcker! Jag som många andra älskar stora välfyllda bokhyllor, jag tycker det är hemtrevligt och rogivande och känns inte alls stökigt eller plottrigt för mig. Jag drömmer om dagen jag kan flytta till hus så böckerna kan få mer plats, just nu ligger de flesta i lådor i förrådet.

    Böcker är faktiskt de ända ”prylarna” jag fortfarande köper som inte är behovsinriktade och jag har inte tänkt ändra på det. Har ni (även ni som kommenterar här) några undantag i er minimalism? Jag tänker att det är okej för iaf för mig är syftet att leva ett enklare och rikare liv, inte ett tråkigare bara för att ”minst prylar vinner” :)

    Svara
  13. Anna

    Vi har rensat hela dagen idag i förrådet. Från att ha varit knökfullt är där nu utemöbler, julpynt, tält och lite arvegods/minnessaker. Ett helt släp blev fyllt med saker och det slog oss att vi har flyttat runt på dessa saker 3(!!!) Gånger. Mycket var saker vi ärvt eller sparat från barndomen, utan att vi egentligen tycker om sakerna. Otroligt skönt att bli av med

    Svara
  14. Pingback: Mina bästa och enklaste tips hur du kan tänka för att förenkla rensningen! – karatemilla

Lämna ett svar