Garderoben efter corona

Så var dagen vi knappt trodde skulle komma här. Dagen då samhället öppnar upp och vi är många som ska hitta tillbaka till något slags nytt normaltillstånd. Min arbetsgivare har som många andra sett denna pandemi som en chans att skapa förändring i arbetssätt och en mer flexibel vardag med hemmajobb kombinerat med kontorsjobb.

När detta började formaliseras insåg jag att det även kommer att påverka min garderob. Jag vet vissa som slutat arbeta som sagt att 90 % av garderoben plötsligt hänger orörd vecka efter vecka. Och även om det inte kommer se ut så extremt för mig, så kommer behovet av kontorskläder att minska när vi inte förväntas vara på kontoret mer än 2-3 dagar per vecka.

Hur kommer min garderob att påverkas av den nya vardagen?

Jag märkte i höstas när vi hade viss återgång till vårt ”nya normala” på jobbet, att jag inte behöver kontorskläder i samma utsträckning som innan. Jag kan helt klart minska ner gällande framför allt skjortor, toppar och koftor, och kommer så att göra.

Om du har samma känsla, så tycker jag du ska ta den här vintern och våren på dig att fundera över vilka kläder du använder, vid hemmajobb och på kontoret. Vad du trivs i och vad du spontant väljer på morgonen.

Här är 3 tips för hur du kan komma framåt i processen att rensa garderoben:

 1. I början av pandemin hängde jag undan ungefär 1/3 av min garderob, för att se om jag saknade plaggen. Jag hängde in dem i en tom garderob vi har, för att inte se dem. Det enda plagg jag känt behov av att hämta tillbaka är ett par kostymbyxor, övriga plagg skulle kunna skänkas bort.
 2. Ett annat alternativ är att använda dig av galgtricket. Helt enkelt hänga in plaggen med galgens krok ”åt fel håll”. För att sedan efter användning/tvätt hänga in dem åt rätt håll. Fram till sommaren bör du fått hyfsad koll på vilka vardagsplagg du använder, samt vilka som har kroken åt fel håll som du bör kunna släppa taget om.
 3. Vet du vilket som är det allra bästa sättet att ta reda på om ett plagg bör rensas ut eller vara kvar? Det är att använda det! Inte bara prova det utan använda det under minst en dag. Då kommer du veta vad du grundar ditt spara- eller rensa-beslut på.

I ett kommande inlägg kommer jag berätta om vilka plagg som får lämna hemmet och inte vara kvar i min nya normala arbetsvardag. Men jag har inte bråttom, utan kommer utvärdera detta under våren genom bland annat tipsen ovan.

Hur är det för dig, påverkas din garderoben av eller efter corona?

5 tankar kring ”Garderoben efter corona

 1. Cecilia

  Jag har stickad tröja på jobbet varje dag från oktober till mars. När de börjar bli aningen slitna använder jag dem istället när jag ska träffa kompisar, ännu mer slitna när jag bara är hemma och till slut som landet/stallet tröjor.

  Svara
 2. M

  Jag har inte köpt något nytt plagg (förutom en packe strumpor) sedan februari 2020. Om det är pga av corona eller bara att jag är nöjd vet jag ärligt talat inte. Fast nöjd är jag ju! Förväntar mig att behöva köpa byxor till hösten. Alla mina kontorsbyxor slutar vid ankeln/vaden typ, något kortare än hel-långa. På något sätt har jag ändå klarat mig igenom de två senaste vintrarna. Vissa dagar har det funkat med kortare byxor och många dagar har det blivit klänning och strumpbyxor så behovet har inte blivit tillräckligt stort än. Jag gjorde en rensning a la Marie Kondo 2018 och är så otroligt kräsen med vad jag tar in efter det. Många av mina favoriter är flera år gamla. Älskar att plocka fram säsongslådan på våren/hösten och göra ett skifte i garderoben. Vissa plagg kanske jag inte känner för just den här säsongen av någon anledning. Har helt enkelt funnit ro att jag inte måste ha den i garderoben bara för att det är sommar och det är ett sommarplagg. Troligtvis kommer den fram nästa år istället. Eller året efter. (Japp, det händer!) :) och jag sparar tid genom att använda det jag har istället för att leta nytt.

  Svara
 3. Elsa

  Har märkt av samma grej, att ”kontorskläderna” inte använts riktigt lika frekvent. Men rensar inte ut. Andrahandsmarknaden för kläder är redan så mättad pga vår enorma överkonsumtion. Har därför nuförtiden som mål att alla kläder ska få sin ”slutstation” hos mig. Har jag ett större antal plagg i garderoben och ser till att använda dem alla lika mycket, kommer de slitas jämnare. Då dröjer det kanske 5 istället för 3 år innan jag behöver köpa nytt, och det är en vinst för både miljö och plånbok. När kläderna så småningom blir för slitna att ha på jobbet blir de hemmakläder istället, för att till sist sluta som trasor. Funkar kanske bäst om man inte är så trendkänslig, men jag bryr mig som tur är ganska lite om modets växlingar ;) Tack för en intressant blogg!

  Svara
  1. M

   ”Andrahandsmarknaden för kläder är redan så mättad pga vår enorma överkonsumtion. Har därför nuförtiden som mål att alla kläder ska få sin ”slutstation” hos mig.”

   Så bra beskrivet! Jag tänker likadant.

Kommentera