Bli en klimatkompis eller klimathjälte

I betalt samarbete med ClimateHero

Hur kan man leva mer klimatvänligt och hur stor påverkan har det egentligen att skippa palmoljan, överge köttet eller byta till miljövänligt elbolag? Eller att göra andra miljövänliga förändringar i sin livsstil.

Jag har tidigare gjort olika undersökningar för att beräkna mitt klimatavtryck för att få ett hum om var på en skala jag ligger. Men också för att lära mig mer om vilka olika delar och områden jag på egen hand kan arbeta med och förändra för att leva mer hållbart. Vissa klimatkalkylatorer är mer komplicerade än andra, men en som jag tycker varit både enkel, lite rolig och samtidigt gick snabbt att göra är ClimateHero:s klimatkalkylator.

Det är en klimatkalkylator som hjälper dig minska ditt klimatavtryck baserat på dina nuvarande levnadsvanor. Mindre än 5 minuter tog den att gå igenom och då tog den ändå hänsyn till många områden; allt från palmolja, konsumtionsvanor och plast, till resor, boende och matvanor.

Efteråt får du förslag på vad du skulle kunna göra för att minska ditt klimatavtryck ytterligare och hur stor påverkan olika förändringar har. Jag hamnade i kategorin ”Klimatkompis” vilket var näst ”bäst” (jag är inte Klimathjälte än med andra ord) och jag fick följande tips på vad jag kan göra för att minska klimatavtrycket ytterligare:

  • Promenera eller cykla mer​​ (-0.1​ ton).
    Här skulle jag kunna cykla oftare till jobbet, nu är det nog lite 50/50 och samma lika med närmsta mataffären. Samtidigt är jag sällan på kontoret sedan 1,5 år så…
  • Byta bil till miljöbil​​ (-0.6​ ton).
    Vi kör en tio år gammal dieselbil som på den tiden klassades som miljöbil och var skattebefriad första åren (vi har köpt den begagnad). Numera kör vi dessutom fler långa bilresor till fjällen jämfört med när barnen var yngre.
  • Äta mer vegetariskt​ (-0.2​ ton).
    Jag äter inte kött mer än kyckling någon dag i veckan samt fisk. Men vi skulle kunna bli bättre på att hitta och experimentera fram vegetariska rätter som barnen gillar.
  • Undvika produkter med palmolja​ (-0.1​ ton).
    Jag läser inte innehållsförteckningen nitiskt i snacks, kex och godis, men borde börja göra. Det kan ju räcka att göra det en gång och hitta ett bättre alternativ, för att sedan för all framtid göra bättre val inom den produktgruppen.

Jag kommer nu under sommaren och hösten försöka cykla mer i vardagen, anstränga mig för att hitta fler vegetariska alternativ som går hem hos barnen samt mer medvetet undvika produkter med palmolja. Bilen kommer att bytas inom sinom tid men än så länge får jag inte sambon att byta till elbil, även om det skulle ha större påverkan än alla övriga tillsammans enligt ovan. Men ibland får man ta de ”lågt hängande frukterna” som är enklast att påverka åt rätt håll. :) Men man bör ha i åtanke att andrahandsvärdet på fossilbilar riskerar att dippa kraftigt i takt med att andelen elbilar i samhället ökar.

Jag planerar att göra testet igen under senhösten eller vintern och se om jag/familjen lyckas klättra upp ytterligare en kategori till ”klimathjältar” med några förändringar. Även om det är en kort period för förändring så gäller det ju för oss alla att ”steppa upp” klimatarbetet, i stort och i smått.

Medan jag jobbar på att göra dessa förändringar livet, skulle jag vilja uppmuntra dig att gå igenom frågebatteriet i klimatkalkylatorn. Det tar som sagt mindre än 5 minuter att svara på ja/nej-frågorna. Och det är enkelt, konkret och intressant! :)

Dela gärna i kommentarsfältet vilken kategori du hamnade i och om du har några tankar kring vad du kan göra annorlunda för att leva mer miljövänligt? :)

7 tankar kring ”Bli en klimatkompis eller klimathjälte

  1. Rensa ut & Lev lättare

    Intressant, den ska jag prova! Jag har gjort något liknande test förut och då blev det inte så bra resultat pga att vi har stor boarea. Och vi skulle absolut kunna äta mer vegetariskt men det är som du skriver lurigt att få barnen till att gå med på allt! Det satt långt inne för mig också att byta till elbil men nu har jag haft elbil i två år och ångrar mig verkligen inte. Det största hindret för mig att byta till elbil var om det skulle vara krångligt att ladda och om de sträckor jag kör skulle bli för långa för att hinna ladda. Men allt har fungerat bra och det är bara vid några enstaka tillfällen jag har fått ”laddångest”! Vi har kört till fjällen en gång än så länge med den (Malmö-Sälen) och det gick toppen. Kram Eva Maria

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad roligt att höra!
      Malmö-Sälen är ju en riktig långkörare. Planerade ni in vart ni skulle stanna och ladda i förväg eller tog ni det spontant?

    2. Rensa ut & Lev lättare

      Vi planerade vilken väg vi skulle ta utifrån var det fanns laddare, men längs just den sträckan fanns det laddare med lagom avstånd mellan dem, så vi behövde inte direkt ta några omvägar. Vi har en Tesla Model X så vi kan ladda på Teslas superchargers, så det går snabbt och vi har gratis laddning på vår modell, så det är ju smidigt. Jag tror att Teslas laddare kommer att öppna upp för andra märken så småningom. Det som kan vara lite knepigt annars är att det finns så många olika märken och system på laddstationerna så man behöver ladda ner olika appar för att betala laddningen. Sen behöver man ha olika sladdar och adapter med i bilen, men det följer oftast med när man köper bilen. Men det ska finnas smarta kartor för att hitta den bästa vägen via olika laddstationer, men jag har själv inte behövt använda mig av det. Hemma laddar vi i en så kallad Wall Connector över natten och eftersom vi kör mest korta sträckor i vardagen så räcker det. Vi är lite nördar när det gäller elbilar så vill ni fråga något sedan när ni ska köpa elbil så gör gärna det! För ett tag sedan var jag och sonen och provkörde en Porsche Taycan bara för att det var så roligt! (Men det blir ingen sådan bil!!) Önskar er fina sommardagar!

  2. Sofia

    Tips på bra början med vegoböcker är: Mera vego och Ännu mera vego – finns recept där som till å med min militant köttätande sambo gillar. Sedan är Plåtmat inte helt dum heller :) Ett annat tips är att låna hem intressanta receptböcker från biblioteket innan du köper på dig dem, för då hinner du provlaga nå recept :)

    Är i samma sits med bilen och sambo som är motsträvig, men till slut så kanske han ger med sig! :)

    Heja dig och lycka till! :)
    //Sofia

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, har nog läst de två förstnämnda böckerna på Nextory eller liknande tidigare. Men ska helt klart kolla om de finns på biblioteket också, det är ju som du säger toppenbra att först låna hem och se om man fastnar för recepten.

      Vi får tjata lagom på sambona på varsitt håll. Lycka till du med! :)

  3. Moa

    Jag rekommenderar att hyra bil för resor till fjällen, speciellt om man hyr utrustning på plats. Det är mycket bekvämare än att ha bil året runt, speciellt om man inte behöver bilen till jobbet.

    Palmolja är svårt att undvika, speciellt i hygienprodukter som tvål. Det är det svåraste tycker jag. Godis är mycket lättare, bara att läsa ingredienserna. Jag äter gärna vegetariskt, men då ska det vara utan palmolja.

    Svara
  4. Anna

    Tipsar om Robins veganmat (www.robinsveganmat.se) där finns mycket bra recept som är helt veganska och han fokuserar mycket på att göra rätter som ser ut och smakar som ickevegovarianten, vilket gör att det också är enkelt att både övertyga barn, kräsna och inbitna köttätare. Vi har hittat en del inspo till våra barn där :)

    Svara

Lämna ett svar