Gästminimalister berättar: Rebecca

I serien gästminimalister berättar ger vi våra läsare och bloggrannar möjlighet att med sina egna ord beskriva och inspirera med sin minimalistiska resa.

Nedan hittar du Rebeccas berättelse om hur minimalism och rensning konkret kan ge mer plats till det som är viktigt i livet och som du egentligen vill lägga din tid och energi på.

Jag har länge varit en rensare som värdesatt ordning och reda och i min familj är jag en ökänd slängare. Det finns många historier om hur jag slängt familjemedlemmarnas minneskort och verktyg. Oops! Ibland kan en vara lite väl ivrig. Men trots mitt ordningsamma sinnelag är det bara nyligen jag fått upp ögonen för minimaliströrelsen och därmed kunnat sätta ord på vad det är jag vill ha ut av mitt hem och livet i stort. Här har Herr och Fru Mimimalists blogg varit till utmärkt hjälp och under några dagar sträckläste jag alla inlägg.

Förra året sålde jag och min sambo vår etta i stan och köpte ett gammalt vackert hus på landet. Sambon, som är snickare, var tjänstledig i nio månader för att renovera huset byggnadsvårds-mässigt. Jag var student och hjälpte till så mycket jag kunde. Det här var ett beslut som grundade sig i en längan efter frivillig enkelhet. Vi insåg att vi inte ville ha flera miljoner i lån, vi vill inte vara ägda av banken, vi ville ha såpass rimliga utgifter att vi skulle kunna ha marginaler nog att göra drastiska livsförändringar. Exempelvis drömmer sambon om att starta eget och vi vill båda gärna kunna vara hemma mycket med framtida barn. Huset kostade nästan hälften av vad vår lilla lägenhet var värd och våra utgifter är knappt större än när vi bodde i stan. Och det är verkligen vårt drömhus.

I och med flytten bestämde jag mig för att bara försöka ta med saker jag älskade och verkligen se detta som ett bra tillfälle att inte fylla skåpen med alla prylar som våra föräldrar prackat på oss, i all välmening, när vi flyttade till ettan som var vår första lägenhet. Detta beslut har vi lyckats efterleva. Men även hos oss har vi haft vad jag kallat ”svarta hål”. Framförallt förvarings-utrymmen där alla grejer vi inte orkat ta tag i kastats in. Skrymslen där kaos råder. Hos oss har det bland annat varit på övervåningen i vårt uthus.

Häromveckan började jag rensa i alla dessa vrår, inklusive uthuset, där halvfulla flyttkartonger och förra ägarens prylar tog upp utrymme. Till slut fanns bara några stolar, ett bord och tre kartonger kvar, inredning, julsaker, personliga minnen. När vi såg hur mycket utrymme som frigjorts förstod vi hur mycket potential denna våning hade.

Sambon snickrade ihop långbord och bänkar, vi köpte 60 meter ljusslingor och pompoms och för några veckor sen hade vi en stor fest för alla våra vänner! Vi hade inte sagt något till gästerna, som trodde att vi bara skulle vara utomhus, vilket ju också varit härligt men lets face it – det svenska junivädret tillåter inte att man festar inpå småtimmarna. När vi avslöjade vår numera permanenta festlokal var reaktionerna enorma! Vi har redan nya sommarfester inplanerade framöver. Det blev en helt underbar och minnesvärd kväll – som aldrig hade kommit till utan rensandet.

Festlokal

Kanske har även du en bortglömd skatt som gömmer sig bland allt bråte och prylar där hemma? Om den svenska sommaren är sig lik kan du ägna en regnig dag eller två åt att rensa och ge mer plats till det som du vill prioritera i livet.

Om även du är intresserad av att medverka som gästminimalist på bloggen så hittar du all information om hur du går till väga här.

7 tankar kring ”Gästminimalister berättar: Rebecca

 1. Leena

  Åh, vilken fin vinst med rensningen. Bra jobbat! Vi bygger ett fritidshus just nu och jag kommer att kämpa för att inte det ska fyllas med saker vi inte behöver. Nu fick jag lite inspiration av dig, tack.

  Svara
 2. Sophie E

  Åh, vad roligt och fint! Verkligen ett konkret exempel på vad minimalism kan leda till, nämligen skapa möjlighet till umgänge med vänner och familj.
  Vad tycker era vänner om att ni flyttat från stan ut på landet?

  Svara
  1. Rebecca

   Tack!

   Våra vänner älskar att vi flyttat hit och ser det som deras möjlighet att få tillgång till ett gulligt hus och stor trädgård men minus snöskottningen och ogräsrensandet ;) Det ska dock tilläggas att fastän vi bor på landet är det bara tjugo minuter in till Uppsala och bussarna går ofta. Många av vännerna är dessutom uppvuxna i området och deras föräldrar bor kvar här vilket gör att landsbygden inte känns så främmande för dom. Många är nog dessutom fascinerade över att vi har så, relativt sett med tanke på att det är höga bostadspriser i Uppsalatrakten, låga lån. Så vi är bortskämda med glada och positiva hejarop från vännerna!

   Sen såklart, det finns ju alltid vänner som verkar mer motvilliga till att hälsa på. Men i ärlighetens namn var dom inte så pigga på att hälsa när vi bodde fem minuters gång från varandra.

 3. Clear

  Hej & heja Rebecka!
  Jag har en e n o r m lada fylld med allt möjligt och omöjligt. Har alltid tänkt att det kan bli en bra teater eller jazzlokal men sakern bara förökar sig därinne! Blev inspirerad av din berättelse och laddade ner bilderna. De ska jag printa och sätta upp i arbetsrummet som inspiration. Tack!

  Svara

Lämna ett svar