Det viktiga valet 2022

Ett överhettat Europa i somras, floder som krymper, översvämningar på grund av skyfall och isar som smälter. Men i den svenska valrörelsen låtsas politiker som att det regnar.

Samtidigt som klimatminister Annika Strandhäll (S) säger ”Vi är på väg att förstöra vår planet och möjligheten att bo och leva på många platser”. Så i nästa andetag delas det ut kompensation och bidrag för att klara elförbrukningen och kunna tanka bilen.

När vi ser tillbaka på valet 2022 kan det vara där det avgjordes huruvida Sverige lyckades ställa om till en hållbar framtid. Röstade vi svenskar på ett sådant sätt att klimatmålen kunde nås inom en snar framtid. Eller förlorade vi avgörande år på grund av att vi prioriterade andra frågor högre och därav röstade ”fel” när vi ser tillbaka i backspegeln på valet 2022. Framtiden får utvisa för det är snart dags att välja vilken framtid du vill ha.

Du har helt klart ett ansvar att läsa på vad de olika partierna tycker i åtminstone de 3-5 frågor som du anser är allra viktigast just nu. Klimatfrågan bör vara en av dem. Valkompasser är ofta svart-vita i sina svar och sådana undersökningar kan göra att du hamnar på ett visst parti utifrån frågor du egentligen inte ens bryr dig om. Läs istället in dig på vad olika partier tycker i för dig viktiga frågor. Jag tycker Partiguiden hade matnyttig information om man vill läsa in sig ämnesvis, och Naturskyddsföreningen har också bra sammanställningar då med naturen och miljön i fokus.

Som det är nu har vi otroligt svårt på individnivå att få majoriteten att ställa om självmant. Och kan vi klandra dem/oss? Åka dyra tåg istället för billiga flyg, passa kollektivttrafikens tider istället för att ta flexibla bilen, konsumera begagnat till nästan samma pris som nytt på rea, äga dyr elbil istället för redan avbetald fossilbil osv. Ja, människan är trots allt i grunden både lat och ofta snål. Liksom känslig för normer i samhället som idag är uppbyggt mycket kring status, konsumtion, pengar och prylar.

Då måste vi rösta på ett parti som hjälper oss som kollektiv att ställa om tillsammans. Vi behöver ekonomiska styrmedel, regleringar och mer pengar till att skapa ett hållbart samhälle. Hållbart både för individen och samhället.

Om du tänkt att ”man röstar ju alltid samma i kommunalval som i riksdagsval” så tycker jag du ska tänka om. Sätt dig in i vad politikerna vill i ditt geografiska närområde. Det är ofta i det kommunala valet som du kan påverka frågor som direkt berör dig i din vardag; ska skog tas ner och bebyggas eller bevaras, hur stora ska barngrupperna vara i förskola/skola, ska det satsas på cykelbanor eller inte (80 % av cykelvägarna i Sverige är kommunalt ägda, källa Riksdagen) och ska det läggas några skattepengar på kulturskola och idrott i kommunen eller prioriterar partiet en sänkning av skatten?

Regionval är det ju också, lätt att missa. Här beslutas om hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, folkbildning och forskning för att nämna några. Viktiga frågor det med.

Det kan kännas som det är mycket att läsa in sig på. Men som sagt, välj ut ett par frågor som är viktigast för dig, såväl lokalt som regionalt och nationellt. Och utifrån det går du sedan och röstar senast den 11 september.

Och rösta med klimatet i åtanke, för den framtid du vill ha för dig, dina barn och barnbarn. Våra barns framtid är nämligen vårt ansvar. Här kan du även skriva på för att bli ditt barns röst för klimatet.

Har du bestämt hur du ska rösta i årets val?

27 tankar kring ”Det viktiga valet 2022

 1. Ella

  Om man är övertygad om att Miljöpartiet är räddningen så tycker jag man ska titta på några videos på youtube av Henrik Jönsson och se om man fortfarande har samma uppfattning. T.ex de avsnitt som heter ”Vind-lögner” och ”Gröna lögner”. Forskarna säger vi måste ha kärnkraft för att klara miljömålen. MP är emot kärnkraft.

  Svara
  1. Lina

   Som svar på din kommentar längre ner:

   1. En kommentar i UnderbaraClaras kommentarsfält ang Naturskyddsföreningens rapport kan knappast ses som en oberoende, objektiv bedömning av rapporten. Vem skriver kommentaren? Vad har hen för bakgrund och syfte? Vilken kunskap och insikt har hen att bedöma tillförlitligheten i rapporten? Nej – en anonym kommentar på en blogg ska man nog tolka med försiktighet.

   2. Absolut – Henrik Jönsson säger att han utgår från vetenskap. Trots detta hittar jag ingen redovisning av källor, hur urval av källor skett. Med cherrypicking (googla om du är obekant med uttrycket) kan du påstå att du har vetenskapen bakom dig för i stort sett allt. Det som räknas och vetenskapligt har mest tyngd (bedöms loggats närmast sanningen) är ju stora metastudier. Där redovisas vilka studier som inkluderats, vilka som exkluderats och på vilka grunder. Obehagligt att bara köpa någons påstående på youtube för att man säger att man har vetenskaplig grund. Bara att göra så visar hur lite insikt man har i just vetenskap.

 2. Herr IGMR

  Jag är helt enig i grunden men tycker sedan att det blir mer komplicerat. Tycker själv att inget parti har lösningen. MP är för mycket aktivism och identietspolitik. Haveriet plastpåseskatt och elcykelsubvention där medelklassen byter ut icke eldrivna cyklar mot cyklar med batteri. S svänger snabbare än en vindfölje. V har bra miljöpolitik men i grunden ett obehagligt parti med mörk bakgrund och en grundsyn på samhället jag inte delar. Högersidan är… jag vet inte. Vad gör man?

  Blir bara deprimerad när jag ser debatterna och det väljarförakt som de visar. Att aldrig svara på direkta frågor. Att inte diskutera ämnen sakligt och med respekt för varandra. Att gå på djupet.

  Svara
  1. Ella

   Jag har sett en hel del av debatterna och de kan ibland ge en del svar men ibland blir det bara tjafs. Jag tycker nog att SVTs Utfrågningen har givit mest. Lyssna och fundera på vad du själv tror på. Vilken väg tror du är den mest lyckade framöver? Jag är inte särskilt imponerad av de senaste åtta årens prestationer iaf…

  2. Anonym

   Jag håller helt med dig.

   Man kan rösta blankt som en missnöjesröst, när man tycker att inget av partierna håller måttet. Då röstar man, men visar också att man inte tycker det finns något bra parti att rösta på.

  3. Sara

   Precis så känner jag också. Blir så trött på allt fördummande , där ingen svarar ärligt och rakt på frågorna som ställs.

 3. Anna

  Jag förstår att inlägget är reklam för Miljöpartiet men man ska aldrig lita på vad ett parti säjer utan vad som görs. Miljöpartiet har genom att sitta i eller stödja S&M regeringar sedan 2010 tyvärr visat sig vara emot miljön.
  Lagt ner kärnkraft i förtid, ökat klimatavtrycket genom att tagit hit miljoner människor från varmare breddgrader, eldar med olja(oskarshamn oljekraftverk) mitt i sommaren, sålt Vattenfalls kolgruvor i tyskland, subventionerat vindkraft som är ett stort hot mot fågellivet, subventionerat solceller som kräver gruvor för att få fram sällsynta jordartsmetaller, dyrare drivmedel i Sverige(reduktionsplikt) som slår ut närodlad matproduktion.
  Valet är viktigt när folk inte kommer att kunna värma sina hus i vinter eller ha råd med maten.
  Tänk på de äldre snart är du också gammal.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan kommentera på det och säga att jag aldrig har röstat på Miljöpartiet. Och jag står långt ifrån dem i väldigt många frågor/områden. Bara som info i debatten. :) Men man kan såklart tolka inlägget på det sättet, jag förstår det.

 4. Lina

  Bra skrivet! Håller helt med!

  Och förhoppningsvis förstår folk att det är mer tillförlitligt att kika på ex naturskyddsföreningens info https://www.naturskyddsforeningen.se/kampanj/val2022/
  än en borglig (eller libertarian som han själv kallar sig) entreprenörs youtube-kanal (som nämns ovan).

  Viktigt också att komma ihåg att nuvarande regering inte fått regera på sin egen budget så svårt att lasta dem (bara) för att det inte hänt mer.

  Svara
  1. Ella

   Jag läste följande kommentar på ett annat ställe ang Naturskyddsföreningens rapport:

   ”Den ena delen utgår från regeringens förslag, och sedan får oppositionen poäng om de släpper igenom förslagen, detta gynnar regeringspartierna. Inte så konstigt att alla partier i regeringsställning eller som varit med i januariavtalet kommer i topp när man utgått från deras förslag. Del ett har jag inga anmärkningar på, den verkar fair. Kanske hade resultatet blivit det samma med en annan metod. Men den metod de nu använt är tveksam. Inte objektiv.”

   Det säger ju ändå en del tänker jag.

   Och gällande Jönsson så titta på avsnittet Vind-lögner. Ca 2 min in i avsnittet så pratar han om att han söker fakta. Vad är det som är fel i hans information?

 5. H

  ”Du har helt klart ett ansvar att läsa på vad de olika partierna tycker i åtminstone de 3-5 frågor som du anser är allra viktigast just nu. Klimatfrågan bör vara en av dem.”

  Märklig formulering. Vem är någon att bestämma att klimatfrågan ”bör” vara en av mina viktigaste frågor? Vem är någon att lägga en värdering i de frågorna som jag väljer som viktigast?

  Det är precis det här som gör mig ledsen och trött. Jag och min familj har valt en livsstil som är mer hållbarn för miljön än många andra (vi bor mindre, cyklar alltid i vardagen, konsumerar lite/knappt alls, begagnat till barnen, köper svensk mat så långt det går osv) men jag kommer aldrig att rösta på MP utan fortsätta att konsekvent rösta på M som enligt mig för den bästa politiken. Klimatfrågan är inte mina topp 5 viktigaste frågor men jag gör ändå vad jag kan, delvis av andra skäl delvis av skäl för klimatets skull. Och här blir det ett problem för de som röstar på MP eller V enligt min erfarenhet. Men vem är någon annan att bedöma vad som är viktigast för mig och för min familj?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan tycka att det är väldigt märkligt om klimatet inte är en viktig fråga utifrån det läget vi befinner oss i. Både i Sverige men också i världen. Sen är det självklart att man kan ha flera andra viktiga frågor också. Men att inte ha klimatet högt upp är väl som att säga att man tycker Sverige gör tillräckligt på miljöfronten idag?

   Jag tycker M börjar bli för mycket likt USA som är ett land jag inte vill efterlikna på något sätt. Men förstår att annat i deras politik lockar många.

 6. A

  Jag tolkar MPs miljöpolitik som en ”Sluta med…”-politik. Dvs sluta ät kött, sluta kör bil, sluta konsumera osv. Sveriges klimatavtryck på denna planet är nån promille. Nån som vet siffran? Kina vill jag minnas står för en fjärdedel av utsläppen.

  Även om vi i detta land blir supermedvetna och superduktiga klimathjältar så är det som sagt nån promille det påverkar. Är det då rimligt att tro att vi kan exportera denna duktighet till Kina? Tror vi att vi kan lära dem att sluta köra bil, sluta äta kött osv? Eller är det mer rimligt att tro att det är bättre att vi satsar på det vi i Sverige är väldigt duktiga på? Forskning/utveckling! Ny teknik, nya sätt. Sådant som vi sen kan exportera till exempelvis Kina. DET ger ju effekt! Sen ska vi självklart bidra själva oxå med att hålla nere vårt klimatavtryck. Men om man ser till planeten så tror inte jag att MP har den bästa lösningen.

  Jag tror definitivt att de blåa har lösningar som är bättre för HELA planeten 💙

  Svara
  1. Emma

   @A Exakt! Jag röstar på SD av bland annat denna anledning. Lyssna på Framgångspodden där Jimmie blir intervjuad, väldigt genuin och fin intervju där han tar upp just detta med klimatet och vad vi kan göra här i Sverige. ❤️

  2. Anna

   Forskningen finns och säger vad som behöver göras, problemet är att många politiker och vanliga medborgare väljer att inte lyssna.

  3. Paulina

   Det kan bero på att den stora merparten faktiskt MÅSTE sluta med en massa saker, däribland det du nämner. Om export av goda vanor är rimligt? Nja, möjligen har du en poäng där. Men vi kommer definitivt inte kunna exportera goda vanor om vi bara har dåliga sådana. Då kommer kineserna snarare vilja öka sina utsläpp än att minska dem. I Tyskland fanns den här debatten när solpaneler eventuellt skulle subventioneras för många år sedan. I slutändan valde man att satsa på det fast det inte ”var lönsamt” i Tyskland och mötte motstånd. Fördelen visade sig inte bara vara att tyskarna producerade mer el, utan framför allt att deras enorma efterfrågan gjorde att produktionskostnaderna gick ner vilket i sin tur ökade efterfrågan i fattigare länder. Därmed blev vinsten mycket större för klimatet än vad de tyska skattebetalarna hade förutsett. Det är inte orimligt att subventioner på elbilar, ökad efterfrågan på baljväxter och andra klimatmässiga fördelar skulle kunna få samma effekt.

 7. A

  @Emma Utfrågningen på SVT tar ju oxå upp med partiledarna vad de tänkt göra åt klimatet.

  Svara
 8. Ella

  Till Lina: Nej så naiv att jag bara går på en youtuber är jag inte. Jag har lyssnat på nästan varenda partiledardebatt och har snart sett alla Utfrågningar på SVT. Tyvärr har jag inte tiden/tillräckligt intresse att leta fram hur Naturskyddsföreningens rapport har tagits fram. Och självklart fattar jag att en anonym kommentar på en annan blogg inte är en tillförlitlig källa. Om du är så angelägen så kan väl du ta reda på hur rapporten tagits fram, om det den anonyma uppgav stämmer?

  Alla partier är saliga på sin egen tro. Det är ju ingen av dem som tror att deras förslag skulle vara dåliga. Det är bara upp till oss som röstar att välja vilken väg framåt VI tror på. Är det det blåa eller röda laget som vi tror har lösningarna? Hade det varit det blåa laget som regerat de senaste åtta åren så hade jag självklart röstat rött. Men nu är det det röda laget som regerat. Och Sverige har inte imponerat sista åren…

  Vi har näst högst antal dödsskjutningar i hela Europa. Vi ligger i botten gällande polistäthet och vårdplatser. Den upplevda oron för kriminalitet och våld är plats tre i hela världen https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-05/Global%20Summary%20WhatWorriestheWorld%20%20-May%202022.pdf

  Det går inte skylla på ”ekonomiskt eftersatta områden” som MP vill göra. Vi ligger i topp gällande bidrag. Vad är det för antagande att ”fattiga” ska bli kriminella eller kasta sen på poliser?

  Att totalt ignorera att barn blir träffade av kulor för att MP bedriver symbolpolitik. Det är inte värdigt detta land. 💙

  Svara
  1. Lina

   Inte heller jag som ifrågasätter rapporten. Om du inte litar på den och skriver ner dess tillförlitlighet är det också rimligt att det är du som kommer med relevanta invändningar.

   Absolut har rött regerat men de har inte gjort det på egen budget så håller inte med om din konklusion.

   Tycker du blandar äpplen och päron men det blir väl så man får slut på svar. Det är absolut en tråkig och hemsk utveckling senaste åren men jag tror inte lösningen då är sänkta skatter för att vi ska shoppa/konsumera oss ur alla dessa kriser.

   Får nog enas om att vi inte kommer att kunna enas.

 9. Ella

  Alla budgetar som gått igenom har inte varit blåa. Är det två blå tror jag? Vad är det i de budgetarna som du då tycker var fel att det blev blått instället för rött? Var det att staten inte lade 3,2 miljarder på familjevecka?

  Sen vet jag inte vilka äpplen och päron du syftar på…

  Så din uppfattning är att hela blå blocket bara vill sänka skatter och att vi ska shoppa?!

  Nä vi får vara överens om att vi inte är överens.

  Jag ger förtroende till de politiker som jag tycker har gjort sig förtjänta av det och det tycker jag inte det röda blocket gjort denna gången.

  Svara
 10. Anna

  Tack för ett viktigt inlägg. Önskar att människor visade samma engagemang för att rädda miljön istället för att ge argument för att bortprioritera den som många inlägg ovan är bevis för… Det är alltid lättare att kritisera och fortsätta som man alltid gjort än att använda sin energi för att förändra och göra världen bättre. Vet inte än vad jag ska rösta på.

  Svara
  1. Ella

   Jag tycker klimatet är superviktigt! Men jag tror inte Miljöpartiets symbolpolitik med subventionering av elcyklar etc är lösningen för denna planet. Att tro att andra partier än MP har bättre idéer betyder inte att man inte vill rädda denna planet 🌎 Vi har bara olika uppfattning om vad vi tror är den bästa vägen att gå 🌸💚💙

 11. Ella

  Svar till fru Minimalist: Jag är nog inte den enda som uppfattade detta inlägg som superreklam för MP… som inlägget på insta då oxå…

  Svara
 12. Jörgen

  Har aldrig velat så mycket inför ett val som iår! Upplever att hela valrörelsen bara handlar om hur mycket pengar man ska ge till respektive hushåll för att kompensera för höga elräkningar, dyr bensin etc. Saknar helt förslag på långsiktiga lösningar. Visst, förstår att att en förändrad värld pga Putins krig etc kanske kräver kortsiktiga lösningar men hur gör vi långsiktigt? Jobbar inom energibranchen och ser inga konkreta förslag på hur vi som land (och del av en större värld) ska göra oss oberoende av Putin och liknande envåldshärskare. Förbud mot solceller pga ”fel färg på taket”, övertro på vindkraft (samtidgit som vi låter kommuner bromsa/stoppa utbyggnad av vindkraft), skatt på avfallsförbränning (vilket leder till ökad deponi med följdproblematik)… Blir bara trött!
  Och sen har vi en högerfalang som släppt in ett i grunden rasistiskt/nazistiskt parti i gruppen och samtidigt tror (naivt om du frågar mig) att de ska sitta som ett tyst och snällt stödparti trots att de kommer att ha störts stöd av alla i ”gänget” – säger som Hanne Kjöller i DN idag – ”på söndag klär jag mig svart och röstar emot ett parti/gruppering…”
  Klimatfrågan har tyvärr hamnat helt i skuggan av den egna plånboken/vem kompenserar mig mest så att jag kan fortsätta som förut?!”

  Svara
 13. MP

  Största problemet vi har är hyckleri.
  Saudi är ett land som vi måste fördöma pga deras diktatur och behandling av kvinnor.
  Men vi köper och handlar med dem & när hedersproblematiken dyker upp här på samma sätt som i Saudiarabien då är vi rasister om vi säger att det är fel.
  Det är alldeles för svart/vitt i världen just nu och i tex känsliga frågor som Ryssland så bestämmer vi direkt vilka som är goda/elaka.

  En sak tex med Ryssland vi skall komma i håg, när Kuba ställde ut vapen nära USA då blev det ett herrans liv. När Nato brutit avtal och löften gentemot Ryssland /öst så långt tillbaka som WW2 då är det ok för vår sida är god?
  Och nu straffar vi vanliga ryssar för deras ledare handlingar, blev vi svenskar straffade efter WW2 för att vi hjälpte Hitler?

  Världen är mer komplicerad än hur vi väljer att diskutera den i dagsläget och när vi väljer att bara ta upp det som är enkelt då hamnar vi här, med en allmän tystnsdskultur.

  Svara

Lämna ett svar