Att köpa saker second hand

Jag behöver inte ha en stor garderob eller spara massor av prylar ”om utifall att”. Om behov av något plagg eller pryl uppstår, så vet jag att det med största sannolikhet finns att få tag på second hand.

För några år sedan kände jag ett motstånd till att köpa något begagnat som någon annan redan hade använt. Använda någon annans kläder som luktar instängd byrålåda eller kanske stinker av parfymerat tvättmedel eller sköljmedel (något vi undviker), leksaker som någon annans barnfingrar kladdat på eller fåtöljen som någon annan suttit i med ofräscha byxor. Så gick mina tankegångar då.

Idag är begagnatmarknaden lättillgänglig, utbredd och snabbväxande. Ändå läggs det ut betydligt fler grejer till försäljning, jämfört med vad som köps. Så jag antar att fördomarna mot att köpa begagnat finns där i bakgrunden hos många. Varför skulle man annars hellre köpa dyrt och omiljövänligt nyproducerat, än billigare och miljövänligare begagnat? Är det känslan i att köpa nytt, eller statusen i att kunna göra det, som lockar?

När du var på semester sist, bodde du på hotell, vandrarhem eller kanske via AirBnb? Åker du taxi hem ibland? Brukar du sitta på sätena på buss, tåg eller tunnelbanan (okej, vid tunnelbanan går min gräns ;) )? Har du dina barn på förskola till vardags? Jag tror du förstår var jag är på väg.

Då har du eller dina familjemedlemmar kommit i närkontakt med redan använda saker. Förmodligen väldigt många gånger utan att tänka på att det skulle vara äckligt. Visst de rengörs ju emellanåt på de flesta ställen. Och det kan du göra i samma utsträckning med begagnade saker du köper. Har du suttit i soffan hemma hos vänner? I den har ju också väldigt många för dig okända personer suttit i, var går egentligen gränsen från helt okej till lite småäckligt? :)

Kom ihåg du är inte dina prylar. Att köpa begagnat behöver inte vara en spegling av dig som person eller din sociala status. Att köpa begagnat betyder inte att du är fattig. Att köpa begagnat är ett medvetet och mer hållbart val som gynnar både dig och vår planet.

Och du, om du kommer igång och köper second hand och inser vad mycket mer du får för pengarna, och vilka trevliga möten med främlingar som ofta uppstår. Så betyder inte det att du ska gå bananas och köpa mer än du behöver. Pengarna du sparar på att köpa begagnat istället för nytt, kan du göra något bättre för än att överkonsumera.

Och precis som jag inledde blogginlägget med, så kan medvetenheten kring att det du behöver kommer gå att få tag på begagnat när behov uppstår. Göra att du inte fyller garderoben eller hemmet till bredden med onödiga prylar eller spontana reaköp.

Har du ett motstånd till att köpa prylar och kläder second hand?

20 tankar kring ”Att köpa saker second hand

 1. Kemiläraren

  Jag har blivit bättre och bättre på att köpa beg. Något jag är i stort behov av är nu jeans vilket jag tycker är jättesvårt att köpa beg, vill ha en specifik modell av levisjeans och har inte riktigt tid att scouta omkring på second hand med en snart 2 åring i sällskap för att leta. Så jag har kikat lite på tradera men inte riktigt vågat beställa.. Lutar nog åt att det blir nyinköp ändå.

  Svara
  1. Cecilia

   Sellpy är super till att handla jeans från tycker jag! Särskilt om man vet vilken modell och storlek man söker efter. Har köpt massvis med jeans där som är närapå nyskick!

  2. Kemiläraren

   Det dumma är att jag upplever att det finns jättemånga olika modeller av ”demi curve” som är den jag vill ha, men låg/hög/medium midja och olika nummer. Dessutom har de ändrat nummer så förra gången jag köpte (+ 4 år sedan) hade de ändrat nummer från mina förförra jeans. Jag tog nämligen med mina gamla till butiken och visade vilka jag ville ha. Kan de inte bara ha några modeller och ha kvar dem?

  3. Kemiläraren

   Cecilia, tack för ditt svar!! Jag insåg efter ett varv till att mina argument egentligen inte höll.. Jag måttade och jämförde storlekstabeller på Levis hemsida och vågade sen slå till på ett par från Sellpy som jag hoppas/tror ska passa.. 139kr ink frakt för ett par jeans som ser i princip nya ut.. Nypris är väl ca 8 gånger priset!

 2. Ewi

  Allt som går in i tvättmaskin, frys eller diskmaskinen kan jag tänka mig köpa begagnat. Dock aldrig aldrig möbler. Är så sjukligt rädd få vägglöss. Vågar knappt sova på hotell utan världens omständigaste procedur med tvätt av allt vid hemkomsten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, men låter helt klart som en anledning till att packa riktigt minimalistiskt så det inte är så omständigt när du kommer hem. =D

 3. Birgitta

  Jag är en sån som aldrig riktigt har förstått det där med individuella handdukar i ett hem eller varför man har särskilda gästhanddukar. Man tar väl den handduk som är för tillfället torrast, liksom? Jag menar, man torkar sig ju efter att man har tvättat sig. Har heller inga som helst problem med att låna tandborste eller att dela säng med goda vänner om det kniper. Så nej, jag har INGET motstånd mot att köpa någonting nom helst begagnat. Ungefär hälften av mina kläder är vintage från 50-talet och äldre, inklusive en del underkläder. Verkar det inte rent så är det ju bara att tvätta.

  Svara
 4. Therese

  Jag tycker du missar en viktig aspekt i fördelen med att köpa nytt – tiden!

  Jag älskar loppisar, second hand butiker och marketplace på fb. Men det är långt i från alltid man hittar det man vill ha första gången man går på loppisen/2nd hand butiken och köper man på köp och säljsidor ska man planera en tid och mötas upp.

  Och jag har mycket i huvudet som bör inhandlas (och annat som snurrar) jag jag tycka det är grymt härligt att köpa nytt bara för att få det gjort!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är sant, man måste ha tålamod och tänka ”slow consumption”. Vi känner sällan att vi behöver lösa det ”här och nu” när det gäller framför allt inredning osv (vi har bott 3 år i vårt hus och ff inte gjort / köpt flera av de förändringar och kompletteringar vi visste att vi ville göra när vi köpte huset, haha :) ).

 5. Tina

  Tycker många gånger att tillfredsställelsen känns högre när man lyckas hitta kläder, möbler, inredning eller t ex husgeråd second hand. Men som någon skriver kan tiden många gånger också vara avgörande för om det blir ett begagnat köp eller nyinköp. Det krävs onekligen ofta en hel del både tid och engagemang att hitta det man eftersöker.

  Svara
 6. Marie

  Hej! Tack för en fin blogg som jag läst i flera år. Ingen kommentar om second hand men en fråga om barnsängen på bilden😊 Har ni byggt ihop den själva av två sängar? Funkade det bra för era barn? Har själv två med 16 månader mellan och funderar på hur vi ska göra med sängar när bebisen börjar sova mer i egen säng.
  Har ett vagt minne av att ni kanske skrivit om detta förut men då hade jag inga barn än så minns inte allt…Vi bor i en trea så barnen kommer dela rum.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, då har vi lika långt emellan våra barn. :) Ja, det stämmer att vi skrivit om det, här är inlägget:
   https://minimalisterna.se/barnens-dubbelsang/

   Kan tillägga att barnen nu har en familjevåningssäng och att de ff sover nästan varje natt tillsammans i nederslafen. Storasyster hade en period i somras när hon ville ligga själv i övre delen, men nu är hon tillbaka i nederdelen med lillebror (de är nu 5 år respektive 6,5 år). Här är ett inlägg från tankarna kring den sängen:
   https://minimalisterna.se/langsiktig-sanglosning-till-barnen/

  2. Marie

   Tack för svar och länkar! Vi har också tänkt våningssäng senare så superkul att läsa om det😊

 7. Henrik

  Jag köper aldrig second hand eller begagnat. För mig handlar det främst om att jag med åren lärt mig vad som funkar, vilket gör att jag satsar på kvalité från start. Buy expensive, cry once!

  Svara
 8. Eva

  Det enda negativa med second hand är att jag handlat för mycket då det är/varit så billigt! Har aldrig haft mer skor och kläder än nu, varav långt mer än hälften köpt på second hand och ändå inte för mer än max 200 kr per månad. Har dessutom haft två megarensningar av garderoben ett par gånger under senaste sju åren, men ändå fylls det snabbt på igen. Vissa butiker skulle faktiskt kunna höja priset lite mer och jag skulle lättare avstå fler fina grejer… ;-)

  Svara
 9. Anna

  Det som funkar för mig angående second hand (gäller mest kläder andra saker kan jag göra undantag för) är att antingen köper jag något på second hand eller rättvist producerat. Eftersom rättvust producetat är mkt dyrare blir det färre spontanköp och eftersom jag köper det mesta second hand har jag råd med att köpa nytt rättvisa grejer :) Tagit lång tid att ändra mina tankebanor men känner äntligen att jag lever mer i linje med mina värderingar.

  Svara

Lämna ett svar