Bebisens sovplats ur ekologisk synvinkel

Det här är det andra inlägget i en serie där vi berättar om hur vi tänkt kring den kommande bebisen och de val vi gjort för att hålla nere kemikalier och tänka på miljön. Vi började med bebisens kläder, för att i detta inlägg berätta om bebisens sovplats. I nästa inlägg berättar vi om skötbordet med alla tillbehör som blöjor och dylikt, och därefter om leksaker. Kanske dyker något ytterligare område upp längs vägen. Den ekologiska djungeln är djup och fylld med snåriga beslut och jag vill inte komma med några pekpinnar utan bara berätta om hur vi har tänkt och resonerat.

Eftersom vi bor i en tvåa kommer bebisen sova i vårt sovrum så länge vi bor kvar. Spjälsängen är en begagnad från Ikea som vi fått ärva från Herr Minimalist bror. Dock tog vi genast bort den skumgummimadrass vi fick med sängen då skumgummi-produkter ofta är preparerade med flamskyddsmedel. Trycker du på skumgummi far små partiklar ut som inte är nedbrytbara i naturen. Vi valde att ersatta skumgummimadrassen med en mer naturlig madrass som är fylld med boveteskal från märket Bovete. Boveteskal är ett naturmaterial som transporterar bort fukt och ger ett behagligt sovklimat med jämn temperatur.

Madrass Bovete

Det finns madrasser som kan klassas som ändå mer ekologiska, exempelvis hos Grön Interiör. Vi tyckte dock att bovetemadrassen kändes mer prisvärd, särskilt eftersom vi inte vet hur mycket eller länge barnet kommer sova i sin spjälsäng. Att Bovete är ett familjeägt svenskt företag hamnade också på plussidan. För den som undrar om bovetemadrassens ”korvar” känns konstiga så kan vi meddela att de trycks ihop i madrassöverdraget som du lägger madrassen i och jag upplever inte att de känns.

Spjälsäng bovetemadrass

Ovanpå bovetemadrassen som du ser på bilden ovan, har vi lagt ett vanligt madrasskydd som skydd, vilket även skapar ett mjukt lager, det hade vi gjort oavsett madrassval. När det blir aktuellt kommer vi även använda ett öko-tex-certifierat madrasskydd fritt från PVC från märket Rätt Start, såväl i spjälsängen som i vår egen säng. Ikea säljer också madrasskydd men dels innehåller de syntetiskt gummi och dessutom har de en varningstext som säger: ”Skall ej placeras under bebisens huvud då materialet inte andas”. Därav valdes det bort, det kändes helt enkelt inte riktigt bra.

Till att börja med kommer vi försöka få bebisen att sova i ett babynest som antingen kan ligga i spjälsängen eller mellan våra kuddar i dubbelsängen. Vi har fått ett hemmasytt babynest av en vän vars barn bara ville sova hud mot hud, så det är oanvänt. Vi får se om vår bebis trivs bättre i det. Som täcke har vi en filt från det ekologiska klädmärket Geggamoja till att börja med. Såväl filten som snuttefilten som syns på bilderna kommer från Geggamoja och vi har haft dem liggandes i vår säng vid ett par tillfällen för att ta åt sig av våra dofter.

babynest med Doddi

Sängkläder till spjälsängen har vi tre uppsättningar av med underlakan, påslakan och örngott. Två av dessa är ärvda och tvättade många gånger. En uppsättning fick vi ny i julklapp och den är tillverkad av ekologisk bomull. Även kudde och täcke finns som vi ärvt, men det blir aktuellt först senare om vi förstått det rätt.

Sedan tidigare har vi aldrig elektronik som mobiler, läsplattor etc i sovrummet, mer än korta stunder som när Herr Minimalist läser på sin Kindle. Istället ligger de på laddning ute i vardagsrummet om natten alternativt i våra återsamlingsplatser i bokhyllan. Det känns bra ur framför allt strålningssynvinkel att hålla dessa prylar utanför sovrummet, men även eftersom elektronik drar till sig damm.

Det första inköpet vi gjorde till vår bebis var barnvagnen, det andra var ett mjukisdjur som jag suktat efter länge, nämligen en Doddi från Geggamoja. Doddi har sedan dess tålmodigt väntat på sin nya vän som vi hoppas kommer inom kort. Detta är bebisens enda gosedjur förutom några mjuka skallror som jag snarare räknar som leksaker, mer om dessa i kommande blogginlägg.

Har du några ekorelaterade tips för sovrummet och bebisens sovplats?

13 tankar kring ”Bebisens sovplats ur ekologisk synvinkel

  1. Caroline Jakobsson

    Tycker ni tänker helt rätt med sovplats och att bebisen i början ska sova nära er. Är ju van att ligga trångt i mammas mage. :) Min dotter, numera 6 år var en riktig liten ”sova så nära det går med mamma och pappa”. Vi hade också köpt vagn, men den vägrade hon sitta i tills hon blev lätt 1,5 år och då för tung att ha i bärsele/bärsjal. I fråga om leksaker hade Aria (dottern) endast några få leksaker och en stor fantasi. Även idag har hon inte mycket och även om det ibland trillar in lite väl mycket så leker hon ändå endast med sina favoriter. Dvs. gosedjuren och åter gosedjur. Man kan göra mycket med fantasin! Avslutar med att säga att jag älskar er blogg och tittar dagligen in. Fortsätt med det fina arbetet och all lycka till er och er kommande familjemedlem!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack så mycket! :)
      Kul att höra att du lyckats hålla nere antalet leksaker. Jag tänker att av alla de leksaker vi fått och behållt kan vi plocka fram några stycken i taget och se vad som går hem och om både bebisen och vi kanske tycker att det räcker med några få slutändan.

      Men jag tror det kan stimulera fantasin att hålla nere antalet leksaker. När jag haft besök av mina syskonbarn tidigare har mattan plötsligt blivit en båt och golvet ett hav etc och så har de lekt utifrån det i brist på leksaker, men det har ju funkat det också. :)

  2. Eva

    Jag fastnade för det du skrev om att ni inte har elektronik i sovrummet pga strålningen (och dammet). Nu tänker jag också i hög grad på sådant. Upplever att elektriska apparater påverkar en negativt om man är i deras närhet en längre stund. Men med tanke på att Herr Minimalist är ingenjör blev jag paff. Flera bekanta till mig som är elektroingenjörer (70- och 80-talister) fullständigt sågar mina påståenden om att det nog är osunt att utsätta sig för elektromagnetisk strålning i onödan och skrattar åt mina strävanden att inte sova med mobilen precis vid sängen osv.

    Därtill läste jag i december en bok, som inte alls handlade om sådant här, men som plötsligt tog upp en teori om förhållandet ökande bröstcancerfall och användande av behåar med stål/metallbygel. I kulturer som anammat västerländska livs- och klädnormer ökade bröstcancerfallen direkt. Traditionellt lindade ju kvinnor sina behag med tyg. Metallbygeln påstods vara som en antenn för elektromagnetiska fält och på sätt öka risken för cancer. Har aldrig hört om något sådant! Jag kunde faktiskt inte skaka av mig detta så har hört av mig till olika underklädeskedjor och påtalat behov av bra grejer med rejält stöd utan metall. Nu en dryg månad senare kan jag konstatera att det faktiskt finns ett visst utbud, med byglar i kraftig silikon.

    Svara
  3. Jenny / Ekomamma i stan

    Kul att läsa om hur ni planerar för bebisen! Vill gärna höra mer om hur ni tycker bovetemadrassen är då en vän till mig funderar på en sådan till deras kommande bebis – ni upplever den inte som ”hård”?

    Jag funderade lite på en sådan till lillebror, men han sov aldrig i spjälsängen så det kändes onödigt. Samtidigt använder vi spjälsängsmadrassen i den växasäng som lillebror sover i idag (fast fortfarande bara ungefär varannan och halva nätter) så det hade kanske varit smart ändå. Det är i alla fall ingen skumgummivariant utan en resårmadrass (annars hade vi nog resonerat annorlunda).

    Toppen med gosedjuren också! Tyvärr är det det enda området som inte lyckades ekofiera innan barnen kom, så vi har fått en hel del polyestervarianter i present (plus att jag faktiskt köpte några begagnade innan storasyster föddes), men som tur är så föredrar barnen varsin kanin i bomull, just nu i alla fall. Jag har rensat en del men storasyster är nu så pass stor att det inte går att ta bort saker hur som helst. Det är för övrigt mitt enda tips, att fundera på hur ni vill göra om omgivningen kommer med gosedjurspresenter i samband med barnens födelse. Jag är väldigt öppen med mitt ekointresse, men vi får ändå fortfarande sådant lite då och då.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tänkte skriva lite mer om bovetemadrassen när bebisen väl sovit på den så den provats för sitt användningsområde på riktigt, men det kan ju tyvärr dröja till långt fram i vår.

      Om jag trycker på madrassen med händerna upplever jag den lite hårdare än den madrass vi själva sover på, men vi är ju också betydligt tyngre. Har för mig jag läst att bebisar ska ha ganska fast/hård madrass, förutom alldeles i början då det kan orsaka platt-huvud, men i början kommer den ju inte sova på den madrassen ändå. I alla fall inte utan att ligga i sitt babynest. Och med ett madrasskydd på så skapar ju även det ett tunt mjukt lager.

      Bovetemadrassen luktade lite speciellt precis när vi packade upp den, och det står på hemsidan att man ska vädra den. Vi lät den först ligga ett dygn i vardagsrummet medan vi tvättade madrassöverdraget, sedan hängde vi ut den på balkongen 2-3 timmar och därefter har den inte luktat något alls.

      Tack för tipset! Vi har försökt varit diskreta men ändå tydliga med vårt ekointresse. Det kanske visar sig på allvar nu med bebisen hur tydligt det nått fram till olika personer, haha :)

  4. folkmun.se

    Så mysigt att läsa hur ni ”boar”!

    När det gäller gosedjuret så är det inte säkert att bebisen någonsin fattar tycke för det. Kanske lättare om det är enda alternativet, iofs! :-)

    Svara
  5. Anna K

    Hej! Undrar, om ni inte har elektronik alls i sovrummet, vad har ni då för väckarklocka? Jag har själv letat efter en batteridriven klocka i rostfritt stål, som är helt tyst! Verkar omöjligt att hitta.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vi har våra respektive mobiltelefoner som väckarklockor, men vi har dem ändå liggandes i vardagsrummet som jag nämnde, det angränsar till sovrummet. Då måste man såklart gå upp för att stänga av väckarklockan, men det minskar också risken för att snooza eftersom man vaknar till och redan är uppe när man stänger av den :)
      Kanske kommer det inte fungera lika bra när vi har fått bebis eftersom vi då inte kommer vilja väcka hen hur som helst, vi får väl se hur ljudkänslig bebisen är.

  6. whitemaskgirl

    Spännande. Ni har gjort det toppenbra för ert barn. Vilken härlig gåva, att ge den en bra giftminimerad start på livet. Det enda jag tänker på är gröna krukväxter som fungerar som luftrenare. Jag själv har ett paradisträd i sovrummet och vill införskaffa en ampellilja då det är en av de bästa luftrenare som finns. Nu vet jag inte vad ni anser om fårskinn men det har visat sig att fårskinn minskar risken för astma. Och sen är det väl bara att få in bra rutiner i sovrummet. Vädra, städa och hålla det rent, så allt damm försvinner.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad roligt att du nämner just krukväxter och fårskinn! :)
      Vi har ett fårskinn sedan tidigare som jag själv haft när jag varit liten i allt från bilen till pulkan och vagnen etc. Det har vi nu tvättat och finns tillgängligt för användning för bebisen. Vi har en varm åkpåse med något fårskinnsliknande innehåll som vi ärvt, men när det blir lite svalare tror jag fårskinnet blir bra i botten på vagnen, och i framtiden som sagt i en pulka eller bara som filt på golvet. :)

      Gällande växter så är jag i valet och kvalet om jag ska köpa en ampellilja eller en fredskalla. Vi har ett paradisträd sedan tidigare i vardagsrummet, eller pengaträd som jag kallar det (så länge du sköter den väl så kommer du ha gott om pengar :) ). Däremot har vi en annan växt som ibland ger ifrån sig små ”bollar” som hamnar på golvet, och den vill jag byta ut mot en luftrenande växt nu när en bebis kommer krypa omkring på golvet och stoppa alla tänkbara saker den hittar i munnen.
      Här är en bra sida med bilder och beskrivning i just ämnet luftrenande växter i hemmet:
      http://obesprutat.com/2014/02/08/de-sju-vaxterna-som-bast-rensar-ditt-hem-pa-kemikalier/

  7. Karin

    Hej,
    Tack för en intressant och mycket bra sida! Vi står i begrepp att välja en schysst madrass till vår 5-månaders bebis. Vad tycker ni om bovetemadrassen? Gillar er bebis den??

    MVH

    Karin

    Svara

Lämna ett svar