Målsättningar för 2024

Nytt år – nya mål och möjligheter! Ja lite så är det ju, man ska inte underskatta nystartskänslan som kommer med ett nytt år. Det känns enklare att byta sämre vanor mot bättre, även om du inte rent praktiskt kanske har börjat genomföra det utan mest planerat för det. Men ta till vara på energin och viljan som finns vid denna typ av nystart.

Vad behöver justeras eller ändras, vad vill du ha mer och mindre av det kommande året?

2023 hade jag ju köpstopp / shoppingfritt år (igen) med 3 friköp under året. Jag har landat i att det inte blir något köpfritt år detta år. Däremot vill jag fokusera på att rensa här hemma. Det har pö om pö under åren smugit sig på prylar i vårt hus och strax innan jul fick barnen varsitt rum istället för att dela rum (de är 7 och snart 9 år). Det innebär även att vissa leksaker har fått flytta från vardagsrummet nere upp till deras respektive rum. I samband med detta blir det också tydligt att vissa leksaker inte används längre. Men även bland mina egna saker tänkte jag rensa.

Mina mål 2024:

 • Prylbanta. Jag känner ett stort rensningsbehov lite överallt i hemmet. Det tänkte jag ta tag i och försöka bryta ner till månadsmål. Att rensa bort 10 saker per månad, det blir totalt 120 saker som då kommer ha lämnat hemmet innan året är slut. Förmodligen en del leksaker, böcker och kläder, men även annat.
 • Ekonomi. Spara ihop 60 tkr ytterligare till mitt sparkonto, det blir 5 tkr/månad. Sparkontot har jag tömdes nästan helt när vi gjorde vår longstay 2022. Under året har jag jobbat upp det, men jag vill ha ytterligare lite större buffert på sparkontot än vad som finns där idag för att känna mig ekonomiskt trygg.
 • Matplanering. Här ingår att försöka få barnen att äta mer vegetariskt, det vill säga hitta fler bra vegetariska rätter. Samt bättre struktur på veckans middagar då barnen nu är i en fas då någon har en aktivitet nästan varje vardagskväll, det kräver bättre planering av veckans middagar.

Generellt när man ska sätta mål tycker många det är svårt. Jag tycker det hjälper att fundera igenom olika kategorier som; hälsa (träning, kost), ekonomi, relationer (familj, vänner, barnen), karriär, bostad, självutveckling, spiritualitet, miljö/klimat. Sen behöver man inte ha mål inom samtliga varje år, för generellt visar forskning att ju färre mål – desto större sannolikhet att de nås.

När det gäller mål kring miljö/klimat så kan ett första steg vara att beräkna sitt klimatavtryck för att ha ett utgångsläge och få konkreta tips på vad just du eller din familj behöver förändra för att minska klimatpåverkan. Du hittar klimatkalkylatorn från ClimateHero som även jag har genomfört här på länken (adlink).

Underskatta inte nystartseffekten utan passa på att sätta några väl valda målsättningar för året du med. Och känner du inte alls någon pepp och nystartsenergi inför det nya året, så är det också helt naturligt så här mitt i den mörka årstiden. Kom då ihåg att det går att sätta mål när som helst under året, den perfekta tidpunkten infaller sällan, utan ”nu” är alltid rätt tid att börja, oberoende av vad kalenderdatumet visar. :)

Låt höra, hur låter dina mål eller ditt klimatlöfte för år 2024? :)

12 tankar kring ”Målsättningar för 2024

 1. Katarina

  Håller helt med! Jag och maken ska sätta oss ner och skriva ner våra mål, skulle gjort det innan årsskiftet men barnens magsjuka kom i vägen… Vi ska i alla fall ha ett gemensamt köpfritt år 2024, det ska bli spännande! Gott nytt år!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Spännande med köpfritt år, du hittar inspiration här på bloggen från mina köpfria år 2019 / 2021 / 2023 om du behöver. :)

 2. Josefin

  Ser fram emot ett fint år! Hoooas få läsa mer om era mat-planer, ett utvecklingsområde även här.

  Svara
 3. Veronica

  Hur har ni lagt upp er ekonomi, har för mig jag läst tidigare att ni inte har helt gemensam? :) Vore intressant att läsa om era tankar kring ekonomi med barn och familj!

  Vi har i grunden separat ekonomi (sambo med barn) men med väldigt många gemensamma inslag, där en stor del av våra resp. inkomster sätts över på ett gemensamt konto där ALLT gemensamt dras ifrån (mat, bolån, allt till barnen, andra räkningar etc). Vilket båda är nöjda med!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det stämmer att vi inte alls har gemensam ekonomi, men såklart delar på gemensamma kostnader. Men av olika anledningar har vi valt att ha väldigt separat ekonomi. Det finns för- och nackdelar med olika upplägg, är kanske personligen inte helt nöjd med det vi har, men det fungerar.

  2. Hilda

   Jag skulle också tycka att det var väldigt intressant att få veta lite mer om hur du/ni resonerar om gemensam/separat ekonomi, i den usträckning ni vill dela med er!

 4. M

  Jag som saknar era in och ut inlägg önskar att få ta del av de 10 saker du rensar månadsvis :)

  Svara
 5. Åsa

  Angående matplanering och -svinn så kör jag och div vänner/släkt en matutmaning varje januari. Först kallade vi det Snåljanuari men nu har det blivit Inspirationsjanuari. Man gräver helt enkelt fram allt som skräpar längst bak i kyl, frys och skafferi, och hittar på rätter med det. Nåt udda gryn som blivit kvar, nån slatt av soppa som man fryst in etc. Oftast bara rätter till de vuxna i familjen dock… Igår lagades vegetarisk Pulled Pork (som blev kanongott) av en utgången konserv med jackfruit.

  Svara
 6. Hilda

  Min riktning för 2024 ska vara att lägga mindre fokus på sådant som irriterar mig. Jag lägger alldeles för mycket energi på att vara arg, och har under julen funderat ut och skrivit ner tankar som jag kan tänka istället för de reflexmässiga i återkommande situationer där jag blir upprörd. Det är inget mål, för det är inget som kan kryssas för som färdigt, men jag hoppas att det ska få mig att må bättre och ha mer energi till det jag uppskattar i livet.

  Därutöver har jag några mindre mål, som liknar mål jag har haft tidigare år: inte äta godis, kakor och dyl (utom vid några tillfällen som jag redan nu har bestämt), läsa 12 böcker, rensa ut minst 66 saker och ha kontakt med min bror minst en gång per månad.

  Svara
 7. Åsa

  Om du efter några månader skulle vilja dela med dig av vegetariska recept som fungerar för alla är jag mer än tacksam! Ständig jakt på det.

  Svara

Lämna ett svar