Så enkelt men ändå så svårt

Minimalism kan sammanfattas så här:

Minimalism_samf

Minimalism handlar till stor del om att komma underfund med vilka saker, människor och aktiviteter som är viktiga för dig och vilka som inte är det, samt att våga välja bort de sistnämnda. I teorin låter det otroligt enkelt.

Problemet är att de flesta av oss är så fast i ekorrhjulet att vi inte tar oss tid att uppmärksamma vad vi egentligen vill i livet, jämfört med vad vi tror att vill, borde vilja utifrån samhällets normer och vår omgivning, eller vad som bara råkar bli.

Det är lätt att tappa kontakten med våra inre värderingar, om vi ens någonsin tagit oss tid att lyssna på och fundera kring dem. Ofta har vi fullt upp med att fylla våra liv med mer prylar, fler åtaganden, längre to-do-listor och ytterligare relationer att underhålla. Vi köper fler saker än vi behöver eller har plats för, fyller kalendern tills det inte får plats mer aktiviteter, stressar och flänger runt på helgerna, stirrar i våra mobiltelefoner så fort vi får en kort paus och hänger på sociala medier för att inte missa något. Detta trots att de flesta helst vill spendera mer tid hemma med familjen, prata lugnt kring middagsbordet, läsa i soffan eller kanske träna.

Så hur kan du göra för att komma underfund med dina prioriteringar i livet, vilka saker, människor och aktiviteter som tillför värde och vilka som inte gör det?

Ett förslag är att ställa frågor till dig själv som du besvarar ärligt. Har du en partner eller nära vän kan ni göra det tillsammans och samtidigt lära känna såväl er själva som varandra lite bättre. Nedan finns 10 frågor som kan få dig att inse vad du borde lägga mer tid och fokus på i livet, och vad du kanske borde rensa upp och minska ner för att i längden bli lyckligare:

1. Vilka är dina 3-5 viktigaste pusselbitar i livet som du inte vill vara utan?

2. Vad skulle du vilja göra mer av i livet?

3. Vad skulle du vilja göra mindre av i livet?

4. Vilken typ av aktiviteter ger dig mer energi än de tar?

5. Vilken del av dagen ser du vanligtvis mest fram emot och varför?

6. Hur många timmar per dag känner du dig stressad och vad skapar den stressen?

7. Vilken känsla ger ditt boende dig?

8. Vilken är din favoritplats i hemmet och varför?

9. Om du tittar i din kalender närmsta veckan/månaden, vilka av åtagandena och aktiviteterna ser du fram emot och vilka är energikrävande måsten?

10. Om du får en helt oplanerad ledig dag, hur skulle du då välja att spendera den?

Så till den förmodligen viktigaste frågan, utifrån svaren på frågorna ovan, vad kan du göra redan idag som tar dig i en positiv riktning? Kan du planera in något du vill göra mer av, plocka bort eller avboka något i kalendern som tar mer energi än det ger eller som skapar stress? Spendera mer tid på din favoritplats i hemmet eller skapa en sådan plats? Eller planera in den typen av aktiviteter du skulle göra om du fick en oplanerad dag? :)

Hoppas dessa frågor ger dig en liten tankeställare kring dina prioriteringar och hjälper dig framåt på den minimalistiska resan. Den är ju så enkel men ändå så svår. :) Vill du ha praktiska och handfasta tips samt en steg för steg guide ska du läsa inlägget ”Så börjar du den minimalistiska resan”. Lycka till! :)

11 tankar kring ”Så enkelt men ändå så svårt

  1. Linda

    Just detta diskuterade jag med min sambo igår! Jag har eftersträvat en mer minimalistisk livsstil medvetet i ett år nu. Har rensat ut massor (!) med grejer och förmodligen mer än halva garderoben. Jag har varit sjukskriven de två senaste vårarna pga depression. Mycket pga ekorrhjulet. Jag jobbar ”bara” 80 % och har precis bytt jobb till ett nytt som jag hittills trivs väldigt bra med. Jag har god ekonomi. Och även mycket tid till att göra det jag vill……. Men, nu när jag har frigjort så mycket tid och energi, så vet jag inte vad jag vill?!? Och DET känns på något sätt som ett hånskratt. Jag som strävat efter mer tid så mycket, och sen när jag väl börjar nå den så vet jag inte till vad? Jag vet små saker, som att ett intresse är vår trädgård och att odla. Men sen har jag ingen aning vad jag vill lägga all tid på! Så nu sitter jag mest hemma själv och funderar haha… Detta lilla ”dilemma” hade jag inte räknat med hm……

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Väldigt intressant och vilket lyxproblem! :)
      Vad har du för fritidsintressen? Finns det några personer du skulle vilja spendera mer tid med? Något du ville göra när du var i ”ekorrhjulet” men inte hann med då? Lycka till!

  2. Sara Modig

    Tack för bra sammanfattning av de viktiga frågor vi oftast glömmer bort/förtränger. Vi flyttade från hus till lägenhet med tre barn för sex år sedan, bland annat som ett led i vår lightvariant av frivillig enkelhet. Det är ett av de bästa besluten vi har gjort. Lägenhetslivet har för oss varit en bra yttre ram för enkelheten – finns liksom inte så mycket extra yta att gömma saker på. Snart är det dessutom dags för ännu en källarförrådsrensning och tripp till ÅVC. Sedan Myrorna och Refurn ställt dit kontainrar för återbruk, känns det mycket lättare att göra sig av med saker jämfört med att slänga (känns fel att slänga saker som man inte längre vill ha kvar men som är hela eller fungerar) eller sälja (de gånger vi sålt saker har det varit så meckigt med alla som ringer, inte dyker upp som avtalat eller förväntar sig hjälp med nedmontering fast man varit tydlig i annonsen att kunden helt ska svara för det själv t.ex.)

    Svara
  3. Maria

    Mycket tänkvärt i den texten och i er blogg generellt. Läste precis två blogginlägg om ”ingentingsommar”, tänkvärt och inspirerande. Bägge två är skrivna på norska men bör gå att förstå även för svenskar (jag har bott i Norge i drygt 10 år nu så jag har inte så bra kolla längre på hur svårt norska är):
    https://shippingsosialist.com/2016/08/19/et-nytt-ord-om-ingenting/
    http://www.antisupermamma.no/barna-trenger-ingenting/

    På tal om att göra ingenting, min semester bestod av tre veckor med rätt oplanerade dagar i fritidshuset och sen en vecka runt i Sverige med bilen för att hälsa på vänner, härligt!

    Svara
  4. Kulan

    Hur funderar ni kring detta med minimalism och krisberedskap? Då det ifall av tex strömavbrott en längre tid så kommer mycket av det som vi tar som självklart att sluta fungera, tex blir det svårt eller omöjligt att köpa mat. Vatten slutar komma ur kranen. Osv, osv.
    Har minimalisterna några tankar kring detta, hur har ni löst det i er familj? Har ni några bilder som visar hur ni praktiskt löst detta i ert minimalistiska hem så skulle det vara oerhört uppskattat.
    Det kanske kunde vara värt ett separat blogginlägg?


    Sverige har numera avvecklat de beredskapslager av livsmedel som fanns under kalla kriget. Det är nu du själv som ansvarig för ditt eget hushålls matförsörjning om en kris skulle uppstå.

    http://www.72timmar.se/

    Nedan följer några rekommendationer från myndigheten för samhällskydd och beredeska msb:
    https://www.dinsakerhet.se/olycka-och-kris/forbered-dig-for-olycka-och-kris/din-krisberedskap/


    Om du inte har någon el blir det besvärligt att ordna mat och vatten och att följa nyheterna. Kanske har du redan en hel del av det här hemma.

    Fotogenlampa och bränsle, t ex lampolja eller fotogen
    Extra element eller värmare som exempelvis drivs med fotogen.
    Sovsäck, filtar och varma kläder
    Tändstickor
    Stearin- och värmeljus
    Ficklampa med extra batterier
    Dunkar att hämta vatten i
    Husapotek med det viktigaste
    Radio med vev eller solceller eller tillgång till bilradio
    Vevladdare till mobilen
    Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
    Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök
    Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, nötter, choklad)
    Kontanter
    Papperslista med nummer till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.


    Förslag på livsmedel för en person i en vecka
    • Kött- och fiskkonserver, 1000 g
    • Grönsakskonserver, 2000 g
    • Ris eller pasta, 500 g
    • Potatismospulver, 500 g
    • Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
    • Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
    • Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
    • Smör, margarin, 500 g
    • Soppor (pulver / burk), 500 g
    • Torrmjölk, 500 g
    • Saft eller juice, ca 3 liter färdig


    Om man bortser från mängden vatten till matlagning, disk, tvätt och hygien så behöver en vuxen person normalt sett dricka 2-3 liter vatten per dag

    Er familj om 4 pers en vecka: 56-84 liter

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har berört detta i blogginlägget ”Minimalister och survivalister”:
      http://minimalisterna.se/minimalister-och-survivalister/

      Utifrån listan du presenterade skulle jag säga att vi endast har tändstickor, ljus, filt, varma kläder och ytterst lite mat jämfört med vad som föreslås, typ något pastapaket, havregryn, några konserver tonfisk, kokosmjölk och makrillfilé, haha. :)
      När senast och hur många gånger de senaste 10 åren har något inträffat i Sverige som gjort att denna typ av krisberedskap bilvit nödvändig när man bor i en stad?

  5. Kulan

    Jag förstår att du ställer en retorisk fråga, så jag får hoppas att era grannar i närområdet kan hjälpa er om/när ni kan behöva ett mål mat men framförallt vatten.
    Nu visar det ju sig att de allra flesta grannar har lika lite på den där listan som ni.

    Får jag ställa motvarande fråga till dig: när var Sverige i krig senast?

    Svara
    1. Eva

      Kulan: Jag tror du har rätt. Alla bör vara medvetna om risker. I allmänhet har vi i Sverige liten beredskap för kris och elände. Vi har haft det bra och fredligt länge. Har ofta tänkt på hur förhålla mig till det du tog upp. Vill leva i tillit men samtidigt inte vara naiv, dum och ansvarslös.

      Vet tre personer som sedan mer än femton år har matlager hemma. Det behöver inte vara märkvärdigt alls. Två av dem, ett par, har matlager som räcker i mer än ett halvår för två personer. (Jag såg lagret så jag tror dem och så långt kanske de flesta inte är beredda att gå.) En kille har mängder med konserver gömda och jag upptäckte dem av en slump. När datumet håller på att gå ut äter han upp maten och köper nya burkar. Inte svårare än så vad gäller maten.

      Man behöver inte göra det till något panikgrej. Bara vara realistisk och ta ansvar för det man kan. Om varje person köpte ett par extra burkar (eller pasta o dyl) när butiken har ett bra erbjudande eller varje gång man köper en konserv så skulle ett lager byggas upp på längre sikt. Och man kan alltid äta upp den före utgångsdatum. Det jag ser som ett problem är vad detta gör med människor. Man bör ju inte drivas av rädsla utan hellre av ansvarskänsla.

  6. Trebarnsmamma

    Hej!
    Har följt er i över ett år nu och är en shoppoholic som kämpar med detta. Har tre barn och städar jämt. Rensar ut leksaker och kläder hela tiden men dom hamnar i en stor hög och väntar på tid att hamna på Tradera eller loppis och jag börjar på nya projekt hela tiden och rensar innan jag sålt av det andra. Min man får snart panik på mig och jag skriver listor på alla ställen jag ska rensa på och blir jättestressad av detta. Vill bara ha mer tid och ork med barnen. Försöker även byta ut allt till ekologiskt och giftfritt i hela huset.

    Längtar tills jag rensat ut allt på alla områden och prioriterat det som är viktigt. Jag är exakt som ni beskriver i denna texten. Jag jobbar bara 70% för att ha mer tid med barnen men jag har jämt så mycket att städa och rensa.
    Har ni några tips?

    Svara
  7. Coach Milla

    Huvudet på spiken. Så bra och behöver spridas mer. Ska själv svara på frågorna och sedan sprida vidare på mitt håll. Tack för många bra tankar!

    Svara
  8. Carro

    Jag brottas också med detta vad man vill lägga sin tid på och jag landar i min familj och ta vara på tiden med små barn. När jag har rensat har vi därför valt att skänka mycket för att bli av med sakerna från hemmet och slippa lägga tid på annonser osv. Enbart valt ut vissa saker att sälja.
    Det jag funderar mycket på nu är barnkläder. Vi får ärva vissa saker som vi gärna tar emot och använder. Men som nu vår 3 åring har växt flera cm över Sommaren och alla byxor visar sig vara för korta. Går jag in i en affär köper några byxor som behövs eller beställer på nätet (behöver jag inte ens besöka en butik fysiskt)är köpet avklarat på några minuter. Ska jag däremot besöka olika loppisar leta på tradera och hålla koll på när auktioner går ut kan jag uppleva att min tid försvinner på sådant jag inte vill lägga min tid på och att det tar energi samtidigt som miljöaspekten känns viktig.

    Svara

Lämna ett svar