Delningsekonomi minimerar slit och släng

Kan delningsekonomins frammarsch vara det som gör att slit och släng-produkter och fast fashion minimeras för att tillslut vara utrotat? Tillsammans med second hand-marknadens allt mer butiks-lika och enkla konsumtionssätt. Låt mig utvidga mitt resonemang.

Om vi i delningsekonomins anda delar på allt fler saker, så behöver dessa vara kvalitativa. Helt enkelt för att hålla att användas av många och betydligt fler gånger än idag. Exempelvis används en borrmaskin idag i genomsitt 13 min under sin livslängd och därmed samlar den damm betydligt mer tid än vad den används för sitt syfte. Skruvdragare på bilden ovan är såklart lånad. :)

Liksom om kläder ska kunna cirkulera vidare till andra personer och inte enbart användas de 7-8 gånger som plagg i genomsnitt används (en t-shirt dock 30 gånger), så behöver de vara av bra kvalitet. Eller om de ska kunna hyras ut till flera olika personer och på så vis användas frekvent.

Enligt en stor studie från Mistra Future Fashion sker 80 % av ett plaggs klimatpåverkan vid produktion, så genom att minimera mängden nyproducerat gör du en snabb och lätt insats för en mer hållbar planet.

Likaså tror jag att stilren och enkel design kommer vara en framgångsfaktor. För mycket inbyggd komplexitet i produkter, brukar lätt skapa krångel när någon av de där komplexa specialfunktionerna går sönder.

Jag tror enkelhet och kvalitet har framtiden för sig allt eftersom delningsekonomin och second hand-marknaden växer sig större. Och i motsvarande takt kommer förhoppningsvis slit och släng-produkter och fast fashion-plagg att minska.

Och tänk om den där ”kicken” vissa får av konsumtion, likväl kan fås genom att hyra, låna eller köpa begagnat. Att även det skapar den där känslan av förnyelse och kicken av att köpa, men på ett hållbart sätt.

Vad tror du, kan delningsekonomin vara vägen till mer hållbara produkter och kläder?

4 tankar kring ”Delningsekonomi minimerar slit och släng

 1. Henrik

  Förundrad över att plagg i genomsnitt bara används 7-8 gånger. En bra skjorta kan ofta användas under 4-5 år, även om denna tvättas varannan vecka och man inte har otur med stygga fläckar.

  Svara
  1. Marie

   Det förvånar mig också mycket. Jag använder de flesta av mina kläder i flera år och inte bara nån gång per år. Sen lappar och lagar jag det som går sönder i den mån det går. I min värld är kläder som är nåt år ”nästan nya”

 2. Moa

  Jag är också förvånad över att plagg används så få gånger. De enda plagg jag har som används så få gånger är enstaka strumpbyxor, tunna strumpor (numera köper jag tjockare strumpor) och någon festklänning. Ja, och studentmössan såklart. Kanske enstaka sportplagg? Räknas skridskor som kläder? Nåja, jag skulle gärna se mer delning av verktyg, till exempel strykjärn och tvingar. Fast det är viktigt att det inte är så långt för att hämta dem. Verktyg är ganska tunga.

  En annan rolig trend är synliga lagningar. Jag tror och hoppas att den kommer att bidra till att det snabba modet saktar ner.

  Svara
 3. Sandra

  Jag tror definitivt på att delningsekonomi och second hand-köpandet gynnar mer hållbara produkter. Vill iaf själv ha välkända varumärken (som borgar för kvalitet) när jag hyr eller köper på Sellpy.

  Svara

Lämna ett svar