Månadens inspiration januari 2022

Då var det dags för 2022-års första månadens inspiration. Som ekonom har årets första månad bjudit på en rivstart, men nu börjar det lugna ner sig. Kanske är det lika för dig och vad kan då passa bättre än en kväll med härlig läsning och inspiration. Så sätt dig till rätta och låt dig inspireras! :)

Podcast – Kropp & Själ – Så skaffar du nya vänner

Avsnitt från december 2021 som heter ”Så skaffar du nya vänner”. Ett väldigt intressant och bra avsnitt. En bit in i avsnittet intervjuar de en väldigt speciell person, och det var kanske inte det mest givande delen, men före och efter det var det väldigt bra.

Jag gillade särskilt intervjun med Bernard i mitten av programmet. Han säger: ”Vänskap måste i grunden vara ett verb. Vänskap är ingenting vi har, det är någonting vi gör tillsammans.”

Helt enkelt att man gör och planerar in saker tillsammans och skapar minnen ihop. Och jag tror det är en jätteviktig poäng han har för att gå från bekant/kompis till vän. Jag skulle kunna skriva mycket mer om detta kring vänner eller bristen på detsamma, men jag nöjer mig här så får du lyssna på avsnittet. :)

Artikel – Raptitude – Everything must be paid twice

En artikel om att vi betalar två gånger för allt vi köper. Första gången är den klassiska penga-transaktionen; du köper en bok, en app eller ett gymkort. Den andra gången betalar du vanligtvis med din tid och/eller energi. Och det är först när du betalat den andra gången som du vet om det var värt pengarna.

Var boken så bra att den var värt tio timmar av din tid? Skapade appen det värde du hade förutspått? Och kom du iväg till gymmet regelbundet?

En intressant artikel som du hittar i sin helhet här.

Bok – Länge leve vänner av Pär Flodin, Frida Andersson och Daniel Ek

Jag läser just nu boken du ser på bilden ovan. Jag började med den i fysiskt format, men hann inte läsa ut den under kortlånet på biblioteket, så nu har jag fortsatt med den som e-bok hos Storytel.

Ett exempel från boken är att se på vänskap som pärlband av kontakt. Där pärlorna är stunderna av kontakt, alltså när man träffas, och att bandet är upplevelsen av en relation som varar över tid. Boken tar också upp faktorer som kännetecknar starka vänskapsband liksom övningar att göra som exempelvis ”vänskapskartan”.

Reklam: Vill du läsa boken hos Storytel så får du fortfarande 30 dagar gratis utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här och det gäller både dig som är ny kund och du som varit kund hos dem tidigare (men ej om du har ett pågående abonnemang).

Instagram – UnderbaraClaras

Underbara Clara hade ett så bra inlägg i början av året och även om du redan läst det så är det värt att läsa igen. Så här hittar du det i sin helhet.

Jag känner inte alls igen mig i hennes text där vi befinner oss i livet idag. Men jag kan känna igen mig i den från mitt liv för drygt tio år sedan liksom på samhällsnivå att väldigt många lever just så som hon beskriver.

Film – Don’t look up

Jag tyckte den kändistäta filmen Don’t look up var riktigt bra. Samtidigt lämnade den mig med en stor klump i magen. Precis som de undrar i filmen gällande den komet som närmar sig jorden, undrar jag – varför gör inte ledarna i världen mer? Och varför gör inte var och en mer, du och jag.

Har du inte sett den – se den! Känns den jobbig att se – se den ändå.

Citat – Leonardo di Caprio i filmen Don’t look up

”We really did have everything, didn’t we?”

Sån träffsäker slutkläm på filmen. För precis så är det för de flesta av oss idag. Vi har allt det viktigaste i livet. Men ändå strävar vi ständigt efter mer, fler och större. Mänsklighetens stora misstag som är det som en dag kommer få oss och jorden på fall. Att vi inte kan stanna upp och se det, känna tacksamhet och vara förnöjsamma.

Har du sett/läst något av det ovanstående? Och tar du med dig från januari månads inspiration? :)

2 tankar kring ”Månadens inspiration januari 2022

  1. Cecilia

    Tack för fina tankar! Både gällande vänskap och hållbarhet. Låt oss skapa en ny norm tillsammans där andra värden än status Sichuan pengar råder.

    Svara

Lämna ett svar