Många minimalister eller litteratur man kan läsa på ämnet minimalism skildrar livsstilar som är ganska ensidiga och ”enkla”. Livsstilar som gör det lätt att skaffa sig en capsule wardrobe och leva med ett fåtal prylar.
För en familj med väldigt mångfacetterad och aktiv livsstil kan det kännas avlägset att ha ett fåtal prylar samt att en capsule wardrobe snarare krånglar till livet än förenklar. Samtidigt som alldeles för mycket kläder och prylar också är tidskrävande på sitt sätt. Så hur hittar man balansen mellan minimalism och en aktiv och variationsrik livsstil?
Om just det handlar dagens blogginglägg då jag fått frågor kring detta både mejlledes och på Instagram senaste veckan. Kanske är det för att många plockat fram skidutrustning och alla andra vintergrejer ur förråd och vindar, och insett att det är väldigt mycket som trängs där inne. :)
Vi är själva en aktiv småbarnsfamilj med intresse för såväl slalom, längdskidåkning, hemmaträning, traillöpning och allmänt friluftsliv. Samt att jag är tränare i fotboll och förvarar en hel del sådana prylar hemma. Så här kommer några tankar kring det här med skrymmande fritidsintressen och minimalism.
3 grundläggande insikter och tips:
- Definition. För det första; minimalism handlar inte om att ha så få prylar som möjligt. Det handlar om att ha de prylar som du och din familj har behov av i den livsfas ni befinner er i just nu. Det kan helt enkelt hända att du behöver omdefiniera din bild av minimalism.
I det stora hela är minimalism så otroligt mycket mer än att prylbanta. Och syftet är någonstans att prylarna ska få mindre fokus. Inte att bli besatt av strävan att ha så få prylar som möjligt eller de exakt ”rätta” prylarna. - Acceptans. Däremot handlar minimalism om att göra plats för det du tycker om och vill prioritera i livet. Saker är inte per definition dåligt, utan har du ett frekvent behov av något, så är det helt okej att äga det.
Det kan förenkla att landa i en acceptans kring att i vissa livsfaser behövs fler prylar. Det kanske underlättar för dig om barnen har en extra overall eller förvara urväxta skidor och pjäxor för att det snart kommer ett syskon som växer i dem. Det är okej om sakerna används och underlättar livet för er. - Behov. Utgå från nuvarande faktiska behov och våga släppa taget om prylar kopplade till intressen du faktiskt inte längre utför. Liksom saker som barnen växt ifrån. Hur många har inte skrymmande barngrejer som inte använts på flera år som tar upp plats i förråd, källare och vindar? Var ärlig mot dig själv och använd Blocket som ”förråd” så slipper dessutom någon annan köpa sprillans nytt. Du själv kan använda samma kanal för anskaffning om stort behov mot förmodan uppstår igen.
Likaså med prylar som används sällan men som syskon kanske, eventuellt kan komma att använda om några år. Låna ut till någon granne eller kusin medan ni inte har behov, eller sälj vidare och låt någon annan använda (och förvara) detta medan ni faktiskt inte har något behov.
3 sätt att lösa mängden prylar på:
- Överlapp. Försök att hitta saker som överlappar och där samma sak kan användas vid flera olika tillfällen. Kanske kan slalomhjälmen även användas i pulkabacken och de få gånger det vankas skridskor?
För att ta några exempel för egen del; jag har ett par trailskor för jogging. Springer jag alltid i skogen? Nej, särskilt inte under den mörka delen av året, men skorna funkar även på asfalt. Likaså äger jag totalt 3 jackor; en vinterjacka, en kombinerad vår/sommar/höst-jacka, och en skaljacka som är min skidjacka, regnjacka och vindjacka. Ja, det hade varit fint med en stilig regnrock när det regnar och jag ska till jobbet, men inte tillräckligt för att jag ska äga en. - ALLA-metoden. Detta skriver vi om i vår bok Prylbanta, men kortfattat betyder det att om det är något som ska sällananvändas så se om du kan. 1 Avstå och lösa det med något annat liknande. 2 Låna av någon annan (person, företag, fritidsbanken). 3 Leasa (hyra) någonstans. Och som sista utväg (4) Anskaffa men kika då second hand initialt.
Slalomutrustning är ett exempel, Herr Minimalist föredrar att hyra slalomutrustning de veckor på året vi åker. Rent ekonomiskt skulle han spara pengar över tid på att köpa ett par skidor second hand, men han tycker det är så otroligt skönt att slippa frakta, förvara och ta hand om, att det väger högre. - Välorganiserat. Organisera inte det du kan rensa bort. Men däremot när antalet saker ökar så tenderar organisering och förvaring inte hänga med i samma takt som det flödar in saker. Vilket skapar en känsla av ”kaos”, oordning och att det är ”prylar överallt”. När det kanske egentligen handlar om att skapa struktur och ordning i exempelvis förrådet, carporten eller garaget.
Men kom ihåg; alltid rensa rejält först, och sen organisera och skapa ändamålsenlig förvaring, om det inte skedde automatiskt när du rensade ut allt överflöd. :)
Båda barnens skidor och pjäxor är köpta second hand, och kommer säljas vidare när de växt ur dem.
Så, har du tänkt att minimalism inte är för dig för att du har flertalet skrymmande fritidsintressen. Då är det dags att tänka om kring hur du definierar minimalism. Att det handlar mer om att ha de sakerna som just du (eller familjen) har behov av och som skapar värde i livet där ni befinner er just nu. Varken mer eller mindre.
Hur tänker du kring det ovanstående? Är du också en aktiv familj med många fritidsintressen och hur känner du kring alla prylar som ändock behövs för att göra dessa aktiviteter njutbara? :)
Fundering hur ni brukar tänka om ni inte är överens som par om vad som ska sorteras ut. Tänker att det väl är enklare när det gäller saker som uppenbart tillhör den ena eller den andra, men hur gör ni med t.ex. husgeråd som hur många uppläggningsskålar/-fat, bestick, tallrikar som ni har behov av (och i så fall vilka), eller böcker, foton, filmer som kan anses vara bådas?
Hej! Vore kul med ett inlägg om hur du (Elisabeth) tänker/tips när du handlar kläder second hand. Både till dig och barnen. Jag handlar en hel del till sonen på Tradera/Facebook men det är ju ganska stor skillnad på hur använt plagget är (ibland är det i nyskick och ibland urtvättat o noppigt)
Tack för en tänkvärd och intressant blogg!
Hej, tack, ska ha det i åtanke, är flera som efterfrågat liknande inlägg.
Jätteintressant! Jag undrar hur era tvättrutiner ser ut. Det går väl knappast att lägga ett plagg i tvättkorgen och invänta nästa tvättillfälle när man äger så pass få plagg? Tvättar ni regelbundet och då det mesta du äger och har, eller vid behov? Vädring? Många halvtomma maskiner?
Hej, vi tvättar alltid fulla maskiner och generellt blir det:
1-2 färgade tvättmaskiner i veckan, alltså alla färger blandat utom vitt (då tränar jag 3-4 träningspass och alltid utomhus så räcker inte med shorts/linne denna årstid, båda barnen använder en uppsättning kläder per dag).
1 vit/ljus varannan vecka (kläder alltså).
2 tvättmaskiner med lakan/handdukar på helgen (ofta byter vi lakan/handdukar varje vecka för oss vuxna, och varannan vecka för barnen).
Vad i texten var det som fick dig att tro att vi har väldigt sparsamt med kläder? :)
Vi har kläder och ombyten i den omfattning att livet känna enkelt. Men inte ett överflöd. Självklart vädras en del plagg och vanliga jobbkläder kan ofta användas flera gånger innan tvätt.