Önskar mig inte mer tid

Jag fick en fråga på Instagram som löd ungefär så här: ”Hur får jag mer tid för att göra det jag tycker om och uppskattar i livet? Stort som smått.”

I väldigt många fall skulle jag tro att det inte alls handlar om tidsbrist. Det handlar om energibrist. Men det är så lätt att fokusera på att försöka få mer tid (och pengar) i livet. För att det är väldigt konkret.

Med låg energi spelar det mindre roll hur mycket tid och pengar du frigjort. Du orkar ändå inte göra något konstruktivt av det. Medan när du har energi så blir allt roligare, uppgifter upplevs lättare, du har mer tålamod och orkar ta tag i utmaningar som behöver lösas.

Tid är sällan vårt riktiga problem. Det tar inte många minuter att exempelvis:
Göra en god kopp kaffe/te
Sätta på glad musik
Skicka ett omtänksamt sms
Göra en nattjäst bröddeg
Njuta av solnedgången
Ringa en vän
Skapa ordning efter barnens lek
Göra rent diskbänken

Inte heller tar det särskilt mycket tid i anspråk att gå upp en kvart tidigare för att meditera, en halvtimme tidigare för att träna eller att ta en lunchpromenad i dagsljus. Däremot kan det krävas medvetenhet och aktiva val.

Det är lätt att fokusera och slänga sig med att man strävar efter mer tid i livet. Men jag tror att öka ens energinivåer, kommer ha ändå större positiv effekt i livet.

Är energin låg kan det lätt bli en nedåtgående spiral av att inte orka göra saker som faktiskt skulle ge energi, och därför får man ändå lägre energi. Vet man inte vad som brukar ge en energi, så kan det ju såklart vara svårt att ändra något. Så kanske är det första steget att identifiera vad som ger just dig energi. Vad som får dig att känna dig utsövd och på bra humör. Oavsett vad du vill förändra i ditt liv så är medvetenhet ett första steg till förändring.

Håller du med om vikten av att försöka optimera energinivåerna? 

10 tankar kring ”Önskar mig inte mer tid

 1. Herr IGMR

  Det varierar så, över åren och även över säsongen. Vår son blir större (8år) och sitter mindre fast i oss vilket gör att tid frigörs. Tid som jag just nu inte riktigt vet vad jag ska göra av. Det kombinerat med den naturliga nedgången i energi som sker under mörka delen av året – svårtacklat.

  Men, en promenad, en löptur, en kopp kaffe samtidigt som man tittar på fåglarna vid talgbollarna, en god måltid, musik eller bara att umgås på badhuset med familjen. Det gör allt lite finare och bättre. Energin är väldigt viktig.

  http://www.iblandgormanratt.se

  Svara
 2. Mikaela

  Väldigt välformulerat och fint inlägg som definitivt fick mig en tankeställare <3

  Svara
 3. Sandra Olsson

  Bra inlägg! Håller helt med och dessutom, vi har den tid vi har. Vi kan inte få mer tid hur mycket vi än skulle vilja. Det handlar snarare om vad vi gör med den tid vi har och då är definitivt energi en viktig parameter. Och något vi faktiskt kan påverka.

  Om man alltid i tankarna är i framtiden, då blir upplevelsen av brist på tid oundviklig. För grejen med framtiden är att den aldrig inträffar. Den finns bara ”sen”. Och vi kan aldrig uppleva den, det kan vi bara göra ”nu”. En sak som därför är viktig för mig, och svår, är att vara närvarande i det jag för tillfället gör. Då kan nästan vad som helst vara en lustfylld och avkopplande aktivitet som fyller på energikontot. Att hacka en lök. Städa toaletten. Ge katten mat. Bära in ved. Skotta snö.

  Men på samma sätt kan nästan alla aktiviteter, även sånt som att se en film, träffa vänner, ta en promenad i naturen, bli kravfyllt och stressande och tömma energikontot fortare än jag hinner sätta kryss i den oändliga att-göra-listan, om jag är någonstans i tankarna. Om jag är i vad som ska hända ”sen”, oavsett om det är borden, måsten och önskningar.

  Därmed inte sagt att att-göra-listor inte kan vara bra, men då gäller det att låta den vara kvar på pappret och inte släpa runt på den i huvudet och tankarna.

  En annan sak som jag har insett när det gäller hur jag använder min tid, och skapar energi, är behovet att ge utrymme för mellanrum. Dvs tid som är oplanerad. Kanske till och med lite tråkig. När att-göra-listan får vara och jag bara sätter mig ner och känner efter vad jag har LUST att göra. Kanske ingenting och det är helt okej. Men ofta händer det att jag efter en stund riktigt längtar efter att baka ett bröd, skrubba spisen eller måla en tavla. Inte för att det står på att-göra-listan (även om det ofta gör det) utan för att jag VILL. Vilken skillnad är det inte, att göra något av lust istället för plikt. Även om det faktiskt är exakt samma aktivitet! Och då är det även mycket lättare att vara så närvarande som varje stund faktiskt förtjänar. När jag lyckas med det inser jag, nej, då UPPLEVER jag, att jag har precis den tid jag behöver.

  Svara
 4. Eva Maria

  Jag känner igen mig i den nedåtgående spiralen. När jag är stressad och har många ”tråkiga” uppgifter att göra så bokar jag av träning, träffen med vännerna, Netflix mm. Då känner jag efter ett tag att jag blir deppig och bara ännu mer stressad och trött. Så det är viktigt att prioritera även de roliga sakerna som ger energi! Nu har min dotter börjat träna på gym och vill ha skjuts dit nästan varje dag. Min första tanke var att Nej, det hinner jag absolut inte! Men istället köpte jag själv ett gym-kort och nu får jag träning plus egen-tid med min dotter och det är mysigt (hon är 15 år så man får passa på!). Efter träningen känner jag mig gladare och mer positiv. Jag tränar inte så hårt men bara rutinen att komma iväg och röra sig lite grand har blivit något bra i vardagen.
  Tack för tänkvärt inlägg! Kram Eva Maria

  Svara
 5. K

  Oj, detta inlägg gick rakt in i hjärtat. Och hjärnan!

  @Sandra, tack för dina tankar, de startade bra funderingar i mig. 🧡
  Fina kommentarer i övrigt också.

  Svara
 6. Pingback: Helgen V.49 - Ibland gör man rätt - IGMR

 7. Cecilia

  Har varit inne på liknande tankar, så bra att se det nedskrivet! Jag har just nu som mål i livet att känna mig utvilad fler dagar än de jag är trött. Jag försöker vila/meditera när jag är trött och det får gå före nästan allt annat. Känns som att det funkar ganska bra, ju mer jag prioriterar vila desto mer utvilad blir jag och desto mindre behöver jag vila. En positiv spiral med andra ord :) tycker att det är sjukt att nästan alla människor är trötta och slitna i ett av världens rikaste länder.

  Svara
 8. eva

  Helt rätt, jag har aldrig tänkt på det så, men det stämmer. Jag ska läsa inlägget noga igen och fundera på tid vs. energi. Tack för inspirationen.

  Svara

Lämna ett svar