Pengarna eller livet!

Har du någonsin tänkt på att den lön du får för ditt arbete är ersättning för att du byter bort det dyrbaraste du har, det vill säga din ytterst begränsade livstid? Vad har du egentligen i timlön om du tar med din ”riktiga” arbetstid samt alla ”yrkesrelaterade” kostnader i beräkningen? Skulle ditt shoppingbeteende se annorlunda ut om du vägde alla dina inköp mot livstid istället för kronor?

Dessa frågor är vad författarna Joe Dominguez, Vicki Robin och Monique Tilford resonerar kring i boken Your Money or Your Life, vilken jag läste för ett par år sedan och som totalt förändrade min syn på pengar.

Denna klassiska beräkningsmodellen för timlön efter skatt är följande:

Timlön = Nettolön / Arbetstid

Men vad författarna till boken hävdar är att modellen ovan är felaktig. Istället bör du även:

  • Räkna bort arbetsrelaterade kostnader från nettolönen. Till exempel det faktum att din arbetsplats geografiska placering nödgar dig att äga en bil, köpa ett månadskort på kommunala färdmedel, eller att arbetsplatskulturen tvingar dig att äta på dyr lunchrestaurang varje dag samt äga vissa typer av kläder du inte använder privat.
  • Lägga till de timmar som kommer av arbetet utöver dem du spenderar på själva arbetsplatsen. Till exempel de timmar du lägger på att transportera dig till och från arbetet samt de eventuella extra timmarna du på eget initiativ, och utan ersättning, chippar in då och då för att hinna med allt. Till exempel att läsa mailen på söndagskvällen eller svara i mobilen när du egentligen slutat för dagen.

Det ger en mer korrekt beräkningsmodell:

Timlön = (Nettolön – Arbetsrelaterade kostnader) / (Arbetstid + Arbetsrelaterad tid)

Plötsligt får du en timlön som är betydligt längre. Om du dessutom vänder på begreppet kostnad och istället räknar på vad varje krona kostar dig i tid så blir det riktigt intressant. Plötsligt kostar till exempel en Big Mac & Co inte längre ca 60 kronor utan ca 30 minuter av ditt liv.

Hur skulle din timlön se ut och ditt shoppingbeteende förändras om du tog aspekterna ovan i beaktning?

24 tankar kring ”Pengarna eller livet!

  1. P.

    För sex år sedan läste jag Fredrik Warbergs och Jörgen Larssons bok ”Rik på riktigt”. Den tar upp precis det du skriver och en massa annat. Boken gav mig en riktig spark i baken och jag har sedan dess radikalt ändrat min livsstil. Jag började med att sälja min bil och motorcykel och rensade bort en massa onödiga saker hemma. Jag funderar numera noga hur jag använder mina pengar…

    Svara
  2. Caiza

    Intressanta reflektioner! Min arbetsdag är inte längre än de flestas, men på något sätt blir den ändå 11 timmar när man räknar in allt kring den. Nån bil har jag inte men kostnaden för busskort äter också upp en del av lönen.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Det räcker med en timmes lunch och en timmes restid i respektive riktning för att få ihop 11 timmar. Sover du sedan 8 timmar har du bara 5 timmar över till annat per dag. ;)

  3. Emmi / Blauauge

    Jag har haft den här boken på läslistan ett tag men inte kommit dit än. Jonas som driver (drev?) bloggen Frivillig Enkelhet skrev en hel radda inlägg om boken som jag läste och tyckte var mycket intressanta. Fr.o.m. i år har jag börjat föra kassabok, det ska bli intressant att se exakt vad pengarna går till.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Lite beroende på om du är en person som betalar allt kontant eller med kort så kan jag starkt rekommendera gratistjänsten http://www.tink.se. Helt fantastiskt bra (om du betalar det mesta med kort) för att snabbt, enkelt och automatiskt få en komplett överblick av vad dina pengar går till. :)

  4. Helgledigt

    Hej!

    Har kollat igenom arkivet lite men hade svårt att hitta något samlat, har ni bra tips på bloggar inom samma ämne samt böcker?

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Egentligen inte. Däremot läser vi en del investerings- och aktiebloggar. Om du vill ha lästips på samma tema så ta en kik på boken ”Rik på riktigt” av Fredrik Warbergs och Jörgen Larssons som ”P” rekommenderade i en kommentar ovan. :)

  5. TJ

    Jag har nyligen gått ned till 80% arbetstid och klarar mig utmärkt tack vare minimalistiskt leverne. Planerar att gå ned ytterligare till 60% och sen pensionera mig strax efter 50. Har även sett till att bosätta mig 10 minuters cykelväg från jobbet trots att jag bor i Stockholmsregionen. Allt detta är möjligt om man inte köper en massa struntsaker :)

    Svara
    1. TJ

      Jag investerar i indexfonder för att slippa ägna så mycket tid åt att placera mina sparpengar, dessutom finns studier som visar att inte ens ”experter” kan slå index över tid genom att köpa och sälja enskilda aktier.

    1. Ekorren

      Såg dokumentären under julhelgen. Sevärd och väcker tankar, även om den var långsam i början. Men lägenheten var ju tom, så det fanns ju inte så mycket att filma… Kan lugnt konstatera att vi har allt för mycket grejor!

  6. Ett Eko

    Jag har räknat på att jag måste jobba ca 40% för att ha råd att jobba – en extra bil, resekostnader, ökade matkostnader, förskoleavgifter osv. Eftersom jag absolut inte vill jobba heltid som småbarnsförälder utan max 80% så skulle halva arbetstiden gå åt till att ha råd att jobba! De senaste åren har jag varit hemma med barn och utan dessa extra utgifter – få se hur vi löser det med inkomst när föräldrapenning och vårdnadsbidrag är slut, för en del pengar behövs ju…..! Problemet om man jobbar ”för lite” är pensionen, sjukförsäkring mm. Men jag vill vara hemma med mina barn NU, inte jobba för att spara ihop pensionspengar som kanske ändå inte finns kvar när dom behövs. Om jag ens når pensionsålder…

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Mmm, du sätter fingret på precis det dilemmat som boken berör. Det kostar ofta mer att tjäna pengar än man vill inse. :)

      Nu är du småbarnsförälder och då är oftast marginalerna små men framöver kanske du/ni har marginal att börja bygga en egen ”pengamaskin” via aktier och utdelningar precis som paret i http://agamintid.blogspot.se/. :)

      Japp, det är något som vi brottas en del med dvs balansen mellan att spara/investera för morgondagen och att njuta av livet redan idag. Att vara alltför asketisk gör ju livet extremt tråkigt. Som vanligt är en balans bäst, men det är inte alltid så lätt att finna den. :)

  7. Emma

    Intressant att räkna sina inköp i form av timkostnad, det måste jag testa nångång. Och att se vad ens verkliga lön egentligen är, all tid och kostnader inräknat – det är nog en klok syn som fler borde överväga. Just restid är en stor anledning till att jag valt att köpa en dyrare bostad – men som också innebär att min resa till jobbet är både snabbare och effektivare.

    Men Herr minimalist verkar i inlägget se arbete lite som en bortkastad del av livet vilket känns lite väl pessimistiskt. Även om jag inte älskar varje timme jag spenderar på mitt arbete så skulle mitt liv, det dyrbaraste jag har, vara rätt tråkigt utan det. Det ger mig utmaning, personlig utveckling och ny kunskap. Men så jobbar jag fortfarande med något jag tycker är kul, spännande och intressant, något som inte alla har turen att göra. Möjligen skulle jag ha samma syn om jag utförde en monoton uppgift som inte krävde någon direkt tankeverksamhet timme efter timme.

    Det är klart man gärna skulle ha obegränsat med pengar utan insats och bara kunna leva livet, men de facto krävs pengar för att kunna njuta av sin fritid, och självklart är balans det bästa. Mitt liv utan arbete (och som effekt också utan pengar) skulle nog snabbt visa sig vara en sorglig syn – tyvärr.

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Nej, testa det inte ”nångång”, testa det redan idag! Det tar bara några minuter att räkna ut. ;)

      Nja, jag beskriver bara hur boken ovan beskriver konceptet. Jag själv tycker för närvarande att mitt arbete är extremt roligt och utvecklande men kittlas av iden att kunna välja mer fritt om och vad jag vill arbeta med framöver. Dvs inte vara lika beroende av jobb och karriär för min överlevnad. Och det blir jag lättast via sunt sparande och goda investeringar tror jag. :)

      Det kan ju även vara så att ditt liv utan arbete enbart skulle visa sig vara en sorglig syn just på grund av att du inte haft tid att utvecklad ditt umgänge och aktiviteter på fritiden. Med mindre jobb (och en fortsatt sund ekonomi) så skulle kanske din fritid kunna blomma ut till något riktigt vackert och inte alls så sorgligt som du tror! :)

  8. engineerinpink

    Har både lust och råd att gå ner till till 80% men känns som att jag skulle döda alla karriärmöjligheter. Vill ju ha spännande och utvecklande arbetsuppgifter men samtidigt inte lägga all vaken tid på jobbet. Några tips från Herr Minimalist som också är ingenjör?

    Svara
  9. engineerinpink

    Trodde att ”bli sin egen” i de flesta fall betyder 150% jobb och 50% betalt, men jag har kanske fel?

    Svara
    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Det stämmer säkert i de flesta fall, hade det funnits en enkel väg hade fler tagit den.

      Du kanske ska testa att lägga en timme per kväll åt att fundera över affärsidéer som dels kan bära och dels inte kommer att kännas som jobb att förverkliga så kanske du snart har löst utmaningen. :)

Lämna ett svar