Ryggskottsfri förstaklass i fjällen

Nu är vi hemma efter en av sommarens höjdpunkter, nämligen vår snudd på obligatoriska fjällvandring. Som vi beskrivit i blogginlägget Dags för frivillig internetdetox har tidigare års fjällvandringar inneburit en veckas spartanskt leverne utan varmvatten, el, internet eller mobiltäckning. I år gjorde vi det betydligt bekvämare för oss eftersom vi inte ville avskräcka Bebis Minimalist från friluftslivet redan vid 6 månaders ålder. :)

Istället för att vandra mellan mycket enkla stugor hyrde vi i år en fullt utrustad fjällstuga, vilken vi sedan gjorde dagsturer från. På så vis hade vi även möjligheten att stanna inomhus de dagar vädret var alltför tråkigt.

Vi gjorde även vandringen bekvämare för Bebis Minimalist genom att införskaffa en Ergobaby Performance bärsele. Vår tidigare ärvda bärsele från ett annat känt märke gav både mig och Herr Minimalist ryggont, då den är utformad så att all vikt hamnar på rygg och axlar.

Vår nya Ergobaby fördelar istället en stor del av bebisens vikt på höfterna, vilket gör att vi kan bära barn upp till 20 kg i selen. En jämförelse kan göras med hur en bra vandringsryggsäck är konstruerad med brett och bekvämt höftbälte. Jag (Fru Minimalist) har till exempel ibland gått ut med en ryggsäck som väger nästan 1/3 av min kroppsvikt, som ändå känts bekvämt att bära 1-2 mil om dagen då vikten till stor del ligger på höfterna.

ergobaby

Den nya bärselen gör det möjligt för oss att bära Bebis Minimalist på ryggen, magen och höften (sidan), där det förstnämnda är smidigt vid lite längre vandringar eller utflykter. Vi velade mellan denna modell och Performance Ventus, men landade tillslut i den lite mer robusta Ergobaby Performance med fuktavvisande mesh som andas, sköna axelremmar och en liten förvaringsficka.

En smart funktion vi uppskattade mycket under vandringen var ett smidigt justerbart solskydd eller ”sovhuva”. På bilden nedan ser du bärselen med solskyddet/sovhuvan och en sovande Bebis Minimalist.

ergobaby sovhuva

Värt att nämna är att det även finns ett spädbarnsinlägg om Ergobaby Performance används under bebisens första månader. Både spädbarnsinlägg och bärsele kan du exempelvis införskaffa här om även du planerar bebisäventyr framöver.

Sammanfattningsvis fick vi ett par fantastiska dagar med tid för reflektion, böcker, sällskapsspel och tid att låta tankarna sväva fritt. Vi tog semester från skärmarna och lämnade såklart iPaden och vår MacBook hemma. :)

Vad är ditt bästa tips för att bära en bebis och/eller vara ute i naturen med en bebis?

hemavan

18 tankar kring ”Ryggskottsfri förstaklass i fjällen

  1. Bära på rygg

    Om ni får möjlighet så prova en mel kaj någon gång. Det är en mei thai variant som sys i manchestertyg och med vadderade höft och axelband. Den ökade tiden på ryggen för mitt 10kg barn från 30min med sele till 2h i sträck. Den sys av en polsk kvinna och därför är den lite svår att prova. Finns en del bra info i forumet på sjalbarn.se Jag valde den före sjal eftersom sjal var så himla svårt att knyta på ryggen. Jag är inte sponsrad utan bara en nöjd konsument. Kan erbjuda min melkaj för provning i Göteborgstrakten.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Mel kaj såg väldigt mysiga och fina ut när jag googlade. Tycker de verkar likna Ergobabyn i hur bebisen sitter. Kul att du och barnet är nöjt! :)

  2. Metamorphosis

    Kul att ni blev nöjda med premiärvändringen med bäbis! Bra bärdon underlättar verkligen vardagen med barn väldigt mycket! Kan redan nu tipsa om att det finns många tillverkare av ergonomiska selar som börjat göra även toddler- och preeschoolselar. Perfekt när barnen blir större, babyselen börjar kännas liten men barnet ännu inte går själv på heltid.

    Ett tips ang bärande av barn när vädret inte är lika milt längre är att se över möjligheten att låta barnet sitta under ytterkläderna. Antingen genom särskilt anpassad jacka/kappa eller bara genom att använda en jacka/kappa modell större. På så sätt minskas risken för kalla små tår (snabbt hänt vintertid) då ni hjälps åt att hålla värmen.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bra tips gällande att låta barnet sitta innanför ytterkläderna! Det hade vi gjort om det börjat småregna exempelvis då vi inte köpte något regnskydd till Ergobabyn (men det finns), eftersom vi ändå inte tänkte ge oss ut och vandra om det var stor risk för mycket regn.

      Vi märkte just som du nämner att tårna var svårast att hålla varma när bebisen sitter still i selen. Stor del av bebiskroppen får ju kroppsvärme av den som bär och armarna sticker inte ut lika mycket som benen.

  3. Patricia

    Hej!
    Jag har lagt märke till att ni den senaste tiden lagt upp mer bilder på hemmet och mer personliga prylar, vilket uppskattas! Jag blir därför nyfiken på om ni börjar bli allt mer öppna om att ni är minimalsister?
    Ha en skön sommar!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Nej, vi börjar inte bli mer öppna bland vänner och bekanta. Vi har nog bara insett att om någon av våra vänner skulle kika in på bloggen så skulle de ändå lista ut att det är vi genom bilder vi lagt upp historiskt sett. :)

  4. Fia

    Hur gjorde ni för att välja mellan Performance och Ventus? Jag tycker Ventus ser mer minimalistisk ut efter en snabbtitt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi tyckte Performance verkade skönare i materialet, robustare samt mer skyddande mot bebisen vid blåst, vilket det ofta är på fjället. Jag kan dock hålla med dig om att Ventus är mer minimalistisk på sätt och vis, men för vårt behov och ändamål kändes Performance bättre. Så här i efterhand hade det säkert blivit jättebra även med en Ventus, men vi är oerhört nöjda med vår Performance och den används nästan dagligen även på hemmaplan.

  5. Sara

    En helt annan fråga. Har du delammat eller bara gett ersättning? Kändes det okej att inte helamma för din skull, var det ett lätt beslut att ta eller har du kämpat för att kunna göra det? Undrar för jag sitter lite i den sitsen nu också…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har delammat sedan Bebis Minimalist var ca 2-3 veckor. Vi uppfattade att amningen gick bra men det visade sig att hon inte gick upp i vikt tillräckligt. Det kändes okej att ge ersättning då hon blev en nöjdare (och mättare) bebis med amning + ersättning. Vi hade problem med kolik så förta 2,5 månaderna var generellt väldigt kämpiga och jag bestämde mig för att amma (+ ersättning) i 3 månader, stå ut för Bebis Minimalist skull eftersom det är bra att amma. Sedan blev magknipet bättre och hela livet med bebis mycket lättare och roligare. Så då tänkte jag att jag ammar tills hon är 4 månader, som sedan blev 5 månader. Nu är hon drygt 6 månader och vi har precis slutat amma eftersom jag ska börja jobba till hösten. Sista månaden ammade vi dock bara morgon och kväll för mys, och gav mat och ersättning resten av måltiderna.

      Jag tycker inte du ska göra så stor sak av att ge ersättning. Jag tyckte det var jobbigt att alla i min mammagrupp och närmsta vänner exempelvis, helammade/har helammat. Sedan började jag se fördelarna med ersättning istället, att Herr Minimalist kunde vara mer delaktig och ge mat, jag kunde gå iväg på ett träningspass eller middag ute själv, och vara mer flexibel när hennes hunger inte var 100% beroende av mig och att jag fanns där i precis rätt sekund. :) Alla kan ju faktisk inte amma, så jag var glad över att i alla fall kunna ge henne en del bröstmjölk med allt positivt som det för med sig.
      Lycka till!

  6. crimsonanna

    Ruskigt OT, men jag har ett tips till framtida inlägg. Det vore intressanta att höra om fenomenet att ge (vuxna) födelsedagsbarn fula/hemska presenter ur ett minimalistiskt perspektiv =) Tack för en inspirerande blogg.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Menar du som att ge en ful skämtpresent till någon som fyller år? Är det ett vanligt förekommande koncept i dina kretsar? Vi har nog aldrig varit med om det i alla fall, men det låter oerhört ominimalistiskt och som onödig miljöpåverkan, om man redan innan gåvan lämnats vet att den inte kommer uppskattas mer än för att skratta åt för stunden. Ett tips är att tillsammans med skämtsaken ge ett kuvert med kvittot i, så att personen kan lämna igen gåvan och köpa något vettigare i samma butik. :)

  7. Motheroftwo

    Vi har burit våra barn i en Deuter III bärstol sedan de blev 6-8 månader, just för fjällturer och sådant. Den är ruskigt bra. De är ju lite dyra men vi hittade begagnad.

    Svara
  8. Jenny

    Det är så otroligt praktiskt och bra med ergonomiska selar och sjalar! Skillnaden mot övriga selar är så jättestor. Vi bar vår numera femåring i ergonomisk sele länge, när han var lite större var det perfekt när han var sjuk till exempel. Att hänga och halvsova på mammas/pappas rygg när man är febrig och föräldrarna ändå behövde gå runt och greja i huset var perfekt. Vi föredrog den nio gånger av tio framför bärmesen, även om vi hade en riktigt bra sådan, under långa vandringar. Det som gjorde att bärmesen ibland valdes var att man fick med lite packning i den, men kanske främst att det kan bli otympligt med sele när de är tre-fyra år och har full vintermundering på sig. :)

    Roligt att ni är nöjda med er sele!

    Svara
  9. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    Bra tips att använda bärselen om barnet är sjukt och behöver mer närhet och sova mer än vanligt. Om Bebis Minimalist får något syskon i framtiden skulle vi gärna testa sjal de första månaderna. :)

    Svara
  10. Pierre

    Om ni nästa år blir sugna på att lämna fjällstugan och ge er ut på fjället på den årliga veckan så kanske detta kan ge er lite inspiration. Vi vandrade mellan Nikkaloukta och Abisko för andra gången med vår ett-och-halvåring. reldinadventures.wordpress.com/bloggen/

    Vi hade en Osprey Poco Premium som bärryggsäck. Den är helt guld när barnet är lite äldre (vi började vid 10 månader), men framför allt om man även måste ha med sig en hel del packning. Förra året dagsvandrade vi i Alperna och då var bägge barnen med och den lille satt i en Ergo, helt kalasbra.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Åh, tack ska verkligen gå in och inspireras! :)
      Vi har själva (innan barn) vandrat just den nämnda sträckan åt båda hållen med en del avstickare längs vägen, så den skulle kännas lite lagom bekant. Vi har faktiskt kollat mycket på Osprey Poco Premium, och Ergo har vi två stycken numera (Ergobaby Performance till Storasyster och Ergobaby Adapt till Lillebror).
      Var ni nöjda med bärryggsäcken?
      Alperna lockar med sitt lite mer säkra väder och ingen av oss har varit där sommartid så det vore riktigt roligt! Hoppas ni bloggat även om den resan och var i Alperna ni var? :)

Lämna ett svar