Ja vi är ju redan två veckor in på det nya året, men det är någonstans här jag brukar landa, inse att det är nytt år och kunna sätta mina intentioner för året. Jag behöver lite tid att reflektera över vad som var bra med det gångna året, och vad som var mindre bra och som kan göras annorlunda framåt?
Nystartskänslan som kommer med ett nytt år ska inte underskattas. Det känns enklare att byta sämre vanor mot bättre, trots att du bara planerat vad du vill göra kommande år. Inte börjat genomföra det. :)
Jag och Herr Minimalist har sedan 2013 haft en årlig kick-off där vi sätter mål för året. Detta år fick vi inte till någon kick-off i början av året men ska planera in barnvakt och kick-off senare i vinter. De kick-offer vi brukar ha är inget avancera, utan vi tar oss bara tid att under en halv dag prata igenom olika områden i livet. Vi diskuterar och skriver ner målsättningar eller saker vi vill ha gjort när året är slut. Helt enkelt för att få samsyn kring prioriteringar och gemensamma framtidsplaner samt skapa förståelse kring olika personliga mål. Vad vill vi som familj prioritera i år? Vad vill jag fokusera på hos mig själv? Och vad behöver jag göra för att nå dit eller ta nästa steg inom något område?
Kategorier att sätta mål eller projekt inom kan vara: hälsa (träning, kost), ekonomi, relationer (familj, vänner, barnen), karriär, bostad, självutveckling, spiritualitet, miljö/klimat osv. Mina klimatmål för 2023 har jag skrivit om här.
För mig handlar mål inte om att skriva ner det som ändå hade blivit gjort. Utan att identifiera det som är viktigt och som riskerar att falla mellan stolarna eller inte bli av, om vi inte diskuterar eller sätter strålkastarljuset på det. Helt enkelt för att saker man egentligen tycker är viktiga, ändå kan glömmas bort eller missas bland vardagens måsten och borden. Veckor snurrar på och blir till år utan att det man ville göra blir gjort.
I år tänkte jag hålla nere antalet mål i syfte att verkligen försöka nå de mål jag sätter. Då vi inte haft vår gemensamma kick-off har jag bara hunnit sätta ett par egna mål hittills:
- Självutveckling. Läsa 12 böcker det vill säga en per månad
- Spiritualitet. Meditera 3 gånger i veckan á 5 minuter, det vill säga ungefär varannan dag
- Ekonomi. Spara ihop XXX tkr (hemlig siffra) på mitt sparkonto, ett konto som till stor del tömdes inför och under vår longstay förra året.
Där har ni ett par av de mål jag har för året, fler kommer sättas under vår kick-off. Vissa år har jag satt ett ledord, som ”lugn” eller ”förnöjsamhet”. Ledordet för år 2023 är: ”lekfullhet”.
Detta är något som landade i mig när vi var på vår longstay där området vi bodde på bjöd in till lekfullhet och hela stämningen var lekfull. På dagarna lekte vi vuxna i poolen, på stranden, vid beachvolley-planerna eller på padelbanorna. Och på eftermiddagen efter skolan lekte barn och/eller familjer ihop. Såklart spelar det in att många var lediga eller jobbade deltid och var på sitt livs äventyr, inte stressade av jobb, vardagspussel eller ”måsten” i livet. Alla hade med andra ord tid och energi att vara lekfulla. :) Men en liten del av denna lekfullhet vill jag plocka med mig hem till mitt vanliga liv.
Även om vi är notoriskt dåliga på att löpande följa upp de mål vi sätter under året. Så vill jag ändå tro att vi genom vår kick-off påbörjar resan mot att nå ett visst mål, det vill säga att vi sätter bollen i rullning. Det är i alla fall min erfarenhet när vi i efterhand sitter och går igenom det vi skrivit, att det faktiskt blivit av. Såklart med några överraskningar, ”oj, det där har jag totalt glömt” eller ”jaha, var det där viktigt då”. :)
Brukar du skriva ner målsättningar för året? Eller har du provat att skriva årsbrev?
Vad kul, jag har också satt som ett av årets mål att läsa (minst) 12 böcker!
Självutveckling/läsa – har du något ”krav” på vilken typ av böckr som räknas in i denna kategori? Själv är jag en bokslukare och snittar 25-50 bäcker per år men vet inte riktigt hur jag skulle bedöma dessa ur ett utvecklingsperspektiv… Blir ofta mycket skönlitteratur/deckare/skräck/fantasy men antalet böcker som jag spontant skulle klassa som” ”självutvecklande” är oftast kanske 4-6 st..