Hur hanterar man oönskade julklappar

Julen är över, klapparna öppnade, julmaten uppäten och släkten har skingrats. Allt är frid och fröjd om det inte vore för ett litet störande lyxproblem – några julklappar visade sig innehålla prylar som du eller dina barn inte alls behöver eller vill ha. Vad kan man göra åt det nu?

Det är lätt att tro att man måste behålla något enbart för att det är en gåva. Så är dock inte fallet. Självklart ska man vara artig och tacksam över att få en gåva. Men givarens kontroll slutar i och med överlämnandet av gåvan. Därefter är det mottagaren som bestämmer.

Tre alternativ för oönskade gåvor:

 • Regifta. Ge bort den till någon annan som du tror kommer uppskatta gåvan mer.
 • Byt. Fråga efter kvittot i syfte att byta till något som kommer bättre till användning.
 • Sälj. Lägg upp gåvan på exempelvis Blocket eller Tradera till försäljning.

Att göra sig av med en gåva betyder inte att du inte bryr dig om personen som du fick den av eller att du förringar gåvans värde. Du har bara inte behov av just den prylen. Du kanske blev glad när du fick den och den kanske fyllde ett värde för dig under en (ibland kort) period. Gör den inte det längre så är det helt okej att släppa taget om den.

Om det känns lättare kan du såklart behålla saken ett tag. Antingen försöker du (eller barnen) använda den på tilltänkt sätt för att ge den en chans, den kan ju överraska! Eller ställ undan den ett tag och se om du saknar den. Gör du inte det känns det säkert enklare att släppa taget med tiden. Detta kan även fungera med barn som får leksaker de inte behöver. Att ställa undan och se om barnen ens saknar eller frågar efter dem.

Även om det kan kännas jobbigt så är förmodligen givarens avsikt att julklappen ska komma till användning och inte bli ytterligare ett dammsamlande objekt på en hylla i hemmet. Och kanske låter det lite egoistiskt eller kallhjärtat men det är trots allt ditt hem och dina saker så du får ju faktiskt göra vad du vill med dessa. Oavsett om det råkar vara en gåva du fått.

Det är viktigt att skilja på person och sak, det vill säga man varken ogillar eller förkastar en person bara för att man gör sig av med en gåva från denna.

Vad är dina tankar kring det här med oönskade gåvor till vuxna och barn?

6 tankar kring ”Hur hanterar man oönskade julklappar

 1. CA

  Hej.
  Tycker detta är problematiskt då det är just ett i-landsproblem och man känner sig sjukt otacksam över prylar man inte vill ha, men någon ändå ordnat åt en.
  Vi försöker förekomma med att förklara att man inte önskar sig något och att de vuxna ej ska byta klappar tex.

  Tyvärr har det blivit återkommande konflikter mellan min partner och svärmor då hon gärna öser saker över honom och resten av vår familj. Är han vänlig och tacksam blir de fler allt eftersom.. Som bara lämnas vidare till secondhand eller liknande. Försöker han påminna henne och dra i handbromsen är han bortskämd och hon blir sårad.

  Tar tacksamt emot tips kring hur man kan få till detta bättre?
  Försökt ge förslag till att hon ska kunna hitta på något med barnbarnen eller ge dem en slant de kan ha till något de vill ha eller behöver (eller bara fråga barnen om vad de faktiskt önskar sig innan!), men det går inte hem. Hon vill verkligen ge prylar, oavsett vad mottagaren har för preferenser.

  Så sjukt att det som i botten handlar om omtanke från hennes sida ska leda till konflikter, missnöje och sårade känslor..
  /CA.

  Svara
  1. Therese

   Bottnar det verkligen i omtanke om hon inte ens tar reda på vad personen vill ha?! Jag är tveksam.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter onekligen problematiskt och väldigt mycket som att din svärmor visar sin kärlek genom just presenter och gåvor:
   https://minimalisterna.se/karlekens-fem-sprak/

   Som du är inne på är det svårt för vissa att ändra på sig, men jag tror ändå på att våga lyfta frågan och försöka föregå genom att säga specifika saker som ni eller barnen har behov av och som hon kan få köpa. Eller att ni inget behöver men gärna skulle uppskatta en uppevelse som XX. Även om det inte hörsammas nu. Så kan ju faktiskt polletten trilla ner så småningom. För så är det ju ibland att det som känns ”nytt” och främmande inte är något vissa nappar på direkt, men plötsligt händer det! Kanske i alla fall. :)

 2. CA

  Therese, jag förstår vad du menar..

  Jag vet att hon bryr sig mycket om familjen, så jag tror och hoppas att det inte är någon illvilja bakom. Utan intalar mig att hon vill väl, men är kass på att ändra sina sätt. Typ.
  Hon ser ett osunt stort värde i prylar och har till och med sagt att hon är rädd att barnbarnen inte kommer minnas henne om hon inte får ge dem en massa saker. Vilket bara är ledsamt och tyder på stor osäkerhet från hennes sida..

  Efter att ha försökt några år har vi nog landat i att det är svårt att lära om någon 70+ och försöker vara lagom artiga och sen avveckla prylar efter hur vi tycker. (Hon kanske tycker vi är tröga/inte så trevliga som inte ger presenter åt andra hållet med, vad vet man?) Synd bara att det finns lite underliggande frustration när man inte kan mötas på bästa sätt.

  Svara
 3. CA

  Fru Minimalist, hoppas verkligen att hennes polett ska trilla ner..! 😅
  Får fortsätta påminna och ge tips, övar på att ha en ängels tålamod. 😉 Fortsättning följer..!

  Svara

Lämna ett svar