Mitt klimatlöfte 2022

För två år sedan hade jag ett klimatlöfte som jag sen följde upp ett år senare. Nu med två år av corona upplever jag att fokus försvunnit lite från det viktiga arbete vi måste göra för klimatet. Resurser, fokus och energi läggs i första hand på krisen kring pandemin, samtidigt som det pyr en helt annan kris som också måste lösas.

Därför vill jag försöka få tillbaka några att fokusera på klimatarbetet, eller åtminstone att hålla två parallella spår igång samtidigt. Så här såg mitt klimatlöfte ut för år 2020:

I somras gjorde jag en klimatkalkylator, det vill säga svarade på frågor om min/vår livsstil och vanor, och utifrån det fick jag tips på vad vi kunde förändra för att göra mindre klimatpåverkan. Den jag gjorde hittar du hos ClimatHero (adlink). Mitt klimatlöfte för år 2022 grundar sig både i vad klimatkalkylatorn pekade på som nödvändiga förändringar för just mig/oss, men också vad jag känner själv behöver få mer fokus i vår familj.

Utifrån detta är mitt klimatlöfte 2022:

 • Äta mer vegetariskt. Utmaningen här ligger i att få barnen att äta mer vegetariskt. Vegetarisk tacos, pizza (hembakad), tomatsoppa och pannkaka – inga problem. Men utöver det blir det mycket kyckling och lite fisk, liksom köttbullar (de ratar alla vegetariska vi provat). Jag hoppas att jag kan få ihop en hel vecka med vegetariska rätter som barnen gillar under 2022.
 • Cykla mer. Jag har påbörjat denna utmaning genom att vintercykla i december. Senaste två åren har jag ofta åkt bil mina 3,5 km till jobbet. Jag är ju ändå bara på jobbet någon enstaka dag per vecka + att jag oftast handlar mat, lånar böcker, hämtar ut paket på samma rutt, har argumenten varit. Nu försöker jag tänka att ”varje kilometer på cykel är en bil mindre på våra gator”. Och det mår alla bättre av. Inklusive plånboken.
 • Investera i hållbara bolag. Jag har blivit bättre på att investera i hållbara aktiebolag på börsen jämfört med tidigare (vindkraftsbolag, textilåtervinning, solcellsbolag osv). Men vill att dessa ska få ändå större ekonomisk plats i min aktieportfölj.
 • Prylbanta fler saker. Jag vill att vi ska rensa ut fler prylar 2022 jämfört med 2020 eller 2021, och därmed få ut fler saker i användningskretsloppet så att andra kan göra mer hållbara konsumtionsval. Barn som har svårt att släppa saker i kombination med ett stort ha-begär, är en utmaning här. Men jag är redo att ta mig an den utmaningen.
 • Fortsätta med blogg / Instagram. Den stora medelklassen i Sverige måste röra sig åt ett hållbarare håll. Jag tror på att höja statusen på att använda det man har, reparera det som går sönder, köpa andra hand i första hand, och låna och hyra vid lågt behov. Vi människor är sociala varelser som vill känna tillhörighet och gemenskap med andra. Det gör oss mottagliga för det som vår referensgrupp eller människor med status inom samma grupp visar upp som norm, oavsett om det handlar om prylar, kläder eller värderingar. Jag hoppas att mina kanaler kan inspirera till olika sätt att leva mer hållbart.

Jag vet att vissa hävdar att nej, leva mer hållbart och klimatsmart måste komma inifrån hos var och en. Men nej, det finns ingen möjlighet att vänta på att folk ska göra någon slags inre ”resa” kring detta. Då når vi garanterat inga klimatmål i tid.

Parallellt med klimatmålen ovan kommer jag göra sådana saker som blivit självklara för oss genom åren, som att köpa andra hand i första hand till mig själv och barnen. Vi vuxna äter redan väldigt lite kött och när vi väl gör det blir det oftast kyckling, men som sagt helt vegetariska middagar som hela familjen gillar vill jag ska bli fler.

Hur är det för dig, har du något klimatlöfte för år 2022?

Börja gärna med att beräkna ditt klimatavtryck för 2021 så har du ett utgångsläge och får konkreta tips vad just du/ni behöver förändra för att minska er klimatpåverkan. Du hittar klimatkalkylatorn från ClimateHero som jag gjort här (adlink).

Låt höra, hur låter ditt klimatlöfte för år 2022? :)

9 tankar kring ”Mitt klimatlöfte 2022

 1. Elsa

  Blev klimathjälte, sanningen är den att jag är ”fattig”. Äger inget motorfordon eller sommarställe. åker endast kollektivt ett par gånger i veckan. Köper nästan inga nya kläder, vilket jag skulle behöva. inredning kör jag mer den eklektiska stilen, blandning av ärvt och second hand förutom en del möbler. Vegetariskt har jag ätit i 25 år samt jobbat med. Flygit har jag inte gjort på 4-5 år.

  Brukar tänka har man råd att kasta mat så tjänar man för mycket pengar. är inte uppväxt med att man kastade mat så det sitter i ryggmärgen, innan vi började ät tackade vi gud för maten vi skulle få. Kan tycka att vore något alla skulle göra, att just tacka gud behövs ju inte men tacka kanske inte vore helt fel. Att ingjuta lite vördnad och respekt för något som människor tar alldeles för självklart.

  Sen tycker jag att det här med boende, inredning, mat och allt vad det nu kan vara, har gått alldeles för långt. Livet är inte en uppvisning i att ständigt överträffa varandra. Bor i en etta med linoleumgolv från 1967. Miljövänligt värre, det är bara att gilla läget och det gör jag.

  Svara
 2. Emma

  Heja dig som orkar göra en insats och dessutom inspirera andra! Tycker du är inne på rätt spår och välja relevanta mål, förutom att du skriver att kyckling skulle vara ett bättre val. Hönsfåglar och gris är värre, eftersom det skadar klimatet mer än vegetariskt och dessutom inte har någon positiv påverkan på biologisk mångfald. Ska ni äta kött, välj vilt t ex vildsvin eller älg alternativt svenska betesdjur.

  Svara
 3. Cecilia

  Heja dig säger jag också! Väldigt viktigt att prata om detta i person och i sociala medier och på så sätt förändra normer. Tips är att ibland köpa ekologiskt nötkött från små gårdar för att öka biologisk mångfald samt resiliensen i det svenska jordbruket. Det finns även en sida som heter CrowdFarming där en kan beställa frukt och grönt direkt från småbönder i Europa – minskar monokulturerna och kväveläckaget från jordbruk vilket är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna. Dessutom väldigt trevligt och gott!

  Svara
 4. Johanna

  Bra där! Har satt upp målet max 1 ton koldioxideqvivalenter i utsläpp enligt klimatkontot.se under 2022. Låg på 2 ton förra året så det blir nog en utmaning att få ner det ännu mer. Men precis som du blir det till att fokusera på vegetabilisk mat. Tipsa gärna här på bloggen om ni hittar några recept som går hem hos alla i familjen.

  Svara
 5. Maria

  Bra inlägg, det blir intressant att följa. Hoppas du hittar nåt bra vegetariskt som går hem hos barnen som du kan dela med dig av. Det är en av mina stora utmaningar här med med tre barn med olika preferenser, så alla bra tips på maträtter uppskattas :-)

  Svara
 6. Liss olsson

  Bra inlägg. Varför gör du inte egna bön/kikärts bollar? Gör jag; ner med kokta bönor(tetra) mixa river i två kokta potatisar, en riven morot, en riven lök, salt, peppar. Ägg mixa rulla stek. Enligt mig och mina vänner riktigt goda.

  Svara
 7. Malin

  Tack för inspirationen! Jag tar rygg och följer dig under 2022 för att hålla mig till mitt första shoppingfria år.

  Svara
 8. Anna

  Angående barn och fisk: själv är jag vegetarian som även äter fisk, medan min övriga familj äter kött. Min dotter är glutenintolerant vilket gör att vi har en del att bolla med om vi ska hitta något som alla äter (vilket vi oftast inte orkar utan det slutar med att jag äter något annat än de övriga). Eftersom fisk är något vi alla äter och tål har det blivit något vi äter flera gånger i veckan och här vill jag bara komma med ett tips: fisken ska inte smaka fisk (gäller även för min egen del!) Mina barn slukar all fisk bara vi ”döljer” fisksmaken i till exempel en kryddig saffransfisksoppa med fänkål, eller cremefraichesås med thai sweet chili eller andra anrättningar med rejäl smaksättning. Själv är jag alltergisk mot Lax i ugn och kokt torsk med ägg och smör eftersom fisksmaken blir så dominerande då. Kanske har ni redan provat, men om inte: gör det!

  Svara

Lämna ett svar