Rensat nostalgi från skoltiden

Igår släppte jag taget om min solstol från trä- och syslöjden. Kanske min stoltaste skapade pryl från hela grundskolan. Den går att fälla ihop för att bära med sig, frakta eller förvara. Otroligt smidig och smart!

När jag växte upp hade mina föräldrar en motorbåt som vi brukade göra utflykter med längs Dalälven och i sjöarna kring Falun/Borlänge. Då var solstolen smidigt och perfekt att sitta på i båten samt när vi gick ombord på en ö för picknick och bad. Den har förvarats hos mina föräldrar de senaste 10 åren utan att användas, även båten är såld för många år sedan men som synes har stolen knappt tagit någon plats att förvara. ;)

Det här skulle ju kunna vara en typisk nostalgisak som sparas år ut och år in, just för att den tar liten plats och ju kanske skulle kunna komma till användning någon gång. Det är ju ändå en solstol och skulle i teorin kunna tas med till stranden exempelvis. Och så är det ju egengjord och förknippad med minnen. :)

Men jag är bestämd i min uppfattning att;

 • Om inte sakerna används så finns det en anledning till det; de passar inte, är inte sköna eller finns helt enkelt inte behov av plagget/prylen/grejen vilket då istället motiverar att göra sig av med dem.
 • Minnet inte sitter i den fysisk prylen. Visst kan minnet komma tillbaka när jag ser solstolen ligga där i förrådet, men det minnet kan jag även få genom att titta på en bild eller genom att prata med en vän om solstolarna vi gjorde i slöjden. Det kräver inte att den fysiska prylen finns i min ägo.

Kanske kan detta inlägg inspirera någon annan därute som sparar något egengjort eller nostalgiskt som inte används och som bara ligger på en hylla och samlar damm eller tar upp plats i förrådet. Solstolen har det senaste året förvarats i vårt förråd utan att komma till användning, innan dess i mina föräldrars garage sedan båten såldes. Nu hade den fått göra sitt så här 20 år efter att den byggdes.

Har du något pryl från sy- eller träslöjden där hemma som inte används och som det är dags att släppa taget om? Eller kanske någon helt annat nostalgisk pryl som du bör börja använda istället för att bara förvara? :)

2 tankar kring ”Rensat nostalgi från skoltiden

 1. Maria

  Så sant det du skriver, känner igen mig! Rensar också saker från skoltiden, från slöjden blev det t.ex. dags att skiljas från ett helt gäng små tavlor i korsstygnsbroderi (som inte känns aktuella att ha uppe på väggen, även om det var kul att göra dem på mellanstadiet..). Apropå andra nostalgiska saker: idrottade mycket under skoltiden och hade många minnessaker kvar från läger och liknande, t.ex. t-shirts, kepsar m.m. som kompisarna skrivit sitt namn på och någon liten hälsning. Tog kort på allt detta, de roliga minnena finns ju kvar ändå, och lämnade sedan de fysiska prylarna till återvinning. Samma sak med ca 30 år gamla priser (typ små plaketter och medaljer från tävlingar jag inte riktigt minns längre). Sparade dock ett enda pris från en tävling som jag minns starkt, och ställde på en ledig hylla i min garderob.. Lite kul att få syn på den ibland (och dottern är imponerad..) nu när jag är en rätt otränad 40-plussare.

  Svara
 2. Ostman

  Jag har slängt det mesta jag gjorde i slöjden, men det beror mest på att det aldrig blev särskilt snygga eller bra grejer. Jag var helt enkelt inte så duktig på slöjd. :)
  Jag minns särskilt ett litet väggskåp som stod i mina föräldrars uterum under flera år. Tror det hamnade där för att det luktade starkt av träolja. Sen var det varken snyggt eller funktionellt nog att hamna på någon bättre plats. När jag flyttade till egen lägenhet stod det i mitt förråd i många år. Nu är det äntligen, sedan ett år ungefär, kastat bland träavfall på tippen!

  Tyvärr har jag istället börjat samla på mig annan nostalgi från barndomen. Nämligen hemelektronik som man suktade efter i postorderkatalogerna på 80-talet men aldrig fick. Eftersom det mest handlade om små och bärbara prylar så kan jag leva med detta med gott samvete, men går det över styr finns det garanterat andra samlare som gärna tar över prylarna via t.ex.Tradera.

  Svara

Lämna ett svar