Julen är över, klapparna öppnade, julmaten uppäten och släkten har skingrats. Allt är frid och fröjd om det inte vore för ett litet störande lyxproblem – några julklappar visade sig innehålla prylar som du eller dina barn inte alls behöver eller vill ha. Vad kan man göra åt det nu?
Det är lätt att tro att man måste behålla något enbart för att det är en gåva. Så är dock inte fallet. Självklart ska man vara artig och tacksam över att få en gåva. Men givarens kontroll slutar i och med överlämnandet av gåvan. Därefter är det mottagaren som bestämmer.
Tre alternativ för oönskade gåvor:
Regifta. Ge bort den till någon annan som du tror kommer uppskatta gåvan mer.
Byt. Fråga efter kvittot i syfte att byta till något som kommer bättre till användning.
Sälj. Lägg upp gåvan på exempelvis Blocket eller Tradera till försäljning.
Att göra sig av med en gåva betyder inte att du inte bryr dig om personen som du fick den av eller att du förringar gåvans värde. Du har bara inte behov av just den prylen. Du kanske blev glad när du fick den och den kanske fyllde ett värde för dig under en (ibland kort) period. Gör den inte det längre så är det helt okej att släppa taget om den.
Om det känns lättare kan du såklart behålla saken ett tag. Antingen försöker du (eller barnen) använda den på tilltänkt sätt för att ge den en chans, den kan ju överraska! Eller ställ undan den ett tag och se om du saknar den. Gör du inte det känns det säkert enklare att släppa taget med tiden. Detta kan även fungera med barn som får leksaker de inte behöver. Att ställa undan och se om barnen ens saknar eller frågar efter dem.
Även om det kan kännas jobbigt så är förmodligen givarens avsikt att julklappen ska komma till användning och inte bli ytterligare ett dammsamlande objekt på en hylla i hemmet. Och kanske låter det lite egoistiskt eller kallhjärtat men det är trots allt ditt hem och dina saker så du får ju faktiskt göra vad du vill med dessa. Oavsett om det råkar vara en gåva du fått.
Det är viktigt att skilja på person och sak, det vill säga man varken ogillar eller förkastar en person bara för att man gör sig av med en gåva från denna.
Vad är dina tankar kring det här med oönskade gåvor till vuxna och barn?
Ett års köpstopp, shoppingstopp eller ett shoppingfritt år. Oavsett vad man kallar det så kan ett helt år utan konsumtion kännas otroligt övermäktigt för många. Precis som vissa utmanar sig i träning är detta en utmaning kopplat till vanor, beteenden och den egna shoppingmuskeln. Och precis som träning kan det därför behöva anpassas utifrån var man befinner sig idag och vart man vill ta sig.
Är du inte beredd på att ha ett helt shoppingfritt år så kanske något av nedanstående alternativ och varianter kan funka för att ändå göra miljön och din plånbok en tjänst, samt inspirera andra att agera annorlunda.
Alternativ och varianter på köpstopp
Inga nyköp. Tillåt dig att köpa begagnat när konsumtionsbehov uppstår. Ladda med en dos tålamod och försöka att hitta allt du behöver second hand under året.
X antal ”friköp”. Att du trots köpstoppet har X antal köp som du får göra när konkreta behov uppstår som du inte kan lösa på annat sätt än genom konsumtion (förslagsvis 1-5 köp). Kan kombineras med punkten ”köpa second hand”. Denna variant kör jag 2023.
Köpstopp inom vissa kategorier. Välj områden där du känner att du behöver det som mest, och var ärlig med dig själv. Det kan vara kläder, skor, väskor, smink, inredning, trädgård osv.
Medveten konsumtion. Shoppa enbart det du verkligen verkligen behöver. Det vill säga hålla dig borta från att köpa det du egentligen ”villhöver” eller tror dig behöva. Denna variant kör Herr Minimalist sedan flera år och avstår därför totalt köpstopp.
För de flesta krävs det lite ansträngning i början med köpstopp, men i grund och botten handlar det mycket om att ändra (o)vanor och börja agera och konsumera mer medvetet. Inte agera på känslor, hormoner eller tillfälliga humörsvängningar utan agera rationellt och ansvarsfullt. Låter det tråkigt? Tänk istället på allt du kan göra med den tid och alla pengar som frigörs genom att du inte shoppar under ett år. Fokusera på allt du nu kan göra, istället för på det du inte bör göra. Ett extra plus är såklart att du gör miljön en tjänst, och att du kan inspirera andra till samma klimatsmarta handling. :)
Tips vid köpstopp
Motivera. Fundera över varför du vill ha en shoppingfri period och sätt upp dina förhållningsregler, antingen skriver du ner dem eller har dem mentalt. Det är lättare att hålla motivationen uppe om du vet varför du gör något och hur det ska göras. Inspiration till förhållningsregler hittar du här.
Avregistrera. Undvik onödiga frestelser genom att avregistrera dig från nyhetsbrev och sms-utskick. Ta bort konsumtions-appar, sluta besöka webbshoppar samt fysiska butiker som kan locka till konsumtion. Och sätt upp en Reklam nej tack-skylt på postlådan. :)
Inspireras. Inspireras av andra som också har eller har haft köpstoppsår. Läs böcker och bloggar. Börja följa andra på Instagram som också har köpstopp, eller följa hashtags som #köpstopp2023 #shoppingfritt2022, gå med i någon FB-grupp. Och passa samtidigt på att avfölja konton/sidor på sociala medier som triggar dig att konsumera. :)
Vanor. Identifiera dina (o)vanor och ditt köpbeteende. Fundera över när och varför du ibland får shoppingsug, och om du kan undvika den typen av situationer. Är det sena kvällar på Tradera, lunchshopping med en kollega, eller när du är ledsen och vill belöna dig? Kan du hantera dessa situationer på annat sätt för att slippa frestelsen?
Informera. Berätta för andra om ditt beslut och vad du hoppas åstadkomma så att du kan få stöd, förståelse men också pepp. Kanske lyckas du till och med inspirera någon i din närhet till en liknande utmaning, om int annat har du åtminstone sått ett frö. :)
Så, har du känt att ett helt års köpstopp har känts övermäktigt och inget för dig, då är det dags att tänka om och börja fundera över vilket av alternativen ovan som kan vara lagom för dig att testa. :)
Ett helt år utan att slösurfa i webbutiker, vela mellan alternativ, jämföra priser för bästa dealen, hålla koll på när Tradera-annonser förfaller eller gå i butiker i köpcentrum. Jag har bestämt mig för att ha köpstopp år 2023 (igen). Eller shoppingfritt år som jag kallar det för att det låter mer positivt. Jag slipper ju lägga tid, energi och pengar på shopping.
Det är inte det att jag har konsumerat oförsvarbart mycket under år 2022, eller att jag känner att jag måste bryta något slags shoppingmani. Jag anser inte att jag lagt mig till med osunda shoppingvanor, men däremot har vi generellt i samhället osunda shoppingvanor. Och det är väldigt skönt att bara bestämma sig.
Som Jack Canfield skulle sagt:
99 % is a bitch. 100 % is a breeze.
Det vill säga; när du får shoppa behöver du regelbundet tänka till och fatta beslut kring köpa eller inte köpa, vad är värt pengarna, hur stort är behovet osv, men om du tidigare beslutat att du inte ska shoppa ett visst år, så behöver du inte ens fatta något aktivt beslut i varje potentiell shoppingsituation. Beslutet är taget för länge sedan.
Jag har haft shoppingfria år tidigare, 2018 och 2020. Skillnaden i förhållningsregler var att jag 2020 tillät mig konsumera second hand vid behov. Du kan läsa mer om förhållningsreglerna för 2018 års shoppingfria år här och för 2020 års här.
I år tänkte jag istället ha totalt 3 friköp, där jag i första hand ska leta second hand. 1 plagg/sak är 1 friköp. Friköpen har jag för att jag redan nu vet att jag har konkret behov. Exempelvis sneakers då nuvarande är flera år gamla och börjat gå sönder samt en bikini, men jag vill inte panikköpa något. Samt för att jag märkt att nackdelen som minimalist att ha köpstopp, är att vi sällan har ”en extra”, går något sönder eller försvinner så står vi där utan vad-som-helst.
Förhållningsregler köpstopp 2023:
3 friköp där jag letar second hand i första hand. Alltså 3 saker/klädesplagg får köpas.
Shoppingstoppet gäller enbart saker till mig själv; kläder, prylar, accessoarer etc. Jag får inte heller köpa dessa second hand (utöver mina 3 friköp då).
Underkläder och strumpor får inte köpas (eller då räknar det inom mina 3 friköp).
Förbrukningsvaror ingår inte i köpstoppet, utan får köpas.
Tjänster/upplevelser som frisörbesök, gymkort, restaurangbesök, liftkort mm får köpas.
Saker till det gemensamma bohaget ingår inte heller i mitt shoppingfria år. En ny diskmaskin eller en matta skulle alltså vara okej.
Kläder till barnen eller saker de behöver får köpas. Ofta ärver vi kläder, så förmodligen behöver vi inte konsumera särskilt mycket, men uppstår behov får de lösas.
Presenter får köpas till andra samt tas emot. Jag hoppas vi kan ge upplevelser eller förbrukningsvaror i stor utsträckning, men till barn kan det bli en och annan pryl.
Smink får jag köpa. Jag räknar det som förbrukningsvara. Min sminkväska är redan extremt liten och detta är inget jag shoppar i onödan eller mängder av.
Det jag hoppas på med mitt shoppingfria år är att minska fokuset på shopping ytterligare samt att spara tid. Att helt enkelt slippa bevaka och leta efter plagg eller saker på Sellpy eller Tradera som jag i perioder gör. Men också spara pengar och inspirera andra att inse att det går att låta bli att konsumera under ett år och ändå leva ett vanligt liv.
Är du redo för att hänga köpstoppet med ett shoppingfritt år 2023 eller kanske del av året? Eller varför inte börja med en köpfri månad eller kvartal och se hur det känns. :)
En vanlig fråga jag får när det gäller prylbantning är var man ska börja? Jag brukar svara att man ska börja där det känns enkelt och där sakerna inte är kopplade till så mycket känslor. Sen spelar det ingen roll om det är pennor, köksredskap, underkläder eller vad-som-helst som för dig inte är känslosamt.
Som jag skrev för ett par veckor sedan kan ett synligt ställe vara motiverande att börja med, som ett vitrinskåp, bokhyllan eller saker som ligger på öppna ytor. Helt enkelt för att du då ser framstegen och skillnaden efter att ha prylbantat. I detta inlägg tänkte jag främst fokusera på att berätta om 3 svåra saker jag släppt taget om.
För när du väl prylbantat alla enkla områden, det vill säga skalat av det yttersta lagret på löken, så kommer du med tiden att vilja ta dig an andra svårare områden. Hur kommer det sig? Jo, för att bakom varje ny insikt gömmer sig en djupare nivå av insikter kring dina behov och prioriteringar. Och genom att skala av fler lager på löken märker du fler fördelar som en minimalistisk livsstil ger.
Nedan kan du läsa om 3 svåra saker jag släppt taget om och rensat ut.
Dagböcker. Dagböcker från tonårstiden när man är mitt uppe i alla starka känslor; arg, ledsen, besviken, glad och himlastormande kär. Jag hade vissa problem under tonåren (vem hade inte det? ;) ) som jag inte behöver dela med mig av till mina barn, åtminstone inte i det formatet eller med de orden som en dagbok förmedlar dem i.
De symboliserar inte den person jag är idag, den person jag vill vara, eller den person jag vill att mina barn ska se mig som, om de skulle kommit över böckerna i framtiden. Det kändes som en frihet och lättnat att göra sig av med dem. Och nu 4-5 år senare har jag inte ångrat beslutet eller reflekterat över det särskilt mycket.
Arvegods. När det gäller ärvda prylar så lägger vi på ett lager tankar och känslor på prylarna vilket ibland kan göra att vi agerar irrationellt. Särskilt i ögonen på någon som kommer utifrån och inte har samma relation till sakerna. Och ibland är det ju inte bara ens egna tankar och känslor kopplade till prylarna, utan andra släktingars dito, men där man fått ”ansvar” att förvara och ta hand om ärvda prylar som man aldrig använder.
Jag hade tidigare svårt att släppa taget om ärvda prylar. Tills jag insåg att: Arv är inte att lämna något åt andra. Det är att lämna något inom andra. Och jag måste inte hålla kvar vid alla prylar för att minnas personen. Kanske vågar du släppa taget och komma ut lättare på andra sidan? :)
Bebiskläder. Det kändes som ett sådant definitivt beslut på att det inte blir fler barn när vi tillslut rensade ut barnens bebiskläder. Hela min kropp höll emot rensningen i många år. Men ibland är det väldigt skönt att bara fatta ett beslut, acceptera det beslutet även om man inte gillar det, och sedan gå vidare från det.
Det är ju mycket i livet som inte blir exakt som man hoppades eller ville. Där man snarare behöver jobba med acceptans, än att hålla kvar så hårt i något, oavsett om det är psykiskt eller fysiskt. Detta är ett sådant område för mig där jag får jobba med acceptansen.
Där har du 3 generellt sett ”svåra” saker som jag släppt taget om och prylbantat hela eller delar av. Men vad som är svårt
Har du själv några områden som du tycker är väldigt svåra att prylbanta?
Så hade november månad passerat och därmed är det dags för månadens inspirationsinlägg! Sätt eller lägg dig till rätta och njut av en härlig inspirationsstund.
Katta som driver podden har under en period flyttat till en ny hemort – Åre. I detta avsnitt pratar hon och Sara Rönne om nybyggarliv och hur det är att flytta ”som vuxen”. Om mentala och praktiska utmaningar men också om att känna sig behövd och hitta livsbalans. Även intressant att lyssna på för oss/er som inte har några flyttplaner. :)
Jag har tröttnat på fake och jakten på synlighet. På all strävan efter det perfekta. Jag tror att det bara finns en väg framåt nu. Att bestämma sig för att vara ljuset. För i det mörker som råder både i vår omvärld och i många människor, behövs det motsatta. Mer värme, äkthet och godhet.
Ett kort urklipp från Åsa Nyvalls fina instagraminlägg som du hittar i sin helhet här.
Artikel – Hemliga utsläpp vid fast fashion bolagens fabriker
Flera granskande reportage från Aftonbladet om hur fast fashion bolagens fabriker släpper ut och förorenar marken och vattnet nära deras fabriker. Det här är en berättelse om människor och vatten. Om kläderna vi bär och om ansvar. Det är inte fattigdom som förstör vattnet i Bangladesh. Det är vår efterfrågan och vårt överflöd.
Från blogginlägget: The people who make these ads know exactly how to manipulate the human brain and how to make a raging inferno from the smoke of your desires:
You’ll be smarter and more efficient if you buy this.
Sexy and irresistible if you wear that.
The envy of friends and strangers if you upgrade.
You’ll be happy. Finally, you’ll be satisfied.
Except…you won’t be. Not ever. Stuff and the marketing techniques used to promote it deliver empty promises while emptying your wallet.
Ett läsvärt blogginlägg som du kan läsa i din helhet här.
”Det är klart man handlar på H&M. Att välja bort det, det är ju som att vara för fin för kranvatten. Självklart är det dit man springer när ens t-shirts faktiskt blivit för solkiga eller barnen klippt sönder underlakanen igen. Det är ju en institution, lika mycket en del av den svenska samhällsväven som en bister iranier på Folktandvården eller en Gud-fri vigsel i Svenska kyrkan.”
En välskriven krönika där jag delvis håller med, inte att jag brukar handla på H&M, men däremot fenomenet att man inte blev förvånad över vad som framkom i denna granskning som Aftonbladet gjort. Vilket kanske är sorgligt i sig.
Så, där sätter vi punkt för månadens inspirationsinlägg. Kanske blev det lite tungt med alla rapportering kopplat till fast fashion, men artiklarna är välskrivna, läsvärda och viktiga.
När det är som mörkast ska vi utöver julavslutningar, glöggfikor, luciafiranden, julfester och pepparkaksbak klämma in onödig presentshopping också. Ibland känns det som att december består av en enda lång to-do-lista av saker vi vill, borde och känner att vi måste hinna göra innan den stora finaldagen – julafton!
Men bara för att julen är en högtid med konsumtionsdrivna traditioner, förväntningar och känslor, så råder det inte undantagstillstånd att släppa sina värderingar. Vi tycker att konsumtion fortfarande ska utgå från behov, dina egna och mottagarens.
Jag vill dela med mig av mina 10 bästa tips för att hjälpa dig att navigera genom den kommande månaden utan stress så att du kan njuta av julen. Och en minimalistisk jul betyder olika saker för olika personer. Precis som minimalism i stort kommer den skilja sig åt för dig och mig. För mig betyder en minimalistisk jul att minimera onödiga julklappar som riskerar att bli dammsamlare hos mig eller någon annan. Liksom att inte slösa tid, pengar och energi på saker som inte är viktiga för mig eller min familj.
10 tips för en mer minimalistisk jul:
Planera. Fundera över hur du vill känna under julen? Vad vill du bidra till? Hur mycket pengar är värt att spendera och vad vill du att dina barn ska minnas från julen? Det är viktigt att fundera kring detta innan du är inne i julkarusellen med advent, julpynt, önskelistor och julavslutningar. För under stress fattar vi sällan kloka beslut och tenderar lösa utmaningar och problem med ogenomtänkt konsumtion.
Prioritera. Välj ut några saker som betyder mycket för dig kring jul och våga prioritera bort annat. Julkort och julgran är två saker vi exempelvis valt bort här, men vi pyntar gärna hemmet med andra saker. Julgranar njuter vi av hemma hos släktingar vi besöker under jul. Julstrumpa på julafton är viktigt och en busig tomtenisse likaså. Men det kan såklart vara olika prioriteringar från år till år, beroende på livsfas, barnens ålder och ens egna energinivå. Prioritera på samma sätt vad som är viktigt på julbordet.
Rensa. Framför allt om man har barn som får en hög julklappar så är ett hett tips att rensa inför julen (eller efter, det funkar det med). Motivera barnen att släppa taget om leksaker de ändå inte leker med eftersom det kommer/har kommit ”nya” (eller bättre begagnade) av jultomten. Eller för att vissa godhjärtade barn kan se det fina i att skänka bort till andra som behöver sakerna mer än de själva.
Julklappsplan. Kom överens vilka ni byter julklappar med och gör detta i god tid så du slipper stressköpa något i sista minuten till någon du knappt känner. I inlägget här hittar du fler tips på hur du kan tänka kring minimalism och julklappar. Men ett tips när det gäller julklappar till vuxna är att köpa förbrukningsvaror, och när det gäller barn – våga vara tydliga med förslag så att det blir enkelt för givaren och du kan styra dem i linje med dina värderingar.
Åldersgräns. Vi fortsätter på temat julklappar. Ett tips är att ha en åldersgräns på när ”barn” är för gamla för att få julklappar från andra i släkten än sina föräldrar (eller när barnen är stora nog att ingå i julklappsspelet istället). Är släkten stor är också ett alternativ att man köper julklapp till ett syskon/kusin osv vardera, då blir det färre personer att köpa och försöka hitta lämplig gåva till.
Julklappsspelet. Vill ni minimera julklappsinköpen men ändå ha julklappar tycker jag julklappsspelet är toppenbra. Alla köper en julklapp och sedan spelar ni på något sätt ut dessa, med tärningar eller kort osv. Vi har haft ”förbrukningskaraktär” och för 100 kr som riktlinje samt att man ska rimma på paketet. I vår familj får man inte ”sno” julklappar av varandra, men i någon annan familj är det säkert höjdpunkten på spelet. :)
Upplevelser före saker. Fundera om du kan ge gåvor som inte är fysiska prylar. Helt enkelt investera i upplevelser tillsammans istället för saker. Det går att anpassa utifrån ålder på mottagaren och presentbudget – allt från besök på Leos Lekland, en filmkväll eller brunch på ett trevligt ställe, årskort på Skansen, Kolmården eller lokala skidbacken. Istället för att fråga barnen om önskelistor, testa att fråga om upplevelse-lista. Vad vill de besöka eller uppleva under kommande år. :) Likaså om du och din partner ger varandra julklappar, kanske kan ni bara göra en upplevelse ihop?
Hållbar paketinslagning. Presentpapper kan vara otroligt vackert men också otroligt slöseri. Till våra barn har vi presentpåsar i tyg som vi använder om och om igen till både jul och födelsedagar för att minska presentpapperet något. Ibland försöker vi spara inslagspapper från större paket, då kan slitna delar klippas bort och papperet användas till mindre paket. Papperspåsar, tidningspapper, teckningar eller överblivet tyg är andra sätt att slå in paket utan att använda klassiskt julpapper/presentpapper.
Byt miljö. Något jag vill slå ett slag för är att våga resa bort över jul. Vi har de två senaste åren när vi på grund av corona inte kunnat fira med släkten, åkt iväg bara vår lilla familj till Orsa Grönklitt och firat jul. Skidåkning, ett härligt lugn och massor av snö. Det har verkligen varit ett mysigt substitut och mycket av den traditionella julstressen har verkligen eliminerats. Julmaten hålls enklare, inget behöver städas, och man får automatiskt massa frisk luft och tid tillsammans.
Hjälps åt. Julen handlar ju mycket om att umgås med människor man tycker om. Och även om man är på besök hos en släkting så går det ju att hjälpa till att duka, göra sallad, kompletteringshandla eller erbjuda sig att ta med bröd eller en kaka. Det blir så mycket enklare om man försöker hjälpas åt. Kanske inte minst i år när i princip allt blivit markant mycket dyrare för oss alla.
Hoppas du får en jul med mindre stress, där umgänge och gemenskap står i fokus istället för prylar och konsumtion. För en minimalistisk jul behöver varken vara tråkig, ensam eller utan pynt och gåvor.
Vilket av tipsen ovan tar du med dig från inlägget? :) Eller har du något ytterligare tips på temat att dela med dig av?
I reklamsamarbete med Hyber med erbjudande till dig.
Den första kylan och snön kommer ofta med överraskning och man börjar akut leta efter barnens vinterkläder och varmare lager. Precis som denna helg. :) Ofta är plaggen för små eftersom de inte använts sedan förra säsongen, och då behöver man akut leta nya eller bättre begagnade.
Detta är en av många anledningar till att jag gillar Hyber. Hyber är en hyrtjänst med framför allt ytterkläder för barn. En enkel och smidig tjänst där du väljer kläder, beställer hem och klär på barnen. Typ.
Ett knapptryck bort har du sedan fria storleksbyten om barnen växer ur något inför eller under säsongen. När säsongen är slut returnerar du plaggen till Hyber eller byter till nästa storlek. Hyber går igenom produkterna, gör en bedömningsprocess, tvättar, säkerhetskontrollerar, funktionstestar och vid behov lagar plaggen. Därefter görs produkterna som klarar bedömningen tillgängliga för nästa familj att hyra.
Just nu får du 30 % rabatt på dina 2 första månadshyror med koden: hösthybramedminimalisterna (gäller ej vagnar och bilbarnstolar). Koden gäller fram till 31 december 2022. Ge din familj eller kanske dina barnbarn, en tidig julklapp!
Genom att välja att hyra, slipper du alla funderingar kring om du ska leta begagnat eller köpa nytt, lägga tid på att jaga plagg på webbsidor eller i butiker, om du ska skänka, sälja eller lagra de urväxta vinterkläderna mm mm. Att hybra är att göra det enkelt för dig och samtidigt få kvalitativa plagg till barnen.
Idag har Hyber inte enbart barnkläder, utan även cyklar, bärselar och olika barnvagnar. Typiskt sådana saker som barnen växer ur och som används under begränsad tid. Men också mammakläder som ju också är något som används endast under en begränsad period.
Som vi ser det är de stora uppsidorna med Hyber att det:
Sparar tid. Genom att vi slipper lägga tid på att fundera, leta, köpa och förvara urväxta ytterkläder.
Sparar energi. Det går åt minimal energi att fixa barnens uppsättning ytterkläder.
Ger flexibilitet. I och med att du snabbt kan byta storlek när barnen växer eller om något plagg råkar gå sönder.
Är miljövänligt. Du förlänger livslängden på kläder när de som är fullt funktionella cirkuleras vidare till andra familjer. Med Hyber förlängs plaggens livscykel med hela tre år.
Rabattkoden ”hösthybramedminimalisterna” ger dig alltså 30 % rabatt under dina första 2 månaders hyra hos Hyber. Våga testa att hyra istället för att äga du med!
Vad skulle du vilja hyra istället för att köpa, äga och förvara? :)