Ohållbart att investera på börsen

Är det förenligt med en hållbar livsstil att investera på börsen? Det finns säkert många svar på den frågan och olika sätt att se på det. Men något som är entydigt är att varje gång jag skriver om investeringar på börsen, så får jag kommentaren att det inte är hållbart. Som att det är något ”fult” att investera sina pengar och något som miljömedvetna människor bör hålla sig ifrån.

Jag tänker att det till stor del beror på okunskap och kanske till viss del rädsla för det som är okänt, vilket börsen är för många. Visst kan det vara otroligt ohållbart att investera sina pengar i branscher med verksamhet som förstör miljön eller åtminstone inte stöttar omställningen till en hållbarare planet.

Men det jag ofta tänker är – vad gör de miljömedvetna börshatarna med sina sparpengar istället? För om pengarna sitter på ett räntekonto, sparkonto eller lönekonto, då kan du vara säker på att de är allt annat än hållbart investerade av din bank. Och man har själv noll koll över vad pengarna ”stöttar”.

Det vill säga; medan du noggrant väljer ekobananer i butiken och handlar second hand-kläder, kan dina sparpengar investeras i skövling av regnskog, barnarbete och vapenexport till diktaturer. För att du själv är ekonomiskt passiv och naiv.

Medan om man däremot investerar dem i aktier, i exempelvis solenergibolag, vindkraftsbolag, förnybara energikällor, bolag som jobbar med textilåtervinning (som ReNewcell för att förekomma frågor). Då har du åtminstone lite mer kontroll över vad pengarna stöttar. Även om det såklart är svårt att ha insyn i bolagens hela produktionskedja. Och det finns ju även fonder som är mer eller mindre hållbara, lite beroende på vilka hållbarhetskrav du har.

För det finns olika nyanser av grönt – är bolag inom livsmedel, fastighetsförvaltning och konsultbolag per automatik ”ohållbara”? Ja, det beror på vem du frågar, det finns olika nyanser när det gäller hållbara investeringar. Men är det en sak som är säker så är det att hålla pengarna utanför börsen, inte per automatik innebär ett hållbarare val. Snarare bara att du själv inte tar aktivt ägandeskap över vad dina pengar stöttar.

Har du inte redan en aktiedepå eller ett ISK-konto för dina aktier och investeringar, så skapar du det enkelt hos Avanza (affiliatelänk).

Hur tänker du kring hållbarhet kopplat till dina sparpengar och/eller investeringar?

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

2 tankar kring ”Ohållbart att investera på börsen

 1. Peter O

  Skall man vara petig så kan man ju börja med att konstatera att vårt samhälle är inte hållbart som det är. Det finns kanske några få naturfolk som lever hållbart, men i övrigt nej.

  Då är nästa steg, vad kan jag göra för att få ett mer hållbart samhälle? Där tycker jag som du att man skall investera där man tror att det kan göra mest nytta. För säker kan man inte vara.
  Sedan kan man även göra annat än att investera på börsen, t ex micro-lån i utvecklingsländer, sol, vatten eller energi-projekt med direktinvesteringar och mycket annat.

  En annan variant är att helt enkelt ge bort sitt överskott till bättre behövande…

  Svara
 2. Erika

  Ja detta är något jag har tänkt mycket på. Men om man gör medvetna val i hur man investerar så är det oavsett bättre än att shoppa upp all pengar på onödiga saker. Sedan så måste man inte gå 150% in i allt heller. Kanske man ska göra så gott man kan och samtidigt försöka få upp ögonen på andra också? Man kanske gör en större samlad insats i att hjälpa andra att förstå hur man kan bidra istället för att gå helt extremen själv. Dessutom tror jag man ”skrämmer bort” folk genom att mer eller mindre gå runt med löv på kroppen och äta rötter i skogen för klimatets skull 😂. Det finns nyanser av allt :)

  Svara

Kommentera