Dop och nya prylar in

I helgen hade vi dop för Lillebror Minimalist, det vill säga ett naturligt tillfälle för prylar att ta sig in i hemmet. Vid just dop är det inte lika naturligt att ge förbrukningsvaror i gåva, som vid exempelvis födelsedagsfester, utan det ska snarare vara något minnesvärt som sparas eller används länge. Nedan berättar vi om upplägget för dopet, vad vi serverade samt om gåvorna.

Vi hade samma upplägg på dopet som vid Storasyster Minimalists dop för ca 1,5 år sedan vilket innebar följande:

  • Dop i närbelägen kyrka kl 11. Närmsta släkten med mor- och farföräldrar samt syskon, denna gång även två vänner som nu blev faddrar och deras familjer.
  • Därefter förflyttning till festlokal vi hyrt genom vår bostadsrättsförening. Där hade vi ställt i ordning två långbord till de ca 30 gästerna.
  • Lunchbuffé med hemgjorda pajer, sallader och kallskuret som exempelvis rostbiff och rökt lax. Olika bröd och diverse ostar.
pajer_mm_dop

6 hemgjorda pajer varav hälften glutenfria.

brod_ost_dop

Hembakat glutenfritt fröknäcke, baguette och diverse ostar.

  • Efter lunchen hade vi precis som förra dopet en tipspromenad runt vår innergården. Vi hade otroligt tur med vädret med strålande sol från klarblå himmel, om än lite höstkyligt. Frågorna handlade om huvudpersonen för dagen, exempelvis när han har namnsdag, vilket datum han var beräknad, hur många blöjor han gör av med per dag, vad prästen hette, vilket år dopklänningen virkades med flera, utslagsfrågan var hur mycket han väger idag. :)
  • Medan gästerna gick tipspromenad plockade vi undan lunchen och dukade fram kaffe, te, kakor och tårtor. I likhet med vid storasysters dop hade vi kladdkakor dekorerade med bokstäver som tillsammans bildade namnet på vår son. Det gäller med andra ord att välja hyfsat korta namn… :)
kladdkaka_dop

Kladdkakor dekorerade med bokstäverna i vår sons namn.

Ett gäng hembakade kakor, glutenfria mandelmassa- och nougatkakor, glutenfria kokostoppar samt rullrån.

Ett gäng hembakade kakor, glutenfria mandelmassa- och nougatkakor, glutenfria kokostoppar samt rullrån.

Hemlagat och hembakat i all ära, men nästa gång vi har en liknande tillställning kommer vi catera maten i stor utsträckning för att få mer tid att socialisera med gästerna, samt för att behöva lägga mindre tid på förberedelser dagarna och kvällarna innan.

Bland gåvorna som gavs fanns följande:

  • Mest minimalistiska doppresent? Pengar för köp av aktier/fonder.
  • Personligaste doppresent? En Gots-certifierad barnfilt med namn och födelsestatistik som vikt, längd, tid etc.
  • Miljövänligaste doppresent? Förutom pengarna så ett rostfritt matset.
  • Mest användbara doppresent? Barnkammarboken, utifrån vad som varit populärast bland Storasysters doppresenter, den används nästan dagligen. Även bokpaketet med tre klassiska barnböcker kommer bli välläst här hemma, om inte annat för Storasyster.
  • Sötaste doppresent? Minivarianten av Haglöfs klassiska ryggsäcksmodell Corker.
  • Gåvan med längst livslängd? Förmodligen ett halssmycke och barnfilten.

Det är ju inte helt ovanligt att ge guld- eller silversmycken vid barndop, vilket är väldigt fint och något de kan ha länge, ibland hela livet. Dock är samtidigt något som blir liggandes i en låda och förvaras i 10-15 år innan det kommer till användning. Det är inte så många andra gåvor du köper till någon, eller till dig själv, med avsikten att förvara och använda först om 15 år. :)

doppresenter

Fina och användbara doppresenter.

rostfritt_matset

Rostfritt matset håller för att åka i golvet både en och två gånger. :)

Av svenska kyrkan fick han en dopljus samt Prinsessan Estelles bönbok. Dopljuset kommer vi använda regelbundet nu under vintern, precis som vi gjorde med Storasyster Minimalists ljus och skrev om i inlägget ”Spara eller använda dopljus”.

Ett doppresenttips vi fick bland kommentarerna på Instagram var att uppmana gästerna att i present ge en egen favoritbok från när de själva var små. :) Minimalism i all ära, men att läsa för barn vill vi uppmana, det har så många fördelar och det är svårt att låna alla böcker på bibblan.

Vad är dina erfarenheter kring dop och namngivning, vad har varit bra respektive mindre bra när det gäller gåvor eller hur man lagt upp själva dagen? :)

9 tankar kring ”Dop och nya prylar in

  1. Eva

    Jättefin dopmottagning låter det som! Kanonbra presenter, hembakt fika (rullrån!) och tipspromenad. Just det där med tipspromenaden ska jag föreslå till ett par som inom kort kommer att låta döpa sin son Anton. De har alltid så mycket gäster på sina fester i förhållande till utrymmet, så det kan vara bra att få ut lite folk ett tag. Det kan ju bli hur kul som helst utifrån frågorna.

    Svara
  2. Elin Hagberg

    Låter trevligt, vi kommer ha dop i slutet av november för vårt barn. Jag önskar verkligen vi kunnat ha bara fika men då vi har så många långväga gäster måste vi ha något lite mer matigt. Pajer är svårt eftersom mannen är allergisk för ägg och jag tycker inte äggfria pajer är så goda för det mesta annars är det en smart mat. Vi funderar på en enklare tacobuffe faktiskt, vi har en slowcooker som vi kan hålla köttfärsen varm med och det mesta andra går ju att förbereda i förväg.

    Den mest minimalistiska presenten är kanske en gåva till välgörenhet men det gäller att välja något som känns ok för föräldrarna då i så fall. En bok tycker jag är en fin dopgåva precis som ni och ibland ger jag en leksak även om det är något barnet vid någon punkt kommer sluta leka med. Jag ser det nästan som positivt just att det är något som ”försvinner” och inte något man känner man måste spara men jag väljer normalt något rejält som kan sparas om man skulle vilja det också. Smycken tycker jag dock man inte måste vänta så väldigt länge med att använda, min dotter får använda sitt dopkors ibland redan nu och hon är bara fyra år. Ju äldre hon blir desto mer får hon använda det.

    Svara
  3. Ekot

    Ni verkar ha haft ett jättefint kalas! Om man har mat och tårta/kladdkaka tycker jag det är helt ok att rationalisera bort kakor för den är så mycket att göra. Ev kan man ha någon paket glasspinnar som alternativ för små gäster. Mattips för andra vintertid är en rejäl soppa, lätt att göra i förväg och värma. Köpebröd till, eller varför inte knäckebröd och ost till?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jättebra tips att göra soppa, det passar ju jättebra den här årstiden! Och så några sorters gott bröd och ostar till – mums! :)

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, tipspromenaden har varit uppskattad både gångerna, och vi tänker att det även blir något bland gästerna att samtala kring både under själva tipspromenaden men också efteråt. Våra gäster på dopen (familj och några få vänner) har inte träffats så många gånger tidigare, så ibland kan det vara skönt att få ämnen ”serverade” att prata kring. :)

  4. Carro

    När våra pojkar döptes fick de en traditionell dopsked med gravyr namn, vikt osv. Min fundering är nu ska man använda dessa skedar? Sätta upp dem på barnets vägg? Hur gör ni andra med sådana presenter?….

    Svara

Lämna ett svar