Fyra år med cirkulär ekonomi

I samarbete med Hyber.

Här om dagen insåg vi att detta är fjärde året som vi hyr barnens ytterkläder genom Hyber. För dig som inte hört talas om Hyber tidigare så är det en tjänst på nätet där du kan hyra barnens ytterkläder, och idag även andra barnrelaterade prylar som bara används under en begränsad period.

Kvalitativa ytterkläder för olika årstider och väder, är ju något som kan kosta väldigt mycket för småbarnsföräldrar, särskilt om man har syskon som av olika anledningar inte ärver av varandra, samt i faser där barnen växer ur sin storlek under säsongen.

Sedan vi kom i kontakt med Hyber för 4-5 år sedan har företaget växt och breddat sitt utbud och har numera även barnvagnar, babykläder, cyklar och mammakläder (från mitt favoritmärke Boob). Helt enkelt sånt man använder under endast en begränsad period i livet och därför är lämpliga att hyra av såväl miljöskäl som för att det är otroligt smidigt. Likaså ekonomiskt försvarbart för den kvalitet och flexibilitet man får.

Det är lätt att stirra sig blind på vad det kostar, men man får också värdera den enkelhet det finns i att bara välja storlek, märke och färg. Cirkulera vidare urväxta plagg till andra barn, och själv få cirkulerade plagg i rätt storlek till sina egna. Inte behöva scanna marknaden, leta på webbsidor eller second hand, inte behöva tänka på att sälja plagg i rätt säsong. Det finns en väldig enkelhet i att slippa detta kring vissa saker och plagg. Inte minst under de intensiva småbarnsåren. Och att ändå göra ett hållbart val.

Vi har sluppit det i fyra års tid och i detta inlägg ser du några av de plagg vi haft, från olika märken genom åren; Isbjörn, Polarn & Pyret, Didriksson och Tretorn. Overaller, skalkläder och fleece-tröjor.

Kan du tänka dig att hyra kläder till dig själv eller barnen?

6 tankar kring ”Fyra år med cirkulär ekonomi

 1. Kemiläraren

  Än så länge tycker jag nog att den beg marknaden är tillräckligt prisvärd att hyra barnkläder inte har känts ekonomiskt för oss. Med enbart 1 barn är det inte spec jobbigt för mig att leta upp beg. Dessutom har vi en jättebra second hand 2 km hemifrån som är specialiserad på barnkläder (Hej och hå i täby kyrkby) Väl- och storlekssorterad gör det enkelt att handla där. Sedan har jag sålt beg ytterkläder på tradera så delvis har jag fått tillbaka nästan lika mycket pengar som jag gett för dem (i några fall tom mer!)

  Svara
 2. Christina

  Jag gillar verkligen tanken med att hyra och har kollat på det flera gånger, men det faller alltid på ekonomin då det blir vääääääldigt mycket dyrare än att köpa begagnat.

  T ex PoP vindfleece som kostar 59 kr/månaden, köpte jag begagnat för 75 kr och den kommer nog användas i ca 4-5 månader (den var lite stor första månaden). Och kanske ännu mer om vi har turen att få ett syskon så småningom. Då är det ju t o m mer lönsamt att köpa begagnat och sedan ge bort dem gratis när man är klar med dem (väldigt många barn i bekantskapskretsen så det är enkelt gjort). Upplever inte heller att det är särskilt jobbigt att köpa begagnat, Marketplace etc svämmar ju över av prisvärda barngrejer i bra skick.

  Jag gillar verkligen idén på papper, det borde vara perfekt för barnprodukter då de används under så begränsad tid. Men jag kan inte försvara det ekonomiskt när det blir så stor skillnad. Samtidigt förstår jag ju att Hyber och liknande kanske inte kan ta billigare priser, de har ju också omkostnader och personal och grejerna ska ju skickas fram och tillbaka antar jag…

  Svara
 3. Angelica

  Jag tycker också att det är för dyrt, men gillar tanken.
  Numera finns det ju så mycket begagnat på många olika sidor. Jag personligen tycker det är en rolig utmaning att hitta bra och billiga märkesplagg, främst ytterkläder men även kläder. Det fina är ju att de sen går att sälja vidare när man är klar och få in en liten slant.

  Svara
 4. Saralhl

  Har kört Hyber i vinter, jättebra att kunna byta storlek när som helst. Har fått plagg i sprillans nyskick varje gång, dagen efter beställning. Just för vinterkläder känns det motiverat, där vill man ha det bästa så att lille knatten inte fryser.

  Svara
 5. lisbethB

  Hyra är ju bra, men om kläderna ska vara i fint skick – hur många gånger/säsonger hyrs varje plagg ut? Jag tänker att ett par överdragsbyxor kan vara ganska slitna efter en säsong eller två och då måste det ju vara svårt för Hyber att ta samma hyrpris som för ett plagg i nyskick. Och om de då måste sortera ut plagg redan efter någon säsong och köpa in nytt känns det ju inte som någon större miljövinst.
  Finkläder däremot som bara används inomhus vid enstaka tillfällen kan ju hålla för många användare.

  Svara

Lämna ett svar