Som vissa av er kanske sett på Instagram har Bebis Minimalist fyllt 1 år nu i slutet av januari 2016. Vi tänkte i detta blogginlägg berätta lite kring hur vi gjort gällande allt från dekoration och mat i samband med 1-årskalaset, till presenter och gåvor.
Vi har turen att kunna hyra en gemensamhetslokal genom vår bostadsrättsförening som är perfekt vid större bjudningar som dop, glöggmingel eller som nu, 1-årskalas. Vi hade enbart bjudit närmsta familjen och efter några avhopp blev vi 10 vuxna och 5 barn. Det är ändå skönt att inte behöva husera 15 personer på våra 60 kvm, framför allt med fyra barn i åldern 4-6 år med mycket spring i benen. :)
Dukning och dekoration
Gemensamhetslokalen är egentligen ganska tråkig och omysig, det är egentligen bara ett enda stort rum + toalett. I det stora rummet finns köksdel med porslin etc, bord och stolar för ca 40 personer uppradade längs en vägg, och några fåtöljer längs med andra väggen mitt emot.
Som dukar på såväl matborden som serveringsbord användes vita lakan från Ikea. Dessa köptes till Fru Minimalists 30-årsfest som hölls i samma lokal för ett par år sedan, från början tänkt som en billig engångslösning. Sedan dess har de återanvänts till glöggmingel, dop samt nu till 1-årskalas.
Till Bebis Minimalists dop i somras köpte vi en slinga med vimplar i glada färger i kvalitativt papper, matchande servetter och serpentiner. Vimplarna har vi medvetet sparat i sin ask för kommande händelser som kalas etc och några servetter och serpentiner hade blivit kvar sedan dopet som nu kom till användning. Helst hade jag sytt en hemmagjord vimpel i tyg, men då vi inte äger någon symaskin och intresset inte är tillräckligt stort fick det vara. Likaså hade vi gärna köpt ”honeycombs” då vi medvetet valt bort plastiga ballonger, men vi snålade lite denna gång och avstod den dekorationsdetaljen helt.
Mat och tårta
Vi bjöd på lunch i form av ekologisk korv med bröd i flera olika smaker, både starkare vuxenkorvar och mer barnvänliga varianter.
Varken Herr eller Fru Minimalist tycker om tårta. Därför kändes det fånigt att göra en tårta bara för att det hör till på kalas. Istället för tårta bestämde vi oss för att bjuda på marängsviss. För att göra uppläggningen lite roligare och kunna bära fram något samtidigt som vi sjöng ”Jag må hon leva”, gjorde vi ett glasståg av glassen.
Förutom glasståget som har vagnar med last i form av maränger med chokladsås och rullrån (kakor), så fick var och en göra sin egen marängsviss med banan, grädde, glass, maränger och såklart chokladsås. :) De fina uppläggningsskålarna i glas för skivade bananer och grädde som syns i bakgrunden på bilden ovan är arvegods för Herr respektive Fru Minimalist. Det är väldigt roligt när sådant kommer till användning och inte bara står i ett skåp och samlar damm.
Vi bjöd även på en kakbuffé med hembakade kakor som kolakakor, kokostoppar och rullrån.
Gåvor och födelsedagspresenter
Detta är kanske det mest intressanta delen av inlägget ur ett minimalistiskt perspektiv. Det är ett gissel att få presenter till barn då det lätt blir plastleksaker, vilket vi helst undviker. Detta har vi försökt få våra familjer att förstå och utifrån gåvornas innehåll tycks detta ha nått fram till våra nära och kära. Förutom ett par böcker, fick Bebis Minimalist nämligen nedanstående tre leksaker i trä. En bil i trä som är uppdragbar, det vill säga kan dras bakåt för att sedan åka framåt, finns att köpa hos Ekoleko. Liksom en klassisk, söt brio-tax.
Pusslet på bilden nedan är arvegods från Bebis Minimalists större kusiner som gavs som födelsedagspresent. Utöver det fick vi/hon även en cykelstol som arvegods-present från sina andra kusiner. Vi blev väldigt glada över att få två återvunna presenter, praktiskt, miljövänligt och bra på alla sätt. Dock känns det som att andra upplever det inte lika legitimt att ge vidare egna saker som födelsedagspresent, så båda dessa familjer hade dessutom köpt en bok till Bebis Minimalist. För oss hade det gott och väl räckt med de återvunna presenterna. :)
Närvaro här och nu
Närvaro är ju ett av Fru Minimalists ord för år 2016 och något som kan övas varje dag. Vi har reflekterat över när vi har tillställningar som dop, glögggmingel och barnkalas där vi själva är värdar, att det ofta är svårt att samtidigt njuta här och nu och vara helt närvarande. Ansvaret för att det ska bli bra, den lilla anspänning som infinner sig med att vara värd och fixa för att allt ska flyta, ”stör” tyvärr närvaron. Har du tips på hur vi kan bli bättre på att vara närvarande och njuta här och nu i denna typ av situationer får du gärna tipsa i kommentarsfältet! :)
Vad är ditt bästa tips när det gäller barnkalas? Och vad tycker du om att ge vidare egna saker i gåva till andra?
Åh, så fint kalas, så fina bilder! Fantastiskt glasståg, vilken kreativitet! Gillar gulliga djurpusslet. Vill vara barn för en dag… ;)
Brukar inte ge egna saker som gåva men det kan jag tänka mig, det har bara inte funnits lämpliga ting. Till barn ger jag väldigt gärna klassiska saker med någon historisk eller pedagogisk tanke bakom. En bok t ex av Elsa Beskow uppskattades mycket en gång. Hade man hittat en sådan i bra skick i originalutgåva så hade det förstås varit ännu bättre, åtminstone för dem som haft vett att uppskatta det. Men vad man ger tycker jag mest ska bero på mottagaren.
Känner igen det där med anspänning när man är värd för någon tillställning.Om man tänker sig vad man mest uppskattar när man själv är gäst så är det ju ganska enkelt egentligen. Trevlig, avspänd stämning, öppen attityd och att det inte finns några speciella förväntningar eller måsten för denna stund borde ju vara det ultimata för de flesta. Märk där att inget av detta har med dukning och ätande att göra…men det är just där man ofta lägger mesta krutet för att känna kontroll…
Men visst finns vuxna som mest kommer på privata fester för att äta, skryta och kräva uppmärksamhet. (Har släkt som endast refererar nivå på mat och service när de varit på fest.) Varje vuxen närvarande, oavsett om man är värd eller gäst, har samma ansvar. Den gäst eller värd som inte medverkar positivt medverkar negativt! En alltför självupptaget perfektionistisk värd kan alltså förstöra sin egen fest, det har jag erfarenhet av.
Tack så mycket! :)
Ja, vi fick faktiskt kommentarer om att vi ”bara” bjöd på korv med bröd till lunch. Fast vi kände oss generösa som både bjöd på lunch och födelsedagsfika. Det är så olika det där… Väldigt klok kommentar att ”Den gäst eller värd som inte medverkar positivt medverkar negativt.” Det är verkligen sant.
När vi går på kalas ger vi oftast saker vi rensat ut, gjort själva eller köpt begagnat. Barnböcker är jättebra att köpa begagnat. Ofta kan man hitta fina och de kostar nästan ingenting så man vågar låta barnen läsa själva. Har varit uppskattat av vännerna. Vi är många som firar ihop och det blir dyrt att köpa nytt till alla.
Bra tips gällande barnböcker i bra skick! :)
Har inget problem med att köpa begagnat. Bara det är helt. Kalas är annars så avspänt hos oss. Mitt barn fyller år på midsommar så man får mycket gratis då, möjligheten att vara ute, firarstämningen osv.
Sommarbarn har det mycket lättare med kalasen! :)
Tack för en bra blogg.
På större fester så har man ju ofta toastmaster och köks/serveringspersonal. Man skulle kunna tänka lika även på mindre tillställningar. Be 2 av gästerna att ta hand om det och återgälda tjänsten på deras barns kalas.
Ja, som i så många andra familjer är det i våra familjer ”vissa” som hjälper till mycket (utan att bli tillfrågade), medan andra mer än gärna bara tittar på. :)
Bra tips dock på att be om hjälp och samtidigt erbjuda att göra motsvarande insats vid deras kalas. Ska ha det i åtanke särskilt om man bjuder vänner på barnakalaset som har barn i samma ålder.
Grattis bebis minimalist, 1-årsdagen är en stor dag i livet!!!
Sådana där lakan har vi också, de åker fram nästan alltid när vi får gäster, de är så lättskötta. Vi har riktiga linnedukar också, som vi fått i arv och bröllopspresent, de används också såklart, men de medför mer arbete, så vi använder dem mest vid större kalas som nyår, dop och ettårsdagen för vår lille son.
Att slappna av på eget kalas känns omöjligt, vi försöker förbereda så mycket det bara går, men lite måste man ju fixa med ändå, även om maten är kall och efterrätten klar i kylen.
Jag brukar påminna oss om att det blir som det blir, inget kalas blir bättre av att värden svimmar, så länge alla är mätta så brukar de också vara nöjda… Ett tips är iallafall att inte bjuda på både efterrätt och tårta med kaffe, jag tycker att tårtan gott kan vara efterrätt också, eller så får man kaffet till glassen om man nu gör så.
Vi har också ett par riktiga och fina linnedukar, dock brukar vi undvika dem när det är barn med på tillställningarna. Samt att vi både vid 30-årskalaset, dopet, glöggminglet och 1-årskalaset varit så pass många att vi haft långbord samt serveringsbord, och då har vi prioriterat att ha det enhetligt med de vita lakanen.
Håller med gällande tårta och efterrätt. Det blir lite tårta på tårta, så att säga. :) Efter lunchen körde vi ”marängsviss-tåget/tårtan” och hemgjorda småkakor som min mamma bakat, samtidigt som vi serverade kaffe/te.
Nu är ju alla mina barn ganska stora (i väntan på bebisen i magen) minsta dottern fyllde tio i jan och i stället för kalas så gick vi på museum och hade en mysig dag ihop. Hon fick välja en present som vi köpte ihop, det blev lego, och lite så ha vi gjort hela tiden. Bara myst och lagt fokus på att vara tillsammans (jag brukar tex alltid ha barnen hemma från skolan när de fyller år)
När de var små sa vi inget plast inga leksaker men gärna kreativa saker som färg pyssel pärlor lera eller spel och böcker.
De största är nu 21 och 19 de brukar vi äta ihop med och sen drar ju de ut med kompisar. Om de ”behöver” nått stort så brukar vi i släkten gå ihop och fixa det till födelsedagen.
Nu har jag ju inte barn men visst har jag middagar och så emellanåt. Det är säkert självklar för de flesta men jag tycker att det tål att sägas igen: Planera maten efter vad som är smidigt! Dvs, en gryta som kan stå och puttra hur länge som helst efter att den egentligen är klar är perfekt, och kött som ska stekas exakt rätt länge är sämst. Likaså med efterrätter, förberedelser är ju a och o :) Men som sagt, självklarheter egentligen. Mitt bästa knep är att ta hjälp av mina gäster, jag tänker som så att om jag är på middag och värden springer omkring som en galning med svetten droppandes så vill man ju inget hellre än att få hjälpa till. Möts man då av ett glättigt ”nejdå, det går så bra så” så är det väldigt svårt att sätta sig i soffan och känna sig avslappnad. De flesta vill gärna bidra med lite hjälp, kanske handlar om att hålla koll på potatisarna eller vara lite till hjälp när kaffet ska bryggas samt givetvis att plocka undan efter maten. Sprider man ut det brukar det bli väldigt lite jobb per person :)
Vilket fint tåg ni gjorde! Ett av mina tidigaste minnen är faktiskt när mamma gjort en liknande tåg-tårta, kommer fortfarande ihåg hur lyxigt det kändes och hur mamma fick upprepa bedriften många år framöver. Vem vet, kanske skapades ett embryo till minne som kommer leva kvar hos Bebis minimalist :)
Vi tyckte att vi gjorde det enkelt för oss med korv med bröd-lunch, men det tog ändå en hel del tid att stå och steka korvarna och alltid var det något barn som ätit upp som ville ha hjälp med ny korv, eller någon tafatt vuxen med samma önskemål. :)
De tre sorternas kakor som serverades till marängsvissen hade vi tagit hjälp av min mamma att baka. Det var väldigt skönt, då kunde vi fokusera på att få till marängsviss-tåget. Jag skulle gärna göra marängsvisståg flera år framåt, eller om man kan göra någon annan glasskreation på liknande sätt? :) Varken jag eller Herr Minimalist kommer ju gilla tårta kommande år heller och Bebis Minimalist blir förmodligen glad oavsett vad för sött vi serverar. ;)
Älskar erat glasståg! Så fint!!
Vi ska ha vårt första ettårskalas om ca två månader. Första tanken var att resa genom hela Sverige (från söder till norr) för att dela det med våra familjer, men nu har vi istället bestämt oss för att stanna hemma och åka upp några veckor senare, och det känns så skönt! Skönt att få fira vårt barn i vårat eget hem och mindre stress med att kombinera två familjer + släkt I något som skulle blivit en större tillställning eller vånda över hur vi skulle lyckas göra det till en liten då vi är många i familjen. Jag vill ändå ordna med en riktigt fin tårta, dekorationer etc, även om vi bara är tre som firar varav den ena inte kommer minnas det ;) men det känns verkligen roligt att ordna det bara för vår egen skull den här gången även om jag brukar sakna att ha familjen i närheten just vid födelsedagar.
Jag ger gärna bort egna saker i gåva men skulle nog ha svårt för att ge bort dem som present på kalas. Kanske beror det också på vem mottagaren är?
Det låter som ni landat i ett mer sansat och lugnt 1-årskalas än först tänkt. Jag tror det blir jättebra! Själva dagen när Bebis Minimalist fyllde år firade vi lite hemma med extra god och lång frukost, jag tog ut flex på morgonen och var hemma lite längre, hade tända ljus vid frukosten samt sjöng och öppnade ett paket. Lite lagom familjemysigt!
Vi börjar få rutin på det här med barnkalas känns det som, nästa vecka ska vi hålla femårskalas för en förskolegrupp. :-) Det kommer nog komma ett inlägg om det på min blogg.
Vårt bästa tips är att hålla ner ambitionerna, det är lätt att tänka att man behöver baka både x och y men ofta är det tårtan som de flesta tar av och så lite annat. Tycker det ser ut som att ni höll mängden fika ganska lagom.
Sedan det här med att vara närvarande på ”sitt” egna kalas. Det är svårt och jag har faktiskt börjat ge upp det och tänka som så att kalaset är för gästerna, att de ska ha trevligt med varandra och inte mer värdarna. Så får jag njuta och bara sitta och prata när jag går på andras festligheter.
Vi ger för övrigt ofta bort begagnade saker, men ser att de är i nyskick så jag tror inte att någon familj som vi gett till faktiskt märkt att de fått en begagnad sak.
Ser fram emot att läsa inlägget kring 5-årskalaset! :)
Ja, vi hade dessutom fått hjälp av min mamma att baka de tre kakorna som serverades till marängsviss-tåget. Det underlättade, även om just småkakor ju går att förbereda ganska långt innan och frysa in om så skulle vara.
Bra kommentar gällande närvaron. Kanske behöver man inte ha ambitionen att vara det som värd? Ska fundera kring det. :)
När det gäller mat på tex barnkalas så kan ett tips vara att, bjuda på pasta med tillbehör så kan alla gäster göra en egen pastasallad. Lätt förbereda, ganska billigt och gott ?
När det gäller efterätt brukar jag baka kladdkaka och lägga grädde eller smaksatt kesella på och derokera med antingen bär eller blommor.
Jag tycker att det verkar som att ni hade ett fint kalas för er lilla tjej och jag tänker att man lär sig efter varje kalas hur man kan göra saker bättre och effektivare.
Bra tips med pastasallad!
Vi hade faktiskt kladdkaka på Bebis Minimalists dop och hade då dekorerat dem genom att klippa ut bokstäverna i hennes namn i papper och pudrat över florsocker, så att det stod hennes namn när kladdkakorna stod uppradade efter varandra. :)
Är avundsjuk på hur ni har lyckats intala släkt och vänner att inte köpa onödiga saker till barnen när de fyller år och vid julafton. Jag brottas med det varenda gång barnen skall fylla år – jag tycker att vi redan lever i överflöd vad gäller barn- och leksaker och det blir nästan så att man inte ser fram emot när barnen fyller år eller när det närmar sig julafton för att man vet att man får en massa saker som barnen inte behöver eller som jag(vi) inte vill att barnen skall ha. Men det måste ju vara nåt jag gör fel för att jag har inte lyckats övertyga någon i min omgivning om att skala ner och leva i mindre överflöd. Det tråkiga är att man direkt blir en ”outsider” när man lyfter sina tankar och idéer.
För övrigt tack för en bra blogg med ett förhållningssätt till livet som fler borde anamma.