7 vanliga missuppfattningar kring minimalism

Jag pratade lite om minimalism med bekanta i helgen, och insåg då att det finns många vanliga missuppfattningar kring minimalism. Här är några exempel:

7 vanliga missuppfattningar kring minimalism:

 1. Att det handlar om att leva med så få saker som möjligt.
  Som att det vore någon slags tävling att ha så lite som möjligt. När själva pryl-delen av minimalism egentligen är en ganska liten del, även om det är här många börjar och det blir väldigt konkret.
 2. Att bostad och kläder måste vara enfärgat och avskalat.
  Nog för att många minimalister gillar enkelhet och avplockade ytor, men en minimalistisk livsstil kan vara båda färgglad och mönstrad. Och din minimalism kommer inte se ut som min minimalism. :)
 3. Att det finns många regler kring minimalism.
  Som att bo väldigt litet, ha en viss klädstil, äga ett visst antal eller inte äga flera av något alls. Minimalism kommer se olika ut för oss alla då vi har olika behov, liv och intressen, du får hitta din egen nivå, som såklart kan se olika ut i olika faser av ens eget liv.
 4. Att minimalism inte fungerar när du får barn.
  Grunden inom minimalismen ändras inte bara för att du får barn. Det handlar fortfarande om att utgå från konkreta behov och identifiera vad som skapar värde i ditt liv. Och minimera eller eliminera det som inte skapar värde för dig. Om du är nyfiken på minimalism med barn kan du läsa mer om detta här.
 5. Att det endast handlar om saker.
  De allra flesta minimalister börjar med just rensning av prylar och kläder, men minimalism är så otroligt mycket mer än våra fysiska ägodelar. Vad lägger du dina pengar på, vad har du för åtaganden och intressen, och ger dessa mer än de tar?
 6. Att minimalister inte lägger pengar på nöjen.
  Det beror helt på ens egna prioriteringar och möjligheter. Snarare kanske minimalister lägger mer tid och pengar på de ”nöjen” de har prioriterat och finner stort värde i, eftersom de skalat bort annat och skapat mer utrymme. Sen om dessa kostar pengar eller inte kan såklart variera.
 7. Att minimalism är ett projekt du bockar av.
  Minimalism är inte något du blir färdig med. Minimalism är som jag ser det inte ett projekt du genomför och bockar av, utan mer en livsstil eller filosofi. Vill du läsa mer kring det så läs inlägget När är du en färdig minimalist? :)

  Men om allt detta inte är minimalism vad är då minimalism? Det tar vi i nästa inlägg. :)

Vad är dina tankar kring de ovanstående påståendena? Har du något att komplettera med som du ofta stöter på?

Lämna ett svar