Här om veckan skrev vi om tips kring utrensning av kokböcker. I detta blogginlägg berättar vi hur vi förvarar våra recept digitalt samt vilket fysiska kokböcker som finns kvar i minimalisthemmet.
Tidigare ägde jag en receptpärm där jag satte in utskrivna recept samt recept som rivits ut ur tidningar med avsikten att tillagas någon gång i framtiden. Numera hämtar vi 99 % av våra middagsrecept från en digital kokbok vi skapat genom att lägga in recept vi gillar i appen Anylist. Det fungerar enklast att lägga in recept från en webbsida, men kan även göras manuellt. Det är smidit att ha receptet framför sig vid matlagning, liksom att bläddra bland recept för att planera veckans middagar och skapa en inköpslista med några klick.
Innan vi lägger in ett recept i vår digitala kokbok ska det ha tillagats minst en gång för att veta om det kvalificerar sig för receptsamling. Vill du läsa mer om vår digitala kokbok i molnet så hittar du ett inlägg kring detta här.
Trots denna smidiga digitala kokbok och nätets oändliga utbud av recept, har vi ett par fysiska kokböcker kvar. Tidigare stod de som prydnad på hyllor i köket men av olika anledningar tog vi ner dem och samtidigt åkte kokböckerna in i bokhyllan.
Vilka kokböcker är det då som står där i bokhyllan, jo dessa fem:
Vår kokbok. En klassiker som vi använder för just klassiska recept som pannkakor, scones, brunsås, rårakor, potatisgratäng mm. Vi överväger nu att rensa ut den och digitalisera de relativt få recept vi använder i boken.
Barnmatsboken. Innehåller hälsosam och ekologisk barnmat med bra näringsvärde som är skonsam för små barnmagar. Den har varit till stor hjälp med tips och råd kring mat till bebisar och småbarn, men används än idag i viss utsträckning. Eftersom vi fortfarande velar om vi önskar fler barn eller inte, samt att vi faktiskt lagar ett par recept ur den, så får den vara kvar.
Green Kitchen Stories. Vi skulle vilja laga fler rätter än vi gjort från den här boken, men i ärlighetens namn är det en bok det bläddras mer i än det lagas ur. Den sparas främst för att den är så fin och den står med framsidan utåt i vår bokhylla.
Hemmets kokbok. Två gamla upplagor av den klassiska Hemmets kokbok som Herr Minimalist ärvt från sin mormor, den ena från år 1940 och den andra från 1947. Dessa sparas enbart på grund av hög nostalgisk ränta. Vi har bara haft dem som retro-prydnad och hör nog egentligen hemma i nostalgilådan nu när de ändå inte står synliga i köket.
Som den minimalism vi förespråkar generellt spelar antalet kokböcker ingen större roll så länge du utgår från dina behov. Den matlagningsintresserade som älskar att få inspiration och laga nya recept från fysiska kokböcker, bör rimligtvis ha fler kokböcker i hemmet om de tillför värde. Eller den som använder dem som prydnad och blir glad av att se dem kan naturligtvis spara favoriterna. Majoriteten av oss kan dock med största sannolihet rensa ut flera kokböcker och hittar då flera tips kring detta i vårt tidigare inlägg på temat utrensning av kokböcker.
Hur många kokböcker har du och hur tänker du kring digitalisering av recept?
Det låter inte som att ni använder någon av dem tillräckligt mycket för att kunna motivera till att ha dem kvar… ? Digitalisera de få recept ni använder och skänk dem. (Lätt för mig att säga…)
Jag har i princip aldrig använt en kokbok och tänkte att jag inte heller äger någon, men där har jag fel. Jag har 4 kokböcker (varav en är Leilas om efterrätter). Ingen används och den enda jag ”behöver” (läs:vill) ha kvar är Leilas.
Jaha, där fick jag tydligen upp ögonen för nya saker att rensa ut….
Haha, tack för rensningshjälpen! :)
Vi har just ärvt en ipad och tycker därför att maglagning från skärm är lite lättare :-) Dags att göra som er tror jag! De få kokböcker vi har kvar har lillbarnet tryckt in i en, för oss dittills okänd, hålighet i köket. Ingen har ännu bemödat sig med att dra fram dem vilket jag ser som ett tecken på att de inte är så nödvändiga ändå!
Låter helt klart som det finns resningspotential där! :)
Använder numera endast digitala recept.
Bra där! :)
Gav bort kokböckerna jag hade fått i present så äger inga. Däremot skulle jag behöva organisera mina favoritrecept digitalt så som ni gör.
Finns det inga människor födda efter 1980 som ifrågasätter det tilltagande beroendet av att bygga på digitalpyramiden och till slut TVINGA alla att tillbe dess evige Farao för att överhuvudtaget kunna ingå i ”samhället”? En väninna befinner sig nu på landet i sydöstra Frankrike, en plats där internet knappt når, där husens väggar är så tjocka att telefonerna inte fungerar. Gissa om hon har semester! Hon ringde idag på en liten punkt i en trädgård, visste inget om något som hänt senaste veckan i världen (och ingen kunnat spåra hennes familjs göranden heller) då de inte har TV. Wow, dessa platser kan ju i framtiden bli heliga kultplatser men en konkurrent till allseende Faraos nu världsomspännande religion!
Haha! Vi brukar säga precis detsamma om att den delen av svenska fjällen där man kan vandra och inte ha täckning kommer bli en helig plats i framtiden. :) Och vi älskar att vara där emellanåt också.
Upplever för övrigt att vi inom familjen diskuterar varje månad om vi inte ska ta och göra oss av med tv:n eftersom vi ändå inte kollar på den mer än när vi ska kika på foton och någon gång i månaden på ett avsnitt av någon tv-serie som vi även kan se på datorn… Men oavsett om man har tv eller ej så behöver man ju inte hålla sig uppdaterad kring allt hemskt som händer i världen för det…
Vi har följande kokböcker kvar: 7 sorters kakor, vår kokbok, en egen handskriven med dokumenterat bra recept, husmorsorna (Emma Hamberg & Anette Rosvall) som används regelbundet. Utöver dom har vi 2 st ärvda, liknande de som ni har och en gammal hemkunskapsbok. Känner att vi kan rensa bort hemkunskapsboken men övriga vill jag ha kvar, för tillfället. Har precis skrivit en ny receptblogg med samlade recept och därmed rensat ur alla små häften, lösblad med mera som skräpat omkring i köket.
Skönt att bli av med de där lapparna, utrivna bladen etc som ligger och skräpar här och var eller i bästa fall sitter huller om buller i en pärm. :)
Hemkunskapsboken är min favorit! Den har inte bara fina recept, utan även allehanda tips kring hushållsarbete. Intressant att det kan vara så olika.
Jag har alldeles för många kokböcker, använder endast ett par recept ur varje, men skriver matlista och använder böckerna som inspiration. Däremot lagar jag även en hel del mat/kakrecept från nätet och har svårt att hitta samma recept igen eftersom jag råkat stänga fliken innan jag sparat länken? Men den där gamla receptpärmen använder jag nästan aldrig…
Gällande recepten på nätet som du har svårt att hitta igen, så låter det som AnyList skulle funka även för dig. I webbversionen finns det en funktion där du med en add-in kan importera recept från nätet (funkar inte från alla receptsidor, men många). Då slipper man lägga till dem manuellt och kan bara ändra detaljer och bild etc om man är petig och vill ha det snyggt i sin digitala kokbok. :)
Startade dagen idag med att rensa bort 11 kokböcker som bara legat längst in i ett skåp i säkert flera år. Har nu kvar tre böcker; 7 sorters kakor som kommer att få stanna, Vår kokbok som eventuellt kommer att digitaliseras då vi bara använder ett fåtal recept ur den samt Olgas Mat som är en av mina nuvarande inspirationsböcker :)
Har dock ett antal nerkladdade recept på papper kvar att greja med som definitivt kommer att digitaliseras inom en snar framtid. Använder Min Kokbok i min androidtelefon till det.
Tack för inspirationen!
Jag har skrivit in våra beprövade recept i Google docs och gjort kategorier nöt, fläsk, fisk, desserter osv. Med docs kommer jag åt dem från vilken dator eller mobil som helst. Fast anylist lät ju smidig att man kan skicka över receptet direkt och bild också. Fast jag hittar inte anylist, jag har Android så det kanske bara finns för iphone?