Vilka är dina ankare i livet?

Det är så mycket distraktioner i våra liv idag, statusjakten pågår runt omkring oss eller också är vi själva en del av den. På sociala medier flödar andras höjdpunkter i livet ständigt förbi. Att matas med detta gör det otroligt lätt att påverkas av andra. Andras drömmar, liv och härliga upplevelser. Visst är det bra att inspireras av andra, men det är samtidigt lätt att gå vilse och plötsligt börja sträva efter att leva någon annans liv som kanske inte alls är förankrat i dina egna värderingar eller drömmar.

Då kan det vara viktigt att ha sina ankare i livet. Ett ankare är något som håller en fast vid sina värderingar. Och som påminner en om att inte börja driva i fel riktning. Det är inte tänkt att hålla fast som i negativ bemärkelse, utan mer som en hjälp när man själv börjar röra sig i fel riktning.

Så tänkte vi när vi skapade våra posters till exempel, att de skulle fungera som en diskret men daglig påminnelse och ett ankare kring vad som är viktigt i våra liv. Och samtidigt fungera som en snygg inredningsdetalj.

Vi har pratat om att även ha andra ”tavlor” med mer personliga ord som vår familjs ”värderingsord”. Och även om man inte stannar upp och aktivt läser orden och begrundar dem varje dag, så matas hjärnan med dem regelbundet och snappar på så vis upp det även omedvetet.

Precis på samma sätt som marknadsföringen vill mata oss med erbjudanden och reklam för att få oss att omedvetet välja ”rätt” vara och märke i matbutiken, eller få oss att känna ett behov av något som vi tidigare inte ens visste att vi saknade.

I vår hall har vi satt upp en tavla med ca 20 foton på vår lilla familj från olika tillfällen. Den tavlan ger oss daglig påminnelse om vad som är viktigt i livet.

Ett annat sätt att få regelbunden påminnelse är att följa inspirerande konton på sociala medier. Någon som tar upp det som jag regelbundet vill eller behöver bli påmind om för att hålla rätt kurs i linje med mina värderingar, för att bli en bättre version av mig själv eller kanske för att våga välja en viss väg i livet.

Likaså att prenumerera på något nyhetsbrev vars innehåll verkligen talar till mig eller den jag vill vara, och genom sitt innehåll ser till att jag inte driver för långt i fel riktning. Utan fångar in, påminner och tar mig tillbaka till den riktning som ligger i linje med mina värderingar.

Vilka är dina ankare här i livet? :)

1 tanke kring ”Vilka är dina ankare i livet?

 1. Jennie

  Vilket bra inlägg. Jag tänker att man kan tolka ordet ankare på lite olika sätt.

  Jag har målat en liten tavla med sommarblommor som vi har i vår hall, med en liten text kring att inte skynda. Den får mig att ta ett djupt andetag och varva ner när jag går förbi, och det är något jag verkligen behöver – att komma ihåg att ta saker i sin egen takt. Jag kan diska med andan i halsen så att jag också hinner dammsuga innan läggdags. Eller jag kan diska i lugn och ro med musik på högtalaren och då är det inte en så jobbig aktivitet. Jag kanske till och med kan njuta av det! Den lilla tavlan i hallen är således ett ankare för mig. Jag målade den dessutom helt spontant en vanlig vardagskväll och satte upp den med knappnålar rakt in i väggen. Också en påminnelse om att leva i stunden och ta vara på idéer som dyker upp i stället för att stressa till nästa punkt på att-göra-listan.

  Jag kan också se det som att platsen vi bor på nu är mitt ankare. Jag har hittat hem, på en helt ny plats i landet som jag aldrig tänkt på förut. Här har vi plats att vara de vi är, hålla på med alla våra intressen och testa idéer vi länge haft. Här är jag tryggare än jag varit någon annanstans. Det är väldigt viktigt att jag aldrig glömmer bort turen vi haft som fått köpa det här huset och att jag aldrig glömmer bort hur bra jag mår av det. Jag hoppas att det här är platsen där jag för första gången i livet kan säga att jag är lycklig. Jag längtar dit. Så platsen är ett ankare för mig.

  Platsen hade dock inte varit någonting utan min älskade sambo. Han är det allra viktigaste ankaret i min tillvaro och det får jag aldrig ta för givet.

  Svara

Kommentera