Minimera junket i junklådan

Junklåda, skräplåda eller alltiallo-låda, kärt barn har många namn. Även små saker tar upp plats i hemmet. Och de tenderar dessutom att inte ha någon naturlig förvaringsplats. Det kan vara vitt skilda saker som exempelvis batterier, reflexer, hänglås, gem, utländska pengar, nyckelbrickor, pass, vaccinationskort, medlemskort med mera. Saker du har användning för då och då och gärna vill hitta snabbt och enkelt när du väl behöver dem.

Idag ger jag tips kring rensning i din junklåda, som ett led i att börja decenniet lite enklare och lite mer ordningssamt. Men kom ihåg, organisera inte det du kan rensa bort. :)

Denna saliga blandning av småsaker har en tendens att hamna i en eller flera så kallade junklådor och jag har identifierat några typiska karaktärsdrag för dessa saker:

  • De saknar naturlig tillhörighet. Sakerna har ingen naturligt hem eller förvaringsplats och hör inte ihop med tillräckligt många andra prylar för att förtjäna en egen plats.
  • De är fysiskt små. Sakerna tar var för sig liten plats och anses därför inte behöva ett eget utrymme i en låda eller på en hylla, och det finns inget bättre sätt att förvara dem på än tillsammans med andra prylar av liknande karaktär.
  • De används sällan. Sakerna används sällan eller under en ytterst begränsad del av året. Kanske är det extra uppsättningar av befintliga saker som nyckelbrickor, glasögonfodral, hänglås, reflexer eller liknande.

Utmaningen med junklådorna är att dessa över tid tenderar att fyllas med sådant som egentligen bör rensas ut. De används nämligen ofta som plats för saker som inte har någon bestämd plats eller som du inte orkar lägga tillbaka på rätt plats, alternativt inte vill fatta ett slutgiltigt rensningsbeslut kring. Det gör att saker med eller utan värde blandas huller och buller, där den senare kategorin tenderar att dölja den första. Därför är det bra att någon eller några gånger per år göra en rensning även i junklådan.

De prylarna som faktiskt fyller ett behov, om än relativt sällan, behöver såklart inte rensas ut. Samtidigt som de inte heller behöver ligga huller om buller med saker som bör rensas ut.

Genom att ta ut alla saker i junklådan, kan du enklare lyfta blicken och kategorisera dem. Jämfört med andra rensningsområden är det särskilt viktigt att fundera ett extra varv kring var de olika prylarna som du vill behålla hör hemma. Så när du rensar i junklådan, lägg inte omedelbart tillbaka det du behöver och vill spara, utan fundera om det finns en mer naturlig plats för saken i hemmet. Kanske kan en delmängd av junket skapa en helt egen kategori, exempelvis reseprylar, träningssaker eller motsvarande. På så vis slipper du lägga onödigt mycket tid och mental energi på att leta efter dem i röran nästa gång.

Hur ser det ut hos dig, har du en junklåda eller skräplåda? Är den i behov av att prylbantas? :)

Det här inlägget är en del av en kort serie blogginlägg med prylbantar-inspiration för att du ska kunna börja det nya decenniet lite lättare. De tidigare publicerade inläggen i serien är:
Börja decenniet med en enklare garderob
Rensa böcker steg för steg
Minimera samlingen med textilier

2 tankar kring ”Minimera junket i junklådan

  1. Josefin

    Vi har en låda i köket som fyller funktion som ”junklåda”, men den är strukturerad ;-) Div i lådan har vi flera små lådor (utan lock). En för sladdar/laddare, en för pennor, en för hänglås etc. :)

    Svara

Lämna ett svar