Lev mer – Oroa dig mindre

I samarbete med Comfydence och med erbjudande till dig.

Vi tjejer har i genomsnitt mens 7 år av våra liv (!). Att byta ut engångsskydd mot något som kan användas flera gånger kan göra stor skillnad för miljön.

För några månader sedan fick jag höra talas om att ett företag som tagit fram menstrosor, och min första tanke var; hur kan detta inte ha funnits tidigare?! Alltså trosor med uppsugningsförmåga som kan användas vid mens, flytningar eller skrattläckor. Företaget som tagit fram produkten heter Comfydence, och det är alltså en trosa som är ett mensskydd – allt i ett. Som kan ersätta bindor, trosskydd och tamponger.

Jag tror vi är många tjejer som har vissa dagar per månad liksom olika livsfaser då dessa trosor fyller ett stort behov för att känna sig trygg, snygg och bekväm.

Själv har jag använt en minimalistisk menskopp sedan 2007 när jag skulle flytta utomlands. Den kompletterar jag sedan några månader med trosor från Comfydence de dagar jag tror att mensen snart ska börja, på natten vid mens samt de dagar när jag tror att den har slutat (varför blir man alltid lurad? ;) ). Så även för mig som oftast använder menskopp har dessa trosor gett ökad trygghet i vardagen. Och de är ett väldigt bra alternativ för dig som vill minimera engångsprodukter.

För den som inte är van att använda menskopp kan menstrosorna vara ett bra komplement eftersom det kan ta ett tag innan man hittar rätt menskopp för sin kropp, och innan man känner sig helt trygg och får menskoppen att fungera till 100 %. Men du kan känna dig trygg med att menstrosorna fungerar till 100 % redan från dag ett.

Men trosorna fungerar alltså även helt på egen hand, så bra är den inbyggda uppsugningsförmågan. Som sagt, hur kan detta inte ha funnits tidigare? :)

I samma veva som vi började använda tygblöjor till första barnet upptäckte jag att det fanns tygbindor och började använda det under en period. Men jag upplever att menstrosorna är bekvämare, ja som ett par vanliga trosor helt enkelt. Trosorna känns torra, låter huden andas och har en insida av ekologisk bomull. De kan naturligtvis tvättas i tvättmaskin för att därefter användas om och om igen.

Jag har under tre månader testat tre fina modeller av Comfydence utbud av trosor. De tre olika modeller jag testat är Stay Lazy eko-bomull, Get Cozy eko-bomull samt Happy Days bomull. Av dessa sitter de två första bekvämast på just mig, men alla tre gör att jag känner mig trygg i min aktiva vardag utifrån dess funktion. Jag tänker inte på dem under träningen, promenaden eller bilresan, utan de är som vilka trosor som helst men med en unik uppsugningsförmåga som verkligen funkar som de lovar.

Just nu får du fri frakt vid beställning av trosor med koden: ”minimalistbad” (gäller till 31 december 2022). Koden anger du högst upp i kassan på webbshopen.

Priset är lite högre än för vanliga trosor, men å andra sidan kan du minimera dina köp av engångsprodukter och räknar du på det över tid blir trosorna inte längre dyra. Och då har jag inte nämnt den positiva miljöaspekten med att använda flergångsprodukter.

Om 150 000 tjejer använder Comfydence menstrosor en dag per menscykel och därigenom ersätter totalt tre engångsprodukter (tamponger, trosskydd eller bindor). Blir det på bara ett år en minskning med 5,4 miljoner engångsprodukter. Förstå vilken effekt användningen av flergångsprodukter har!

Har du hört talas om den här typen av trosa tidigare? Skulle du kunna tänka dig att testa? Blir du nyfiken och undrar över något, passa på att fråga i kommentarsfältet! :)

15 tankar kring ”Lev mer – Oroa dig mindre

 1. Kokos

  Fattar inte riktigt produkten, känns omständligt och mycket tvätt om man byter trosor lika ofta som mensskydd 😅

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det behöver du verkligen inte göra, det är det som är grejen. Dels slipper du köpa och använda engångs mensskydd över huvud taget. Och så byter du dessa när dagen är slut. Däremellan märker du inte ens av att du har mens då trosorna har sådan bra absorption. Torrt, tryggt och hållbart. :)

   Om du har Instagram kan du kolla min post där och kommentarsfältet med flera som testat och skriver liknande som jag ovan. En tjej/kvinna skrev att hon hade 5 menstrosor som hon klarat sig på i flera år och räknade med att klara sig i många år till på. Inga engångsgrejer eller annat utöver det.

 2. Nina

  Jooo det har funnits tidigare! Jag har använt menstrosor från Thinx som komplement till menskopp i flera år 😊 Fanns däremot ingen återförsäljare i Sverige när jag köpte dem utan behövde beställa från USA.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ah, så märkligt att menstrosor då inte slagit större här! Särskilt eftersom menskopp funnits i många, många år även i Sverige (även om jag fick ta tåget 10 mil för att köpa min år 2007 i en liten ekobutik i Lund, detta var ju innan webbshoppar hade slagit).

 3. Sophie E

  Sån himla bra produkt! Känner mig lika förvånad som du – hur kan detta inte ha funnits tidigare?! Och om det nu gjort det, hur kan det inte ha blivit mer vanligt förekommande?! Låter verkligen som en betydligt smidigare produkt än att hålla på med trosskydd, bindor och tamponger och dylikt. Kanske vågar mig på att testa. :)

  Svara
 4. Catrin

  Tack för koden och informationen. Jag har känt till menstrosor länge, men inte hittat några. Men nu har jag köpt två par.

  Jag använder bindor i bomull som du skrev om, men de blir lite obehagliga när de börjar bli fulla och sitter inte helt bra. Ser fram till att få menstrosorna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag har testat tygbindor också för några år sedan. Tyckte dock de kändes klumpigt under exempelvis jeans och rörde sig när man sprang (trots knäppning under). Var inte helt nöjd med de två olika storlekar/modeller jag testade. Men helt klart ett bra alternativ och bättre än att köpa engångsprodukter!

   Kan dock intyga att trosorna från Comfydence känns precis som vilka trosor som helst, så har man inte köpt tygbindor eller inte gillar dem, så är detta ett nytt och fungerande alternativ.

 5. K

  Blir fundersam över tvätt i 40 grader. Kör ju trosor i 60, just för att få dem ”rena”.
  Hur länge har du provat dem?
  Var det samma företag som var inne och lyfte sig hos Elaine Eksvärd när hon skrev om urinläckage? Blev nyfiken både då och nu. Borde kanske ge den där menskoppen som ligger i lådan en ny chans.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har provat dem sedan innan jul, så tre omgångar med mens :) Jag kör både dessa och mina vanliga underkläder i 40 grader, och har alltid gjort (tillsammans med vanliga kläder) så för mig är det ingen skillnad mot innan. Dessa trosor sköljer jag dock upp lite innan, precis som jag hade gjort om det kommit rejält med blod på en annan textil (har en son som blöder näsblod ofta så det görs då och då).

   Vet inte om det var samma företag hos Elaine då jag inte följer henne, men det kan det mycket väl ha varit då jag inte hittat något annat företag med dessa produkten i Sverige.

   Menskopp är verkligen toppenbra – våga testa! :)

 6. Martina

  Hej!
  Tack för en superbra blogg!

  Jag satsar på flergångsprodukter så mkt jag bara kan och tycker konceptet är toppen.
  Dock tänker jag att det inte automatiskt är en mer hållbar produkt för att man kan återanvända den.
  Nu har inte jag hunnit titta jättenoga på deras hemsida, men hittade vid första anblick ingen info om produktsäkerhet och produktion.
  Den här antibakteriella behandlingen de skriver att trosorna har skulle tex jag gärna vilja veta mer om innan jag använder… vad är det för absorberande material i som gör att jag inte behöver byta alls på en hel dag..?
  Allt är säkert super och kontrollerat men hittar inte infon..

  Och ingen kritik mot dig nu Elisabeth, utan ville bara lyfta detta eftersom jag tycker det är viktiga frågor att ställa sig. 😀
  Ha en fortsatt fin dag!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, det är jättebra att du ställer frågan, om int annat för att företaget ska veta vad som efterfrågas och kunna bli mer transparenta inom det som potentiella kunder faktiskt vill veta.

   Inte just om produktsäkerheten, men de skriver en del om produktionen i punktform på sidan nedan, och sedan även på Mål 12 bland de globala målen längst ner på samma sida.
   https://www.comfydence.se/om-oss/hallbarhet-ansvar-medvetna-val/

 7. Michelle

  Hej! Superbra inlägg. Det verkar som att koden minimal inte gäller längre. Går den att förlänga? 😁

  Svara

Lämna ett svar