Månadens inspiration februari 2021

Här kommer februari månads inspirationsinlägg. Du får gärna kommentera vad du tycker om mina månatliga inspirationsinlägg. Det ligger en hel de research bakom dem så om de inte är uppskattade, värdeskapande och inspirerande får ni gärna hojta till i kommentarsfältet. Jag har fått lite blandad feedback hittills. Trevlig läsning och lyssning!

PodcastBortom Ekorrhjulet – En ovanligt vanlig vändning

Ett avsnitt om en ”vanlig” person och hur hon skapade mer tid i sin vardag genom små förändringar och utan något stort sparkapital. Ingen drastisk förändring som flytt, byte av jobb eller skilsmässa för att livet inte gick ihop. Utan flera små steg som tillsammans öppnat upp för en helt ny vardag med mer tid för det viktiga i livet. Du hittar avsnittet som nr 63 i podcasten Bortom Ekorrhjulet..

Instagraminlägg – Maria Soxbo

Maria Soxbo (fd Husligheter) skriver så klokt om tid, och om upplevelsen av tid före pandemin, om vikten av betänketid. Och om vi kan lära av detta för att skapa en hållbar tid efter pandemin. Du hittar instagraminlägget i sin helhet här.

Film/tvDin hjärna

SVT har släppt säsong 2 av Din Hjärna, serien där Anders Hansen tar hjälp av experter, experiment och forskning för att svara på hur och varför vår hjärna fungerar som den gör. Kan särskilt rekommendera avsnitten om din sömn samt om dina känslor. Och från säsong 1 avsnittet om vårt digitala liv. Klart sevärda, har du sett dem?

Bok – Lev lokalt

Jag är precis i dagarna avslutat boken Lev lokalt: Vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv, av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg. Samma par som skrivit boken Ut ur ekorrhjulet som du kan läsa mer om här.

Boken är bra och de tar upp flera tänkvärda fördelar med att leva lokalt, blandat med konkreta tankar kring deras egna olika val längs vägen. Jag upplever att vi själva också lever väldigt lokalt och är engagerade i det lokala (såväl kommunen som föreningslivet) fast då i Vallentuna utanför Stockholm, istället för i Leksand som författarna.

Innehållet i boken är inspirerande men de sa det väldigt bra på sin blogg här om veckan, att den egentligen ”bara” innehåller väldigt mycket sunt förnuft, men:

Hemligheten ligger nämligen inte i innehållet i tipsen utan i genomförandet.

Och där tror jag desto fler skulle unna agera annorlunda och på så vis skapa sig ett rikare liv, samt rent praktiskt börja leva mer lokalt och både uppleva sitt närområde och ha engagemang för det som finns nära.

Artikel – En miljon hushåll har av förvaringsbrist

Här om veckan släpptes en undersökning som ville påvisa att en miljon svenska hushåll lider av förvaringsbrist. Enligt undersökningen säger sig hela 44 procent av svenskarna som bor i lägenhet, ha ont om förvaringsutrymmen. Lika många uppger att de har proppfulla förråd. Det betyder att över en miljon svenska hushåll lider av förvaringsbrist.

Eller också kan man vända på det och tänka att de inte alls lider av förvaringsbrist, utan att de helt enkelt bara har alldeles för mycket prylar. Prylar de inte använder, kläder de inte behöver och grejer de inte ens minns att de ägde för att de ligger gömda längst inne i garderoben eller förrådet sedan många år. Undersökningen är såklart gjord av ett företag som jobbar med magasinering och förvaring av prylar.

2014 skrev vi ett blogginlägg om magasinering av överflödiga prylar innehållandes tre övningar för den som valt att betala för magasinering. Är du nyfiken hittar inlägget här.

Nu vill jag gärna höra vad du tycker om de här inspirationsinläggen. Gav det några insikter, tankar eller inspiration? :)

17 tankar kring ”Månadens inspiration februari 2021

 1. Eke

  Fantastiskt! Jag älskar dessa tips som snabbt leder mig rätt och minskar risken att hamna i något meningslöst scrollande.

  Svara
 2. Alexandra

  Ja, jag tycker att dessa inlägg är superbra! Jättekul att hitta inspiration till andra bloggar och nyhetsartiklar att läsa 😊 och tack för en toppenbra blogg! Blir lika glad varje gång det kommer ett nytt inlägg, du är så bra på att sätta ord på mina tankar och funderingar och ger även nya insikter. Spännande med den där artikeln om förvaring, där deras budskap var att man kan förvara sina saker externt. Men där jag direkt tänkte att gud vad mycket folk borde kunna rensa ut. Vi rensade garaget i helgen, och det ger en lika stor kick varje gång. Det borde fler prova, blir beroende framkallande tillslut, man vill bara slänga mer och mer. Har iofs varit en ”slängare” sedan barnsben, så är något av ett proffs 😊

  Svara
 3. Sandra

  Gillar dessa inlägg, tack för att du tar dig tiden att skriva dem. ☺️ Jag personligen uppskattar mkt tips i ”läs-format” eftersom jag sällan lyssnar på poddar.

  Önskeinlägg: hur reagerar andra föräldrar på ”ge tillsammans” upplägg och ”Prylar som jobbar dubbelt”

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för feedback!
   Ska ha inläggen i åtanke, men ”Prylar som jobbar dubbelt”, kan du utveckla vad du menar? Låter jättespännande men inte säker på att jag förstår vad du menar. :)

  2. Sandra

   Hej igen, jo med ”prylar som jobbar dubbelt” menar jag att undvika kategori-köp (trädgårdssax, kryddsax, kökssax, pysselsax) och hejda sig med tanken ”har jag redan ngn sak som kan lösa detta åt mig?”.

   Tror du för ett tag sedan gav exempel på en jacka (eller handskar??) som jobbade dubbelt, både i löpspåret och på skogsturen såväl som på väg till lämning på förskolan.

   Hoppas det blev tydligare vad jag menade ☺️☺️

   Ett annat inlägg: alternativa sätt att lösa transportbehov (om en inte vill äga bil men har körkort)

 4. Anna

  Jag gillar inläggen! :) Brukar spara ner tipsen som bokmärken eller favoriter på deras ”sajter” och se eller läsa senare när jag har tid i lust :)

  Svara
 5. Marie

  Uppskattar verkligen din blogg och tycker dessa inlägg är de bästa! Fortsätt helst 😉 Mvh trogen läsare

  Svara
 6. Karin

  Bra podd, tack för tips! Och tack för en bra och viktig blogg rent generellt. Ni inspirerar!

  Svara
 7. Erika

  Tack för tips, särskilt podden, har redan lyssnat på den och flera andra från bortom ekorrhjulet!

  Svara
 8. Åsa

  Började 2021 med ett nytt sätt att tänka tack vara din blogg & insta konto. Har aldrig varit någon hamstrare av saker, är mycket för ordning & reda både hemma & jobbet. Min utmaning är att inte köpa nått bara för att köpa, utan det måste verkligen användas. Hittills har jag klarat det & när man ser att det funkar blir man så sporrad till att bara köra på. Tack för nyttig läsning fr er blogg🤎

  Svara
 9. F

  Jag uppskattar också inspirationsinläggen! Uppskattar iochförsej alla inlägg på bloggen. Tack för allt arbete du lägger ner!

  Svara

Lämna ett svar