Konsumera sig lycklig och nöjd

Det finns två vägar för att känna mer förnöjsamhet och lycka i livet::

  1. Att konsumera och jaga mer, fler och större.
  2. Att vara nöjd med det man har.

Problemet med att konsumera och fylla tomheten med saker, är att jakten aldrig tar slut. Det finns alltid någon att jämföra sig med som har det lite bättre, finare eller nyare. Vi skapar en ständig strävan och suktan som aldrig kan mättas. När vi fått det vi trodde skulle göra oss nöjda, flyttar sig målet bara framåt.

Vi matas ständigt med att framgång och välbefinnande kommer genom yttre faktorer. Och att sträva efter större och fler är receptet för lycka. Det du vill ha finns där framme. Bara du får det där jobbet, kan köpa den där prylen, flyttar till en större bostad. Så snart du får mer än du har idag, kommer du bli lycklig, harmonisk och framgångsrik. Tror vi.

Men genom att öva upp tacksamhet för det du har, kommer önskan om mer och fler, att istället bli till ”vad behöver jag egentligen äga?”.

Förnöjsamhet uppnås inte den dag vi har tillräckligt.
Utan den dag vi inser att det vi har är tillräckligt.

Elisabeth / Minimalisterna

Om du inte kan känna förnöjsamhet här och nu över det du har idag. Kommer du förmodligen inte göra det när du nått toppen av din karriär, bor i ett toppenfint hus eller lyckats köpa en Tesla.

Att öva och fokusera på tacksamhet är den kortaste vägen för att uppnå mer lycka. Och jag skulle vilja hävda att det är den enda vägen för att uppnå mer bestående lycka. Lycka och tacksamhet är färdigheter som du kan öva upp, och de utgår från din förmåga att se det du har och uppskatta det, istället för att fokusera på det du inte har.

Håller du med? Och är du duktig på att vara nöjd med det du har?

7 tankar kring ”Konsumera sig lycklig och nöjd

  1. Johanna

    En grej jag börjat med är att varje gång jag kommer på något som jag vill ha, typ en fin tröja eller klocka eller liknande, är att jag (om jag kommer ihåg det i stunden dvs), skriver ner det i en lista i mobilen. En lista över saker jag vill ha. Den listan har gjort sig rätt lång nu och det kan nästan kännas skrattretande om jag faktiskt hade köpt allt det. Och jobbigt ekonomiskt om jag på impuls inhandlat allt.

    Det har istället börjat kännas lite roligt att fundera över vad jag faktiskt redan äger som jag kan kombinera på nya sätt, gällande kläder osv. Då blir tacksamheten också på nåt vis större för det jag redan äger.

    Svara
  2. Sara

    Jag brukar dels ha betänketid på alla köp, dels har jag regeln ”en in-en ut”. Om jag vill köpa något nytt i klädesväg innebär detta att ett av mina plagg hemma måste rensas ut (undantag om det är något som fyller ett behov i min garderob som jag aktivt letar efter). Är detta nya köp bättre än det jag redan har hemma? Oftast är svaret – nej. Jag gör inte av med pengar på onödiga saker och jag blir medveten om att det jag redan har faktiskt är rätt bra.

    Svara
  3. Henrik

    Tänker att det från ett minimalistiskt perspektiv även är klokt att försöka `bli nöjd med det man konsumerar´. Om prylar håller god kvalité och uppfyller våra behov (även känslomässiga) minskar utrymmet för kompletterande / onödig shopping.

    Svara
  4. Ulrika

    Försöker att konsumera färre prylar men svårt då det alltid är något som ”behöver” köpas. Utslitna träningsskor, ridbyxor som har gått sönder, ny stekpanna, cykelhjälm mm mm. Försöker att endast fylla på med saker som har gått sönder och som jag behöver men behovet av prylar tar ju aldrig slut..

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag kan känna igen känslan i vissa perioder i livet. Sett över ett år tycker jag inte det brukar vara så, men det kan verkligen vara så flera månader i sträck. Och då känner jag precis som du – att konsumtionen och behovet av prylar aldrig tar slut. Men plötsligt inser jag att nu har jag inte köpt något på 1 månad, och så går det en till osv. :)

  5. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / sänka sina krav? – Tankebubblor

Lämna ett svar