Prylbanta 5 områden under julledigheten

Är du också ledig nu under jul och nyår och kommer som så många andra spendera mer tid än vanligt hemmavid? Då passar det perfekt att inspireras av tipsen i detta inlägg kring lämpliga områden att prylbanta. Många blir extra sugna att rensa när mer tid spenderas hemmavid samt när vädret utanför fönstret inte lockar till långa dagar utomhus.

För vem gillar inte nystartskänslan kring nyår och att få börja det nya året med lite mer ordning och lite färre prylar? :)

Här är 5 lämpliga områden att ta sig an:

Julprydnader. Rensa i lådorna med julsaker när du ändå ska plocka ner julprydnaderna igen efter jul. Det finns ju en anledning till att vissa saker inte plockades fram i år. Lägg några minuter på att utvärdera vad i lådan med julsaker du faktiskt kan rensa bort, kanske kan dessa få leva vidare i någon annans hem istället för att ligga nedplockade i din jullåda under nästa jul igen.

Likaså om du har specifika julgardiner, juldukar eller julmattor som inte fick komma fram denna jul? Kanske är det då dags att släppa taget om dessa helt och frigöra den plats de tar, både fysisk och mental sådan. :)

Leksaker. Om du inte gjorde det inför jul, så föreslå för barnen att nu när de fått flera nya (eller bättre begagnade) leksaker och dylikt i julklapp, så är det lämpligt att rensa ut saker som de inte längre leker med. Och de gamla leksakerna kan antingen säljas eller skänkas och då bli framtida födelsedagspresenter eller julklappar till andra barn.

Kanske har ni någon granne eller yngre släkting som kan få ärva sakerna? Ibland är det lättare att ge bort saker när man vet vem som får dem. Både för vuxna och barn. :)

Tidningar. Högar med tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång fyller ingen direkt funktion i hemmet mer än att skapa oordning. Inga tidningshögar = inget behov av tidningsställ eller tidskriftssamlare.

Många sparar tidningar för att ”läsa på ledigheten när jag har massor av tid”. Nå, upp till bevis! Har du inte plöjt tidningarna nu under julledigheten så ger det en fingervisning för hur det kommer se ut även vid kommande ledigheter. :) Har du faktiskt läst tidningarna, så är de ju istället ”klara” och återvinnas eller lämnas vidare till annan lämplig person. Och du, du vet väl att du kan låna många tidningar på biblioteket?

Kryddor. Det som är bra med färska kryddor, förutom att de smakar mer och bättre i maten, är att du ser när de börjar bli dåliga. Torkade kryddor har en förmåga att stanna kvar i våra köksskåp mer eller mindre för evigt om vi inte gör någon aktiv rensning eller gör slut på burkens innehåll. Kika på burkarnas bäst-före-datum och fundera över vilka kryddor du tycker om och använder regelbundet.

Du behöver inte slänga kryddor där bäst-före-datumet har passerats, förmodligen smakar de bara lite mindre, men leta på ett recept där kryddan kommer till användning.

Julkort. Även om de fysiska julkorten är allt mer sällsynta så dimper det ändå ner ett par i postlådan. Dessa utgör ingen minnesgåva som kräver längre fysisk förvaring utan ska ses som en kort hälsning och fin gest. Att slänga det fysiska kortet som någon ombesörjt sig att köpa eller tagit själv, samt skrivit, betyder inte att du förringar personens handling eller inte bryr dig om personen. Du blev glad när du fick det, har tittat på det och tänkt på personerna några extra gånger under julen tack vare kortet, men nu kan det faktiskt få gå till återvinningen.

Vill du ändå behålla det för att minnas eller för att det var så fint, så ta ett foto av det och spara digitalt.

Har du något område du kommer prylbanta nu under julledigheten?

9 tankar kring ”Prylbanta 5 områden under julledigheten

  1. Eva Maria

    Försöker sälja en del saker på Blocket nu när vi är hemma och har tid över. Sålde ett bord som blev hämtat på lillejulafton (kanske köparen skulle ha det till julbord?!) och ska i dagarna lägga ut ett par skidor, en handväska och en köksö. Gott Nytt År!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Härligt att höra!
      Gör lite samma lika, hoppas att någon köper vår dubbelbarnvagn som vi haft sedan lillebror föddes men nu inte använt sedan båda barnen lärde sig cykla till förskolan i somras.

  2. Yvette Lindqvist

    Efter att ha sett en film om minimalister på netflix fick jag ny inspiration 💪!
    Jag har rensat bland mina kläder och böcker. En kompis var precis förbi och hämtade några av sakerna. Resten tänker jag skänka till bättre behövande. Ska ringa biblioteket imorgon om de vill ha vissa böcker. Nu har jag två tomma skåp 😲! Och de böcker jag värderar högst syns plötsligt 😀.
    Jag har även rensat bland gamla spel, i kökslådorna där oändligt antal av grilltänger, saxar, tesilar trängdes. När använder jag tre stekspadar samtidigt?
    Huset har blivit luftigare och mer harmoniskt🙏

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att höra! Var det filmen som The Minimalists släppte nu 1 januari?
      Jag kollade på den samma dag och skrev lite korta reflektioner på Instagram om den idag. Kanske får bli en längre recension senare.

  3. Charlotte

    Jag har en fundering som jag skulle vilja få ditt/ert perspektiv kring och det gäller avtagande marginalnytta vid prylbantning.
    De första rensningsvändorna gick relativt snabbt och gav stor utväxling i form av antalet prylar som rensades ut. Nu har vi kommit till en punkt där det krävs en betydligt större tids-/energimässig insats för att utvärdera varenda pryl och ofta blir det bara ett par stycken som kan rensas bort.
    ”Många bäckar små” kan man tänka, men som småbarnsförälder där tid/energi ofta är en trång sektor kan jag inte undgå att reflektera kring marginalnyttan. Kan det vara så att det finns en individuell ”break even” punkt där det helt enkelt inte lönar sig att rensa ett par prylar idag jämfört med att låta dem vara kvar till förmån för en större rensning längre fram i tiden? Kanske detta kan vara ett uppslag till ett separat blogginlägg?

    Svara
    1. Yvette Lindqvist

      Jag städar huset själv och brukar vid någon städning då och då göra mig av med saker som känns onödiga. Det har blivit en rutin som känns naturlig.
      Det jag hela tiden funderar på är tt inte göra mig av med för mycket saker som får mig att behöva köpa en liknande sak som jag gjort mig av med, då blir det ju inte klimatsmart det heller. Jag vill även ha kvar vissa saker som underlättar när man bjuder hem många vänner så att jag inte ska hamna i en situation där jag behöver köpa papperstallrikar och plastbestick.
      När jag mig av med prylar uppstår ett behov av att flytta till något mindre, annars känns hemmet tomt och kallt. Då uppstår situationen att alla andra i familjen vill bo kvar:-).

      En återkoppling till denna sida: Varje gång jag ska kommentera något så behöver jag ange min epost och namn samt kryssa i valbara alternativ för att få meddelanden. Det verkar inte sparas från gång till gång fastän jag kryssar i att uppgifterna ska sparas. Det gör att det bli krångligt att skriva kommentarer.

Lämna ett svar