Nedan presenterar vi 5 tips kring hur vi tänker när det gäller matinköp och matplanering. Listan är ett samarbete med MatHem men är fullt ut sammansatt av oss själva utifrån hur vi agerar och planerar vår vecka och vardag.
1. Äta ekologiskt. Vi köper ekologisk mat i stor utsträckning och främst när det gäller frukt och grönt och mejeriprodukter. Naturskyddsföreningen rekommenderar att du åtminstone köper ekologiska produkter när det gäller kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. Vi äter väldigt lite kött och dricker inte kaffe men övriga produkter är vi noga med att välja ekologiska alternativ. Och eftersom vindruvor är med på listan är det även noga att köpa ekologiska russin och vin. Tyvärr tror vi att devisen, ”tar du dig inte tid att träna får du senare ta dig tid att vara sjuk” även gäller på detta område, det vill säga; ”tar du dig inte råd att köpa ekologiskt, får du senare betala för sjukvård”. Vi blev själv förvånade över det stora utbud av ekologiska produkter som finns på MatHem när vi handlar online.
2. Mer vegetariskt. Då Fru Minimalist inte ätit kött mer än kyckling senaste 15 åren och kyckling-produktionen tyvärr inte är vad vi skulle önska, äter vi väldigt lite kött i minimalistfamiljen. Det blir desto mer vegetariskt, fisk och skaldjur. För att underlätta att äta näringsrikt och vegetariskt har vi i perioder haft färdig vegetarisk matkasse. Ett utmärkt tips till dig som vill äta mer vegetariskt i vardagen. Efter ett par månader med den typen av kasse har du samlat på dig en hög nya favoritrecept som du kan återanvända på egen hand.
3. Planera veckan. Vi veckoplanerar på söndagskvällarna. Då går vi igenom våra kalendrar vad som händer till veckan, vilka sociala aktiviteter vi har, när vi ska träna och vad som kan vara lämpligt att äta till middag. Sen handlar vi utifrån detta maten online med leverans dagen därpå. Veckoplaneringen har även gjort oss bättre på att ta med matlåda till jobbet.
4. Enkel omväxling. Här är några tips för att enkelt variera vardagsmaten:
– Bestäm att ni ska äta en vegetarisk-, en fisk- och en kycklingrätt i veckan och leta recept utifrån det. Eller utifrån typ av mat; en soppa, en paj, en gryta, en lasagne etc.
– Välja 3-4 middagar som ni äter första veckan i månaden, andra rätter vecka två och ytterligare andra vecka tre osv, och börja om med det rullande schemat när det är dags för ny månad.
– Skapa en lista med ca 15 vardagsrätter som alla i familjen tycker om, varje söndag väljer du veckans middagar utifrån listan. Eller låt var och en i familjen välja varsin rätt och om möjligt vara med och tillaga den.
Lägger du in favoritrecepten utifrån tipsen ovan på din sida på MatHem går handlingen av matvarorna väldigt snabbt och smidigt med leverans fram till din dörr! :)
5. Färdiga matkassar. Ett tips för att hitta nya favoritrecept, slippa planera och tänka, är färdiga matkassar. För oss är det även ett sätt att få inspiration till nya rätter, inte minst när vi använt oss av helt vegetariska matkassar. Även MatHem erbjuder färdiga matkassar och det finns såväl ”vanliga” som, vegetarisk respektive ekologisk matkasse i sortimentet. För dig som inte tycker någon färdig matkasse passar din kosthållning eller barnens smak, kan du hos MatHem komponera din egen veckomeny och själv välja antal dagar, personer och rätter. Väldigt bra för den kräsne. :)
Vilket är ditt bästa tips när det kommer till matplanering och vardagsmiddagar?
Detta inlägg är ett samarbete med MatHem.
Vi har också färdig matkasse från mathem. Det är ju inte precis alltid man (eller barnen) älskar receptet men det är det verkligen värt med tanke på all energi och tid man sparar in på att planera och fundera på vad man ska laga. Och på det stora hela tycker jag vi äter godare och helt klart mer varierat nu.
Håller med om att matkasse hjälper till med variationen! Och man ska inte underskatta energibesparingen av att inte behöva planera, fundera och besluta. :)
Tack för tipsen! Även vi kör Mathem och veckohandling men kan definitivt bli bättre på variation och planering.
Försöker också köpa mestadels ekologiskt men blir stundtals tveksam till vad som egentligen är bäst tex svenska konventionellt odlade tomater eller ekologiska spanska som sen fraktats. För att bara ta ett exempel. Ur ett hälsoperspektiv är det även flera fall där ekologiska varor innehållet mer kemikalier osv nu senast ekologiska ägg (http://land.se/mat/hogre-gifthalter-i-ekoagg-an-vanliga-agg/). Litar ni blint på att ekologiskt alltid är bäst?
Jag är också skeptisk till att ekomat alltid skulle vara bättre, importerade varor som kaffe och bananer köper jag eko, men vi har bra regler i sverige kring odling och djurhållning så köper jag svenskt köper jag inte eko. Det finns inga belägg innom forskningen att konventionellt odlad mat ökar risken för att bli sjuk. Handlarna tjänar också mer på ekomat om jag har förstått rätt, så tar ekotrenden med en nypa salt.
Jag håller med om att man ska tänka till när det gäller vilka varor som köps ekologiskt. Avokado köper vi exempelvis aldrig ekologiskt då vi dels läst att de besprutas väldigt lite samt har ett motståndskraftigt skal som gör att själva ätbara delen inte påverkas särskilt mycket av besprutningen.
Gällande närodlat eller ekologiskt så svarar Naturskyddsföreningen bra på den typen av frågor på länken nedan. Sen får alla såklart göra sitt egna val. Vi gillar exempelvis att gynna lokala producenter och småskaliga butiker och företag i många olika sammanhang, och det är ju inte konstigt om någon vill gynna lokala matföretag i sitt närområde.
http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-4/fem-fragor-om-narproducerat
Du gör rätt Lisa att ta det med en nypa salt. Vi handlar ofta ekologist, men ibland är det bättre att tänka själv än att greppa allt som det står ekologiskt på.
Det kan vara mer miljörätt (och ekonomiskt) att ex handla vanligt mjöl och baka vanligt bröd än att springa och handla ekologiskt bröd. Många köper numera ekologiskt och slänger fortfarande mycket mat. Då är det väl bättre att köpa varor som är på väg att bli gamla och göra mat av det? Och se till att äta upp det. Så slipper affären slänga det. Men handla så lite som möjligt är alltid det mest ekologiskt hållbara. Tänk först och främst ekonomi så tänker man ofta samtidigt ekologi.
Tycker att det är långt mycket viktigare att köpa närproducerat än ekologiskt!
Vi köper en hel del ekologiskt, men gör det kanske mer för andras hälsa än min egen familjs. Hanteringen av besprutningsmedel påverkar arbetarna och deras familjer långt mycket mer än vad resterna av bekämpningsmedel i maten påverkar oss. Ska andra mammor drabbas av fosterskador för att jag vill ge mina barn bananer? Nej tack! Kaffe, bananer, vindruvor, paprikor mm köps alltid ekologiskt av den anledningen.
När vi kommit så långt att vi åt makaroner och korv två dagar i veckan så satte jag mig ner och skrev en ”middagslista” på c:a 5 veckor. Barnen var små och den stående frågan var alltid ”Vad skall vi ha till middag?” Det hjälpte oss att få variation på maten samt lätt att veckohandla Den listan körde vi i flera år med diverse mindre justeringar. Det här var långt före ”matkassarnas” tid.
Vilket jättebra tips! Och tack för en berättelse från småbarnsverkligheten :)