Naturlig minimalism i segelbåten

Dagarna innan fjällvandringen seglade jag tillsammans med vänner i Stockholms skärgård. Det är en årligen återkommande tradition och alltid en av de bästa veckorna under sommarsemestern.

Vad som gör segling så intressant utöver att det är roligt, utmanande och ett fantastiskt sätt att uppleva skärgården är segelbåtars tendens att tvinga sina passagerare att packa och förvara medhavda saker på ett i grunden minimalistiskt sätt för att allt ska fungera rent praktiskt.

Det är alltid en bra idé att packa så lite som möjligt baserat på konkreta behov då det tillgängliga utrymmet är begränsat. Speciellt om man är många i båten. Annars blir det snabbt kaos med prylar liggandes överallt och praktiskt taget omöjligt att ta sig fram utan att snubbla eller trampa sönder någons saker.

Det måste vara enkelt och gå snabbt att hitta det man behöver. Därför har allting en bestämd plats. Det finns ingen tvekan om var extra tampar, fendrar, ankare, landstigningsstege med mera förvaras. Då man ska lägga till någonstans alternativt då vinden ligger i, båten lutar och navigeringen kräver många justeringar och mycket uppmärksamhet finns det inte tid att leta efter prylar eller ägna tid åt att gräva och trassla fram dem bland annat bråte. Prylarna behövs direkt antingen för själva seglingsuppgiften eller för att snabbt kunna återvända till seglingsuppgiften. Så fort man är klar med något så återbördas saken till sitt bestämda utrymme.

Eftersom utrymmet är begränsat finns det inga onödiga dubletter av något. Det finns inget fin- och specialporslin, champagneglas eller speciella koppar avsedda för olika heta drycker, bara samma tallrikar, glas och koppar oavsett mat och omständigheter.

Många saker och prylar fyller flera behov. Köksbordet med dess sittplatser kan göras om till säng, mitten på köksbordet kan fällas upp och användas som skärbräda, aktern kan fällas ut till en badbrygga.

Allt som är med, både saker och inredning är optimerat för omständigheterna och konkreta behov med finurliga och praktiska funktioner. Alla avställningsytor har fördjupningar som håller glas och tallrikar på plats vid sjögång, köksskåpens handtag kan fällas in i köksluckorna för att inte vara i vägen och låser då samtidigt luckorna, belysningen är infälld i väggar och tak och är dessutom av diodtyp för att dra så lite ström som möjligt.

Allting är av bra kvalitet. Att segla ställer väldigt höga krav på materials hållfasthet. Inredning, utrustning och ytor slits snabbt om inte kvalitén är den bästa. Dessutom kan besättningen göra sig ordentligt illa om något väl går sönder. Därför tummas det inte på kvalitén även om det kostar lite extra.

Alla ytor och utrymmen som kan användas för förvaring är anpassade för förvaring. Det gäller sittytor, golvytor, väggar som ofta erbjuder praktisk förvaring bakom någon finurlig och diskret lucka.

En segelbåt tvingar helt enkelt sina passagerare att leva enkelt, praktiskt och behovsorienterat. Det är enligt mig en stor del av både charmen och utmaningen med att segla.

2 tankar kring ”Naturlig minimalism i segelbåten

    1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

      Det var det också, förutom att vi samma kväll som bilden överst i inlägget togs blev tvungna att kasta loss mitt under sena middagen då den omskrivna klass 5B-stormen överraskade oss. Som tur var fanns det plats kvar i Sandhamn där vi kunde ligga skyddat över natten. :)

Lämna ett svar