En månad tio plagg

Under hösten gör jag en favorit i repris på vårens 1 månad 10 klädesplagg. Alltså väljer ut 10 plagg från min garderob som jag använder till vardags under en månad. Det finns en enkelhet i att bara ha de nödvändigaste plaggen tillgängliga.

Jag testade detta första gången i april och tyckte det var otroligt skönt att minimera valen. Därför fortsatte jag med konceptet i maj. Dock bytte jag ut flera plagg då vi gick mot varmare väder och anpassade garderoben utifrån maj månads jobb och planerade aktiviteter.

Inför hösten består de 10 plaggen av följande uppsättning:
2 jeans
1 kjol
1 blus
3 skjortor
2 tröjor
1 hoodie

Förresten, 8 av 10 plagg i bild ovan är second hand-köpta plagg. Har för mig det var liknande nivå i våras (hoodie och kjol enda nyköp, men ingen av dem är köpta i närtid).

Hösten kan ju vara lite lurig klädmässigt och pendla mellan sensommarvärme och vinterkyla. Jag anpassar kläderna med enbart skjorta/blus eller tröja varma dagar. Och skjorta + tröja utanpå kalla dagar. Och inomhus där jag använder kläderna mest är det ju dessutom inte så stor temperaturskillnad. :)

Här är exempel på några outfits med dessa plagg.

Varför vill man egentligen ens begränsa sin garderob?
1. Sparar energi. Även små beslut tar beslutsenergi, genom att förenkla och minimera garderoben tar du bort många val.
2. Sparar tid. Du blir snabbare klar på morgonen och har färre plagg att underhålla, laga, organisera, stryka, tvätta osv.
3. Lägre utgifter. Hur många har inte haft plagg som aldrig eller sällan används? Men ändå har man betalt för plaggen. Färre inköp = lägre utgifter.
4. Alltid välklädd. När du väljer ut plagg till en liten garderob kommer du välja favoriter och plagg du trivs i. Det gör att du kommer känna dig välklädd vad du än väljer.
5. Mindre stress. Sammantaget gör detta att du kan minska vardagsstress i livet.

Och man behöver absolut inte ha gränsen på exakt 10 plagg. För mig var det ett experiment för att se om det gick och vad jag tyckte om det. Andra liknande sätt att minska valen i sin garderob och göra vardagen enklare är:

Har du testat något sådant här koncept kring din garderob? :)

7 tankar kring ”En månad tio plagg

 1. H

  Till hösten lär det bli ett par jeans, två tjocktröjor, två eller tre skjortor.
  Räknas ytterkläder, underkläder, t-shirtar och aktivitetsspecifika kläder bort blir det inte mycket kvar.

  Svara
 2. Maria

  Jag har alltid samma vardagskläder. Jobbkläderna ser också alltid likadana ut…..

  privat: svarta byxor (ljusa sommartid) med en t-shirt och när det behövs – en varm tröja (i färg). Till detta, svarta skor.

  Så om man räknar hela garderoben har jag 30 plagg. Varav 15 är jobbkläder. Man kan inte anklaga mig för att ha stor variation i klädseln i alla fall….. men jag känner mig alltid välklädd, är alltid representativ på jobb, och har alltid sköna vardagskläder som också är sköna och ser välklätt ut. Flera av de varma tröjorna har jag haft i 15 år, och de ser inte ens slitna ut- så kvalitet lönar sig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Man blir ju nyfiken på vad det är för märke på tröjorna som hållit så pass länge? :)
   Liksom vad det är för material.

   Låter för övrigt som en väl utvald och medveten garderob – kul att läsa! :)

  2. maria

   tröjorna kommer från Edursdotter, och är hennes varmaste tröjor i merinoull. De är jacka vår och höst, varm tröja inomhus under vintern. De funkar på minnesstunderna (är präst i sv kyrkan) som ”kavaj” och går lika bra i barngrupperna sittandes på ett golv.

 3. Emma

  Hej!
  Jag har gjort en överviktsoperation och håller på att gå ner i vikt. Planerar att köpa så lite kläder som möjligt innan jag blir ”viktstabil”. När jag sedan blir stabil så kommer jag förhopppningsvis (om jag går ner det jag tänkt mig) att behöva köpa en ny garderob (med vissa undantag). Vad har du för råd att ge gällande inköp av en ny garderob?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Då skulle nog mitt råd bli att leta plagg second hand, på typ Sellpy. För att det mesta finns där om man har lite tålamod.
   Men två andra tips:
   – Fundera över vilka modeller på plagg du föredrar, förmodligen kan du då i viss mån titta på vad du trivts i tidigare. Är det v-ringat, båtringat, urringat, knäppning, korta/långa/mellan kjolar och klänningar osv.
   – Och våga hålla dig till fåtal färgskalor så går det enklare att matcha garderoben kors och tvärs. De flesta människor har favoritfärger som vi redan använder lite mer än andra, vanligtvis är detta färger vi passar bra i. Genom att fatta ett strategiskt beslut att klä sig i färre färger, kommer du per automatik behöva färre accessoarer som bälten, skor, smycken, handväskor och sjalar för att matcha kläderna.

   Stort lycka till!

 4. Kristin

  Hej! Jag är i full färd med att bygga capsule wardrobe. Hämtar inspiration från denna sida/blogg/nyhetsbrev https://classyyettrendy.com/ :) Där finns olika klädstilar och hur man bygger garderob efter säsong.

  Tack för en bra blogg!

  Svara

Lämna ett svar