Vi brukar säga att leva minimalistiskt är som att skala en lök lager för lager. Plötsligt har du tagit dig under ett nytt lager på löken och ser på saker som tidigare var oumbärliga med nya ögon och kan släppa taget. Ibland blir det väldigt tydlig i praktiken även för oss. Exempelvis när vi rensade linneskåpet en regnig dag förra veckan. Vi kunde nu rensa ut ytterligare 10 blandade bäddtextilier och 6 handdukar, trots att det var minst tredje gången vi rensade i linneskåpet.
Vi tyckte vi rensade rejält förra rensningsomgången i linneskåpet, men det är precis så det är med minimalism. Du blir aldrig helt klar och det är resan och inte målet som räknas. I vårt fall upptäckte vi två saker i samband med rensningen:
- Dels att det kommit in nya lakan till barnen som de fått i julklapp/födelsedagspresent, som gjorde att vi nu kunde göra oss av med väldigt slitna, ärvda dito, eller helt enkelt överflödiga.
- Dels att flera av handdukarna vi för några år sedan sparat med klassiska argument som ”om uti fall att”, ”kan vara bra att ha när vi får barn” etc, fortfarande låg mer eller mindre oanvända längst in i linneskåpet.
Vissa lakan och handdukar, de du ser nedan, lade vi ner i det vi kallar för framtidslådan som du kan läsa mer om i inlägget ”Den säkra framtidslådan”. Där lägger vi saker som vi vet kommer till användning inom överskådlig framtid. I detta fall ett par kökshanddukar som kommer bytas ut när befintliga (som ser exakt likadana ut) blir för fläckiga eller går sönder. De är ärvda av Herr Minimalists mormor så viss nostalgi finns kring dessa kökshanddukar i lin med brodyr. Ett påslakan och örngott till barnen som kommer behövas, men just nu klarar vi oss väldigt bra med enbart två uppsättningar till vardera barn. Blir det kräksjuka för båda barnen samtidigt kan vi plocka upp detta bäddset från förrådet, eller så snart något av de vi har går sönder.
Hur många set/uppsättningar med lakan och handdukar behöver man? Den frågan får vi väldigt ofta. Vi skulle vilja svara två set. Ett som är i bruk och ett som du växlar med som är i tvättkorgen/tvättmaskinen/linneskåpet.
Så enkelt är dock sällan svaret och det finns inget direkt ”rätt” antal för alla, utan du måste utgå från just dina eller din familjs behov. Antalet kan bero på tillgång till tvättmaskin och torktumlare, hur ofta du tvättar lakan/handdukar, om du har barn och var de sover, hur du är som person gällande variation, hur mycket förvaring du har, möjligheten att vid eventuell vinterkräk-kris ha beredskap av andra lakan (gästlakan, barnens sängkläder etc).
Vi har tre set med sängkläder till vår dubbelsäng och två uppsättningar handdukar (badlakan + handdukar). När nästa set med sängkläder går sönder så pass mycket att vi inte kan/villl laga det mer, så ersätter vi det inte med något nytt utan växlar de två vi har. Tills vi eventuellt upptäcker att vi har behov av ytterligare uppsättning, men det får framtiden utvisa.
Många hävdar att textilier är förbrukningsvaror och därför villl de slita ut dem och inte rensa ut dem. Å ena sidan ja, å andra sidan nej. Hur många år kan det inte ta att slita ut sängkläder och handdukar? Kan det vara bättre om de kommer till användning frekvent på annat sätt under den tiden? De flesta växlar ändå bara bland favoriterna medan övriga utgör hyllvärmare.
Men vad gör man med utrensade lakan och handdukar? Vi frågade om våra mor- och farföräldrar ville ha några av våra som fortfarande var i gott skick, men för oss överflödiga, i sin sommarstuga. Där har vi noterat att vissa lakan sjunger på sista versen. De tackade ja. Vårt motkrav var att de samtidigt skulle göra sig av med lika många av nuvarande sängkläder. :)
Kanske finns det någon i din närhet som tar emot textilier och syr andra saker av? Vi gjorde exempelvis torkdukar/tvättlappar av gamla handdukar innan vi fick barn, dessa används dagligen vid blöjbyten.
Alla har inte någon person att skänka till, och vad man kan göra beror såklart även på vad du rensat ut. Vi har exempelvis rensat ut dukar och skänkt till välgörenhetsorganisationer. Lakan och handdukar i hyfsat skicka kan i vissa städer skänkas till katthem, härbergen och kvinnojourer. Flera stora klädkedjor tar emot textilier (och såklart kläder), även fläckiga eller med hål i. Vad som händer med dessa efter att du stoppat dem i insamlingslådan skriver vi om i ett separat inlägg som kommer i helgen eftersom vi får många frågor kring det.
Har vi nu skalat klart alla lager i linneskåpet och tagit oss in till lökens kärna eller kan vi rensa ytterligare bland sängkläder och handdukar? Som vi nämnde är minimalism en resa som inom de flesta rensningsområden fortsätter. Om något år har barnen växt ur spjälsängarna och vi kan rensa ut alla lakan relaterade till det och nya sängkläder gör anspråk på att komma in. Några handdukar kanske sjunger på sista versen och får bli torktrasor och något set med sängkläder till dubbelsängen har kanske rensats ut… Löken fortsätter att skalas. :)
Var kan du skala av ytterligare ett lager av prylar i hemmet?
Vill bara tipsa om att även på mindre orter, utan de stora klädkedjorna, kan man lämna till textilåtervinning. Vid återvinningsplatserna, t ex utanför mataffärer, finns ibland en container för textilåtervinning. Liknar de containrarna man kan skänka funktionella textilier i.
Har inte själv tänkt på den tidigare, men nu används den frekvent. Känns bra att inte lägga tyg bland soporna!
Bra tips! Human Bridge har flera hundra boxar utställda runt om i landet, kanske är det sådan som står vid er återvinningsplats.
Tack för en inspirerande blogg.
:-) vi har faktiskt bara två uppsättningar sängkläder. Enda gångerna det är svårt att hinna tvätta är om vi behövt sängkläder med på semestern. Annars har det funkat… Knack, knack. Har inte varit sjuka…
Något som jag inte kan göra mig av med är alla fina alster man får som förälder. Lite nyfiken hur ni tänker här.
Nu har ju vi så pass små barn varav bara det ena går på förskola (1 år respektive 2,5 år). Storasyster som gått på förskola knappt ett år har kommit hem med ca 10-15 blandade alster, teckningar, halsband, pannband, jul- och påskpynt, typ. Vi har satt upp alstren på kylskåpet någon vecka och sedan gjort oss av med dem, vissa grejer har gått sönder vilket gjort utrensningen naturlig. Tror vi sparat två av teckningarna i en pärm och halsbanden (avklippta sugrörsbitar på ett snöre) har sparats då de ff används regelbundet.
Generellt tycker jag man kan spara ett par grejer av barnens alter så man kan se utvecklingen hos barnet, men jag tänker att det räcker med ett par grejer per termin. Om det är något pynt man tycker är fint kan det ju sparas och faktiskt användas vid högtiden, och är det inte fint så blir det ju naturligt att rensa ut den när högtiden är över. :)
Kommer säkert skriva mer kring detta längre fram när vi får hem allt fler alster i kombination med viljestarka barn, och det kanske skapar utmaning här hemma. :)
Blev glad nu när ett av mina lakanset gick sönder. Perfekt att stoppa virkade gosedjur med.
Nu på sommaren har vi enkelpåslakan då jag vill ha utan täcke i och sambon med täcke. När det är kallt kör vi på stort dubbelpåslakan. Vi flyttade ihop nu I våras så vi har en del saker för mkt. Lite mitt o ditt tänk och fortfarande stundenter. På sikt kommer vi att kunna köpa in gemensamma prylar efter att ha rensat ut dvs.
Skulle aldrig funka med dubbelpåslakan här, har ni ingen i förhållandet som är ”starkare” och ”snor” täcker om natten? ;) Här kör vi enkelpåslakan för husfridens skull. :)
Jag brukar lämna in textiler till Hemtex. De är så tacksamma.
Ser fram emot inlägget om textilåtervinning. Kan skala av det mesta hör hemma åtskilliga lager. Ägnar för tillfället dock störst kraft åt att se till att det inte tillkommer nya lager.
En minst lika viktig aspekt i minimalismen är just som du är inne på att se till att det inte kommer in nya lager med överflödiga prylar. Då blir det bara jojo-minimalism med rensning/påfyllning/rensning/påfyllning och man kommer aldrig riktigt vidare. :)
Jag sydde nya påslakan och dynvar i december, och sedan dess har vi använt bara dem ? så vi skulle klara oss på ett set för oss själva (har egen tvättmaskin och torktumlare) Barnen däremot behöver nog flera, tyvärr även extra täcken.
Minns tydligt hur det hemkunskapboken på högstadiet stod att 3 set kan vara bra, ett o sängen, ett i tvätten och ett i linneskåpet, det har följt mig sedan dess :) Dock har vi precis slitit ut och kassera ett set, och tänker som ni se om vi klarar oss på två istället.
Utrensning av underkläder är under progress, jag provar fru minimalists metod om att använda plaggen en sista gång och sedan slänga (underkläder tror jag inte man lämnar till återvinningen va?)
Så skönt att ha gjort rensning, nu ligger det en separat hög som underkläder som bara minskar varje dag.
Mannen rensade nyss ut skjortor som blivit för små I axlarna, till glädje för mig som ammar igen och behöver plagg som kan knäppas. Dessutom sitter dom riktigt bra, lite ledigt avslappnat :)
Har samma minne från hemkunskapsboken (ca 95) :-) Har nog 3-4 set men använder två mer än de andra.
Tror man kan lämna underkläder till textilinsamling. I den norska kommun jag bor gör de reklam på bussarna om att de vill återvinna våra gamla underkläder.
Ett tips på användningsområden för utslitna handdukar, sängkläder och t-shirts i bomull är som torktrasor i verkstaden/garaget eller när man målar. Om man inte själv har användning för det kanske man har någon i sin närhet? Pappa får av mig.
Rentvättade underkläder kan lämnas till textilåtervinningen, även trasiga och fläckiga textilier.
Kul att du också använder plaggen en sista gång. :)
Det här med att slita ut lakan så de går sönder har jag aldrig förstått mig på, det har aldrig hänt mig ellermin familj att vi behövt göra oss av med lakan för att de är trasiga. Förstår inte hur man bär sig åt då? Kanske beror det på kvalitet iofs. Jag har en uppsättning lakan som min mormor köpte på 70-talet och som fortfarande lever med och är mitt absoluta favorit, snacka om kvalitet:)
Håller med till stor del, Ida! Sliter inte heller ut sådant. Ofta har jag tänkt hur t ex Hemtex går runt! ;) Har fortfarande och använder hela sängkläder som jag fått eller köpt för 15-20 år sedan. (Tur att de är snygga och har diskreta mönster och färger.) Några underlakan har däremot blivit slitna och kasserats efter att han tjänat som engångsputsdukar. Har faktiskt nostalgipåslakan kvar från sent sjuttiotal som min moster sytt då hon jobbade på Borås Wäfveri. Men då mer för den speciella kvaliteten, just det mönstret är väl sådär… ;) Men inlägget handlade om att rensa… vad gäller textilier som inte är kläder så har rensningen för min del varit mycket liten. Har mycket handdukar, kökshanddukar och sängkläder. Vill ha dem kvar! :)
Jag slet precis ut ett örngott. 3 hål och tyget alldeles tunnslitet på den sidan jag brukar ha uppåt. Har nog haft det sen jag gick i gymnasiet vilket är 14 år. Har det senaste året använts varann vecka ungefär. Annars har annat utrensat varit i bra skick.
Jag är av samma åsikt, sängkläder slits otroligt långsamt. Har flera set men vill inte rensa ut några för jag är rädd för att dagens sängkläder kommer att visa sig vara mycket ohållbarare än de 30 år gamla.
Haha, jag har tänkt precis lika som du tills vi inom ett par veckor lyckats få hål i två påslakan på kort tid, och i ett av barnens underlakan likaså. Påslakanen ska lagas medan barnens underlakan lämnades till textilåtervinning då revan var väldigt lång och mitt i. Mycket oklart hur samtliga hål uppkommit. :) Det ena påslakanet fick hål mitt på och det är ändå från ett dyrt ”kvalitetsmärke” och ”bara” ca 7-8 år gammalt.
Jag tycker två set räcker bra! Förstår inte varför man ska ha ett set i tvättkorgen. Vi tvättar och bäddar rent samma dag, har gemensam tvättstuga. Vid magsjuka byter vi förstås om lakan kräks ner men det brukar bara hända första gången. Sedan lägger vi handdukar i sängarna och är beredda!?
Att tvätta och bädda rent samma dag kräver ju torktumlare eller torkrum. Våra påslakan hinner iallafall inte torka inomhus på en dag om det inte är en riktigt varm dag. Speciellt inte idag när dottern kissade i vår säng och vi inte hann köra den maskinen innan jobbet. Även om vi hade haft torktumlare så skulle jag varit mycket mer restriktiv att använda den idag än vad jag varit förr när vi bodde i hyresrätt och hade tvättstuga, för miljöns skull. Jag har plats för ett extra ombyte av sängkläder så hinner tvätten torka i lugn och ro.
Jag (och min familj) har slitit ut lakan, särskilt underlakan, så jag håller inte med om att lakan generellt är outslitliga, inte ens de där härliga gamla kvalitetslakanen. De slits på mitten. Då tar jag ca 60 cm i övre änden och undre änden, klipper av och syr om så jag får två örngott. Kastar det som är totalt uppslitet på mitten. Har tre eller fyra ombyten till respektive säng.
Slitna påslakan kan vara till glädje för den som väver trasmattor.
Vad bra tips om att sy om lakan till örngott!
Det löklager jag skalade idag var faktiskt just löklagret :D. Jag gick igenom skålen med fjolårets rödlök som legat orörd sedan ett par månader då årets nya lökskörd redan börjat användas i istället. Det visade sig att några av de gamla lökarna fortfarande var användbara och de blev till en jättegod löksoppa! Vad glad jag blev då jag inte bara äntligen blev av med de där lökarna som jag inte orkat ta itu med tidigare, utan de kom till nytta också.
Att administrera och rensa matförråd ofta tycker jag är jätteviktigt för att kunna minimera mängden mat som slängs.
Oj, hur får du lök att hålla så länge? Jag tycker den brukar mögla, men det är kanske bara den man köper i butik?
Det är verkligen viktigt att hålla koll på vilken mat man har och våga vara lite kreativ eller göra plockmat och restmat (paj, omelett, soppor etc) för att slippa slänga mat.
Jag har två gånger gett bort handdukar och sängkläder via en bortskänkes-grupp på facebook och det har varit bland det lättaste att bli av med. Ena gången var det en kvinna som skulle ha till sina hundar och den andra gången vet jag inte vad den personen skulle ha dem till. Det är ett tips om en sådan finns i er närhet.
Ett ställe som jag aldrig gått igenom är mina dukar och gardiner. De ligger fint i två hyllor i en garderob och tar inte mycket plats. Nu ska vi flytta och jag har bestämt att utrensningen sker efter flytt och iordningsställande av nästa lägenhet, fastän Jag inte har så mycket textiler. Men när jag packade ner det trodde jag att det endast Skulle bli en låda med textiler. Det blev TVÅ som knappt kunde stängas! Detta gjorde mig lite rädd så här ska verkligen rensas ut. Hade velat göra det innan flytten men när jag började kom jag inte förbi ”tänk om den nya lägenheten…..” så det får göras sen! Hur många gardiner behöver man som man har gillat, inte gillar nu men kanske kommer gilla sen? ;)
Lever ett minimalistiskt liv och har rensat i flera år, men hittar hela tiden fler lager som ni skriver. Nu när det mesta ligger nerpackat i lådor och jag ser enkelheten i hemmet och min FYRA flyttkartonger med tavlor och prydnadssaker har jag insett att jag nog kan ta en omgång bland de sakerna igen.
Det här påminner mig om att vi har ju köpt nya hand-handdukar till badrummet, utan att rensa ut de slitna! Det blir och göra på en gång. Vi är nyflyttade, och jag håller på att fundera på hur mycket myskläder behöver man egentligen? Vet att fru minimalist kör capsule-garderob, men där räknas ju inte myskläderna in, så det vore kul att läsa om hur många sådana plagg har ni och hur ni har tänkt där. Själv har jag insett att jag äger väldigt många hoodies, bodde i dessa sköna tröjor när jag pluggade men nu när jag arbetar använder jag dem betydligt mindre..
Jag har nyligen tänkt om gällande myskläder, så kanske ska skriva ett inlägg på temat.
Kortfattat så har jag haft 2-3 mysbyxor och varierat utifrån temperatur och humör, nu har jag bara ett par och är väldigt nöjd. Det började med att ett par mysbyxor gick sönder mer och mer och då fick jag anledning att börja tänka om. :) Kanske kommer ett inlägg framöver, håll utkik! :)
Jag har inga överdelar som är enbart ”hemmamyströjor” men har baslinnen som brukar användas under andra tröjor till vardags samt två ”hoodies” (Houdinis Power Houdini och en liknande till från Norröna), men de används oftare ute bland folk i alla möjliga sammanhang.
Så roligt det är att läsa er blogg, allt är så trevligt. Är dock ingen minimalist själv. Här har vi massor av lakan och badlakan. I somras hade ena barnet springmask. Då ska helst alla lakan bytas och tvättas i alla sängar varje dygn i några dygn i rad för att minska smittospridningen, för alla familjemedlemmar. (Räkna på den tvättmängden!) Det är inte första gången barnen får mask och säkert inte den sista. (Denna gång hände det i stugan men naturligtvis finns det gott om lakan där med och tack o lov tvättmaskin!)
Magsjuka upptäcks alltid hos oss på natten med ett plask (!) i sängen. Upp, byta lakan och ofta även kudde o täcke, för lakanen är ju inte vattentäta, bara för att det upprepas timmen senare. Kräks är vidrigt och sker nästan alltid nattetid, fråga inte varför!? Tar tacksam emot tips för att slippa byta sängkläder mm kl 01, 02 och 03 på natten….
Jag skulle aldrig utsätta oss för att ha på gränsen till för lite sängkläder.
Dessutom ääälskar vi att ha övernattande gäster (när vi är helt friska förstås! Magsjuka dyker dock alltid upp oplanerat ;-) ) Till våra gäster har vi alltid sängkläder att erbjuda. Alla resonerar inte så, men har man rest långt är det ett sätt för oss att med färdigbäddade sängar välkomna gäster lite extra genom att de slipper besväret att släpa på lakan på sin resa och slippa bädda på plats. Det gör vi klart innan de kommer för att maxa tiden av umgänge istället för att krångla med bäddningen när de är här. För mig är det ett sätt att visa gästfrihet. Vi möts av färdigbäddade sängar hos många vi sover över hos, inte alla men många.
Naturligtvis har vi därför också gott om extra täcken, kuddar och madrasser, allt för övernattning av gästerna, både hemma och i stugan 60 mil bort. Vi har i dagsläget resurser (lakan, madrasser, kuddar täcken) till 5-6 övernattande i vårt permanenta hem men något färre i stugan. Det behövs, minst!
God vän är alltid välkommen och vi vill ha ”utrustning” och för det, alltid! Uppvuxen i ett hem där dörren alltid stod öppen, där människor välkomnas in, det vill vi föra vidare och leva för. Det är det vi vill lära vidare till våra barn: välkomnande, generositet och en öppen famn. Gamla urblekta omoderna lakan gör inget, bara de finns där beredda på kort varsel till gästerna. Stort kök med gott om sittplatser och porslin värderar vi högt. Udda stolar och udda porslin gör inget. istället lagandet av maten, ätandet av maten, sällskapet, skratten, samtalen, ja gemenskapen. Det är det som ger liv! Då är det bra att det finns grejor till det. Funktionellt och praktiskt! Det är viktigare för oss än tunt i skåpen.
Hos oss ser vi därför till att ha gott om lök, förlåt, sängkläder och badlakan men även sittplatser och porslin.
Så tack för en rolig blogg, detta var nog ett inlägg utöver de andra, antar jag. Syftet var att ge ett litet annat perspektiv.
Bella, är övertygad om att gäster stortrivs hos er! Att slippa släpa sängkläder vid övernattning är verklig gästfrihet. :)
Tack för väldigt fin och tänkvärd kommentar! Efter att ha släpat med sängkläder (och barnsäng) för hela familjen både norrut och söderöver i sommar så förstår vi fullt ut vad du menar med att gäster inte ska behöva släpa med sig dylikt själva. :) Även om det inte är jobbigt så länge man åker bil, så tar det ändå plats, för oss en hel ikea-kasse då vi även haft barntäcke med oss till barnsängen mm.
Som vi bor idag har vi tyvärr inte möjligheten att erbjuda den gästfrihet du beskriver, men vi är helt i linje med hur du tänker och att fokusera på möjligheten till umgänge. En dag bor vi också större och vill gärna kunna erbjuda såväl släkt som vänner från annan ort övernattning. Så länge man bor i Stockholm och ska köpa bostad idag, så kommer dock den ekonomiska biten in; är det värt att köpa en dyrare bostad med exempelvis ett rum mer än man egentligen behöver (eller fler kvm) om man bara har övernattande gäster varannan månad? Inte en helt lätt ekvation alla gånger.