2 minutersregeln – 15 minimalistiska vanor

Att leva minimalistiskt är inget projekt du bockar av, utan det är en process och en livsstil. Det är en sak att prylbanta hemmet rejält en gång, men att hålla det prylbantat kräver vanor och verktyg som regelbundet appliceras.

Genom att applicera 2 minutersregeln får du regelbundet ett avplockat och lugnt hem att vara i, komma hem till och vakna upp i. Regeln är enkel – om en aktivitet kan utföras på 2 minuter eller mindre – gör det direkt!

2-minuters regeln i kombination med att se till att alla saker har en bestämd plats, är en bra grund för att hålla ett hem avplockat, enkelt och i ordning. Så vill du hålla hemmet minimalistiskt över tid bör du överväga att ta dig an några av dessa 15 enkla vanor, varav majoriteten av dem endast tar 2 minuter i anspråk.

 1. Bädda sängen. En så enkel sak, tar inte lång tid men ger ett städat intryck varje gång du ser sängen. Värt det även om så du ser den först vid läggdags nästa gång.
 2. Ställ tillbaka smink- och badrumsprodukter. Låt dem inte slentrianmässigt ligga framme efter sminkningen på morgonen, tandborstningen och hårfixandet.
 3. Ställ undan disk direkt. Låt inte diskhon eller diskbänken bli en mellanlandning för smutsig disk. Ställ ner det i diskmaskinen eller diska direkt efter användning.
 4. Förvara köksmaskiner utom synhåll. Brödrost, kaffemaskin, blender, bakmaskin, stavmixer, våffeljärn. De som inte används frekvent dagligen bör ställas undan efter användning för ett lugnare kök med mer arbetsyta.
 5. Arkivera läst och ej nödvändig e-post. Eller radera. Och är det reklam-mejl så kom ihåg att först avregistrera dig från ytterligare utskick.
 6. Hantera fysisk post. Öppna kuvert, bläddra i tidningen eller lägg på ”rätt” plats och återvinn det som återvinnas ska.
 7. Ej reklam tack. En grundläggande skylt på postlådan. Ändå smyger det sig ner reklam ibland. Låt inte denna reklam bli liggandes med övrig post i väntan på hantering, utan lägg den direkt i återvinningen.
 8. Töm bilen. Töm bilen på eventuellt skräp när du kommer hem. Kvitton, påsar, godispapper, fruktskruttar hör inte hemma i bilen på uppfarten. Du vill köra en ren bil imorgon.
 9. Häng upp ytterkläder. Det här tränar jag med barnen, att hänga upp ytterkläder och lägga blöta vantar på elementet eller torra i sin låda. Ger hallen så mycket härligare intryck.
 10. Lägg undan väskor. Låt inte hallen belamras av familjens dagliga väskor och ryggsäckar. Häng upp eller ställ undan barnens skolväskor (eller snarare – lär dem göra det själva) samt föregå med gott exempel med era vuxna ditos.
 11. Lägg nycklar etc på sin återsamlingsplats. Lägg nycklar, plånbok, hörlurar osv på din återsamlingsplats för dagliga prylar. Då vet du var du hittar dem sen.
 12. Emballage. Nutidens onlinehandel gör att hemmen svämmar över av förvarings-kartonger och annat emballage i perioder. Se till att platta ihop och återvinn.
 13. Plocka upp leksaker. En utmaning med små barn då detta sällan är ett 2 minuters-projekt. Men om man hjälps åt tar det inte lång tid och brukar alltid vara värt det.
 14. Gå ut med sopor. När soporna är fulla men innan de är överfulla är det dags att gå ut med dem. Någon måste ju göra det, så bara gör det! :)
 15. Lägg smutstvätt där det hör hemma. Lämpligtvis i tvättkorgen. På övervåningen har vi en förvaringskorg där barnen lägger sin smutstvätt varje kväll för att den inte ska läggas utspridd på golvet eller i soffan.

De här är små vanor som kan göra stor skillnad i ditt hem. Det har det i alla fall gjort för oss. Hemmet hålls mer avplockat, enklare och mer i ordning, ja lugnare helt enkelt.

Vilken av ovanstående tycker du är svåraste vanan att få till?

12 tankar kring ”2 minutersregeln – 15 minimalistiska vanor

 1. Moa

  Jag har aldrig förstått varför man ska bädda sängen, det är onödigt extrajobb. Att diska efter varje sak man använt är bara stressigt och slöseri med diskvatten. Du kör inte diskmaskinen innan den är full, eller hur? Däremot vill jag gärna diska en hög disk på kvällen så den kan torka under natten och jag kan lägga undan allt när jag gör te till frukost.

  Det som jag däremot gärna vill få till är en bra plats för handväskan, och att jag rensar ut handväskan oftare. Det tenderar att samlas allehanda grejer där.

  Svara
  1. Henrik

   William H. McRaven tar upp det positiva i att börja dagen med en enkel uppgift, som du sedan slutför. Sannolikt ingen slump att hans bok heter `Bädda din säng`. Själv tycker jag att en bäddad säng ger ett mer ordnat intryck, en strukturerad pusselbit i den helhet som utgör vardagen.

  2. Johanna

   Nä, jag bäddar sängen vid läggdags, jag gillar inte att lägga mig bland skrynkliga lakan. Och diskmaskinen körs ju emellanåt, då blir det automatiskt att den disk som skapas hamnar i diskhon i väntan på nästa omgång.

 2. erohT

  Frågan är väl hur noga man ska vara när man bäddar sängen… Själv viker jag och sambon våra täcken avlångt på mitten och lägger kudden rätt.

  Det ser bra mycket prydligare ut än ett skatbo på vardera sida i sängen samtidigt som vi inte behöver lägga någon pläd slätt. Bäddningen tar ca 15-20 sekunder sedan är vi klara för allt vad dagen ger!

  Svara
 3. Carolina

  Svåraste är helt klart köket. Är ständigt i ofas och bänkytorna belamras av disk. För att inte tala om köksbordet där allt möjligt samlas. Hur gör ni med sopor, alltså kartong, plast, glas osv? Hos oss tenderar det hamna i pappkassar och ockuperar golvet i veckorna, till helgen åker någon iväg och slänger.

  Svara
 4. Hilda

  Jag säljer då och då saker via tradera, och då är det väldigt bra att ha kvar lite emballage från senaste webköpet (eller förr-förr-förra om det visar sig vara i mer lagom storlek).

  Svara
  1. Teresia

   Jag brukar bara gå ner i återvinningsrummet och ta en lagom stor låda som någon slängt!

 5. Ewi

  Jag har alla mina saker i handväskan, som blir en naturlig återsamlingsplats, men för några veckor sedan insåg jag att maken strösslar sina saker överallt och sen rusar runt och letar när han ska gå. Då kom jag ihåg er idé och gjorde en plats åt honom, nära ytterdörren. Det funkar toppen!

  Svara
 6. 3barns mamman

  Haha, ja vad ska man välja; köket, mailen, leksakerna eller småsakerna som man ska ställa undan direkt… här är det rörigt🙈

  Svara
 7. Johanna

  Här är det definitivt köket som är svårast. Alla använder det och det hamnar all möjlig skit där. Plus att diskmaskinen oftast är igång när det bildas mer disk.

  Sängen bäddar jag innan jag lägger mig på kvällen (eller innan middagsluren), jag ser ingen mening med att göra det tidigare (plus att kvalster trivs bäst i bäddade sängar).

  Svara
 8. Karin

  Jag gör det här fast inte bädda sängen. Mina barn älskar att krypa ner i vår säng dagtid och ”mysa en stund” och även min man gör det. Så det hade varit bortkastad tid.

  Men om allt är städat, minimalistisk rent och snyggt i övrigt så tycker jag inte att en obäddad säng gör så mycket.

  Svara

Lämna ett svar