6 bortglömda rensningsställen i köket

Det finns forskning som visar att för mycket prylar i hemmet gör dig stressad, olycklig och orolig. I vårt stressade samhälle är det kanske det som gör att så många nu börjar rensa i hemmen och vill göra sig av med saker. Som ett försök att få ner stressnivån, skapa sig en lugn oas i hemmet och en lugnare tillvaro med färre saker som kräver tid, omvårdnad och energi.

Oavsett om du är i startgroparna och vill börja rensa, just har kommit igång eller hållit på i flera år, så finns det vissa ställen som lätt glöms bort och aldrig får sig en rensning. I det här inlägget fokuserar vi på platser i köket som lätt glöms bort och ur du kan göra för att rensa dem:

Kyl och frys. Öppna kylskåpet och släng alla burkar och liknande där där bäst-före-datumet passerats för länge sedan. En vanlig bonus från denna aktivitet är att du hittar bortglömda halvtomma förpackningar med mat, som fortfarande är lämpliga som föda, och som du kan använda vid kommande måltider. Likaså kan frysen innehålla båda spännande gamla matlådor som godsaker som bör ätas upp snarast.

Barskåpet. Hur många av flaskorna i ditt barskåp har du druckit ur de senaste året? Förmodligen kan du göra dig av med likör, rom och sprit du inte druckit eller bjudit på det senast året. Om du behöver tips på hur du kan tänka vid rensning i spritskåpet kan du läsa vilka kriterier vi använde oss av i inlägget ”Dags att rensa ur barskåpet”.

Kryddhyllan. Att kryddhyllan ackumuleras i snabbare takt än du gör slut på kryddor eller rensar ut dem är ett vanligt förekommande scenario. Torkade kryddor som gått ut i datum går att använda med enda följd att de brukar få lite svagare smak. Självklart måste du ibland köpa nya kryddor för att prova nya smaker och recept, men gå igenom kryddhyllan då och då och bli medveten om vilka kryddor som inte används på länge, och sök fram recept med just dessa.

Små skåp. Om du exempelvis som vi har ett väldigt litet och smalt skåp som nästan är dolt och inte öppnas så frekvent, kan här lätt gömma sig både det ena och andra alldeles för länge. I vårt fall hade vi sparat såväl en skärbräda i plast som tio bordsunderlägg, trots att inget av det använts de senaste 2 åren. Även två brickor rensade vi ut från gömman som numera innehåller just endast två små träbrickor.

Ett långsmalt skåp längst in i hörnet i vårt kök.

Under diskhon. Ta ut alla saker som förvaras under diskhon. Återvinn och släng onödiga saker och gör rent utrymmet. Stoppa därefter endast tillbaka det som verkligen borde förvaras där. Kanske har du onödigt många påsar i storlekar du aldrig eller väldigt sällan använder. Nya liknande påsar kommer leta sig in i hemmet, vare sig du vill eller inte.

Medicinskåpet. Om bäst-före-datumet är passerats på läkemedlet eller vitaminerna behöver de inte längre ta upp onödigt förvaringsutrymme. Inte heller på dito som du inte längre använder. Till skillnad mot mat som går att smaka och lukta sig fram till huruvida det går att äta, är detta svårt med läkemedel som dessutom kan bli direkt hälsovådliga. Apoteken har särskilda påsar i vilka du kan stoppa alla mediciner du inte längre behöver och lämna in.

Vilken bortglömd plats i köket har du inte rensat på evigheter?

17 tankar kring ”6 bortglömda rensningsställen i köket

  1. Anna

    De där påsarna som är i fel storlek…. Släng dem inte utan använd dem. När man rensar ut saker kan man lägga dem i dessa påsar när sakerna ska tas från hemmet eller så packar man icke ömtåliga saker man säljer i dem och postar. En tredje sak man kan göra med påsarna är att ge dem till en återbruksbutik som inte använder egna påsar. Här i stan är det Röda Korsets ”Kupan” som kör med begagnade påsar .

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bra tips gällande att ge påsarna till lämpliga second hand-butiker! Ett annat bra tips som inte kom med i inlägget är att börja tacka nej till påsar, särskilt de i storlek som inte används. Jag har blivit mer och mer van att göra det nu. Tar större saker under armen och mindre saker i handväskan. Funkar toppen även om vissa i kassan blir lite ställda, men det kan jag bjuda på.

  2. Hilda

    Vad är det för mediciner som blir hälsovådliga efter bäst före? Hur har ni fått reda på det? Jag frågade min läkare en gång om jag kunde använda min medicin (tror att det vara EpiPen, ett akutläkemedel mot allergiska reaktioner, i det här fallet) när bäst före-datumet hade passerat. Han sade att bäst före bara betyder att tillverkaren inte längre kan garantera att mer än 90% av den aktiva substansen finns kvar.

    Svara
    1. Susanna L

      Men det är väl i sak hälsovådligt? Att man tar medicin som delvis eller helt saknar verkan, tex hjärtmedicin som inte har tillräckligt med aktiv substans för att göra det den skall, eller p-piller som inte längre skyddar tillräckligt bra mot graviditet? Däremot kanske man inte behöver kasta (dvs lämna in till apotek) ett paket alvedon som gått ut för två dagar sedan när man behöver en huvudvärkstablett.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det beror såklart på vilket läkemedlet är och när det gick ut. Lite samma tänk som med mat med passerat bäst-före-datum, det kan vara helt ofarligt, men man kan bli sjuk av det och får då skylla sig själv :) Så här står det på Läkemedelsverkets hemsida:

      Med tiden sker hos många läkemedel en nedbrytning som bara undantagsvis kan observeras som färg- eller luktförändring. Detta innebär att halten av det aktiva ämnet minskar vilket kan leda till försämrad effekt. Än värre är dock att nedbrytningen leder till högre halter av oönskade nedbrytningsprodukter, vilka i sämsta fall kan ge biverkningar eller långsiktiga toxikologiska effekter. Även om läkemedlet inte blir overksamt bara för att hållbarhetsdatum passerat så bör man därför inte använda sådana läkemedel eftersom effekt och säkerhet inte kan garanteras.

      Mer finns att läsa här i artikeln ”Respektera hållbarhetstider och utgångsdatum på läkemedel”:
      https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/Nyheter-2013/Respektera-hallbarhetstider-och-utgangsdatum-pa-lakemedel/

    3. Hilda

      Sådärja, då var medicinlådan rensad! Förutom de mediciner jag äter dagligen innehåller den nu bara Ipren, nässpray och Novalucol!

    4. Hilda

      Tack för förtydligande och länk!

      Nu är även vår medicinlåda rensad. Förutom de mediciner jag äter dagligen innehåller den nu bara tre läkemedel: Ipren, nässpray och Novalucol!

  3. Eva

    Det är nog vanligt att inte ha koll på vad som finns i ens skafferi, inte minst vilka kryddor man har. Städade förra året mammas skafferi. Radade upp alla grejer av samma sort intill varandra, Slängde dock hälften av allt då bästföredatumet passerats med många år. Pikade hennes upplevda ekonomiska sinne med att det jag slängde kostat henne minst 400 kr helt i onödan. Men kvar blev ändå flera oöppnade kryddburkar och annat som gör att hon inte behöver köpa torrvaror förrän om ett år eller mer. Allt fanns ju där, minst 15 olika kryddor, 14(!) kaffepaket, torrjäst, buljongtärningar, kilovis med ris, pasta, gryn, te, socker, salt – ja allt! Befarar dock att halva lagret i frysen måste slängas innan hösten om hon inte tar sig i kragen och börjar äta ur frysen. Med sådana familjemedlemmar behöver man tyvärr nte konfronteras med egna brister så påtagligt.

    Svara
    1. Moa

      Vad roligt att det finns fler som städar hos föräldrarna! Med deras tillstånd såklart. Jag brukar rensa ut just kryddhyllan hos mina föräldrar. Det är ju onödigt att spara kryddor som tappat smaken för länge sen. Ibland städar jag ur skafferiet också. Mitt eget skafferi är det sämre med. Jag tittar in där ibland men det är sällan jag rensar. Kanske dags nu? :)

    2. Linda

      Haha, när du skrev 14 paket kaffe så trodde jag nästan att det var min egen mor du talade om! Men det är ju ofta extrapris på kaffe, det kanske är därför vissa samlar på sig?

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du upplevt det där samlandet i skafferiet Eva. Om än inte i ditt eget. :) Det blir väldigt tydligt när man radar upp det sådär och som du säger inte kommer behöva köpa xxx på flera år (!).

      Vore ju intressant och se om de med större frysar slänger mer frysmat än de med mindre frysar? Tänker just att vissa frysvaror kan gömma sig långt in/ner och lättare glömmas bort om man har stor frys alternativt flera frysar (vilket exempelvis mina föräldrar har, en i huset och en i förrådet…)

  4. Paulina

    Mina föräldrar har flera paket av samma varor öppnade. Troligtvis för att de har så mycket varor så de hittar inte bland dessa. Lagret av mat är också enormt eftersom mamma menar att de bor i glesbygd och då kan man inte bara köpa när man så önskar. De har trots allt tillgång till affärer 5 dagar i veckan och vilken katastrof skulle inträffa om man inte råkar ha en specifik vara hemma? De slänger mycket mat som blir förstörd istället.

    Själv har jag nästan helt slutat köpa flerpack vid extrapris för att slippa förvara. Om man verkligen tittar på priset så sparar man generellt mellan 2-5 kr. Då är det inte värt att ha trångt i lådorna.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Håller helt klart med dig att det gäller att ha koll på ”lockpriserna” vid erbjudanden, för ibland är de inte så lockande om man tänker steget längre. ;)

  5. Eva

    Jo Linda, det är just det med extrapriser som är orsaken. Hon har tydligen beslutat sig för att aldrig betala mer än 20 kr för en halvt kilo kaffe. Då passar hon på varje gång hon ser så billigt kaffe. Kravet är dock att det inte är något skumt billigt märke utan helst hennes favorit Classic ”Elefantkaffe”. Hon är rolig hon min mamma… ;)

    Svara
  6. veggiehäxan

    Jag brukar göra en rensning i skafferi, kylskåp och frys ibland. Nu är det dags igen och är främst skafferiet jag ska ta tag i och använda av det jag har innan jag tar hem mer.
    Under våren gjorde jag en rensning bland teer. Jag dricker mycket te och då såg jag till att använda så mycket som möjligt av det jag hade innan jag tog hem mer. Var framför allt alla småslattar av lösviktste jag ville använda upp.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Härligt att höra att du brukar rensa regelbundet i skafferi, kylskåp och frys. Jag gillar också att göra det och liksom använda upp vissa saker som blivit ståendes ett tag.

  7. Madeleine

    Har just nu en ”äta upp ur skafferiet” månad som blivit längre! Hade satt juni ut som mål, men har fortfarande mat kvar nu 5 dagar in i juli. Börjar bli lite snålt om saltet men har enorma mängder kryddor, 4 kilo potatis, en massa pasta, linser, lök osv så det ska nog gå att trolla ihop några rätter till innan månaden är slut. Upptäckte också en intressant insikt om att både jag och sonen har en tvång av att gå till affären, tydligen så är det där vi får utlopp för våran shoppinglust!

    Svara

Lämna ett svar