Ska färdiglästa böcker sparas som en intellektuell trofé i bokhyllan eller bör du göra dig av med dem så fort de är utlästa? Och om du ska spara vissa böcker, hur avgör du i så fall vilka? Och de böcker som verkligen var jättedåliga, vad gör du egentligen med dem?
Jag har försökt finna svar på frågorna ovan genom att identifiera tre olika typfall du behöver välja mellan när du läst färdigt en fysisk bok:
- Boken var bra och du tror dig vilja läsa om den igen i framtiden.
- Boken var bra men du tror dig inte vilja läsa om den igen i framtiden.
- Boken var dålig och du vill så klart varken läsa den igen eller ens läsa klart den.
Om du dessutom delar upp böcker i två huvudgrupper det vill säga skönlitterära böcker samt fakta- eller läroböcker så får du totalt sex olika scenarion. Dessa har jag listat i tabellen nedan samt markerat med grön, orange respektive röd färg enligt de fyra s:en. Jag har dock skippat alternativet sälja eftersom de flesta böcker helt saknar andrahandsvärde idag, förutom viss kurslitteratur eller motsvarande.
Grön = spara. Orange = skänka. Röd = skänka eller slänga.
Enligt mig är den bästa lösningen att skänka bort riktigt bra böcker till en vän alternativt en välgörenhetsorganisation eller motsvarande. På så sätt får en annan personen chansen att uppleva samma fantastiska äventyr eller ta del av samma kunskap som du. Om det är en vän som är villig att ta emot och läsa boken så får ni dessutom något intressant att prata om vid ett senare tillfälle.
De böcker du inte gillade eller ens läste klart bör du göra dig av med. Det kanske inte är en kanonide att lura på en vän dessa, däremot möjligen en välgörenhetsorganisation eller motsvarande som har större möjligheter att hitta en lämplig mottagare. Var boken riktigt usel kan du till och med överväga att slänga denna, för mänsklighetens bästa.
De enda böcker värda att spara är, enligt mig, dem som är mer av typen fakta- eller lärobok och som du vet att du kommer läsa igen.
Hur jag resonerar ovan låter kanske självklart för många eller i alla fall vissa, men trots det fastnar merparten av de redan lästa böckerna hemma i bokhyllan när vi klara med dem. Varför är det egentligen så och vad kan vi göra åt det?
- Du tror att du kommer läsa om dina böcker. En vanlig anledning är att du tror dig vilja läsa om boken någon gång framöver. I realiteten finns det nästan oändligt många precis lika bra eller bättre böcker i världen. Därför är det synd att läsa om samma bok igen om den inte var makalöst magiskt exceptionellt bra. Oftast är det mer givande att skaffa nya intryck, perspektiv och erfarenheter genom att läsa en ny bok. Och hur ofta har du i praktiken läst om samma bok en andra eller tredje gång, speciellt en skönlitterär sådan?
- Du ser dina böcker som intellektuella troféer. En annan vanlig anledning till att böckerna blir kvar i bokhyllan är stoltheten över att ha läst dessa, vilket man vill påminna sig själv och andra om. Dock är kunskap i bokhyllan inte i närheten lika användbart och imponerande som kunskap i huvudet. Att spara, förvara och frakta runt böcker du redan läst resten av livet är dessutom inte bara jobbigt utan kommer även med en del dolda kostnader. Och hur ofta har du i praktiken stått framför bokhyllan hemma tillsammans med en imponerad gäst och gått igenom dina troféböcker?
- Du saknar en avvecklingsplan. En tredje anledning är att många varken har någon konkret model för vilka böcker de bör göra sig av med eller en plan för var och hur du kan göra detta. Det är helt enkelt lättast att låta dem stå kvar i bokhyllan. Hur har du historiskt sett gjort dig av med böcker du redan läst?
För att råda bot på utmaningarna ovan har jag satt ihop några tips och tricks:
- Gå igenom bokhyllan enligt modellen ovan och de fyra s:en.
- Hitta ett forum där du kan hitta inspiration till ny läsning, till exempel Goodreads. Då blir det tydligare hur otroligt mycket bra böcker det faktiskt finns och hur onödigt det är att läsa om en skönlitterär bok. Oavsett hur bra den var.
- Hitta ett digitalt forum där du kan lista upp, diskutera och imponera andra med de böcker du redan läst eller planerar att läsa, till exempel Goodreads.
- Gör givandet av böcker lite roligare genom att skriva namn, datum och betyg i boken och övertyga mottagaren att göra samma sak innan hen skänker den vidare.
- Bestäm dig för att aldrig mer köpa en fysisk bok till förmån för en bra E-bookläsare. Då slipper du för ”all framtid” problemet med skrymmande böcker samt vad du ska göra av dessa innan, under och efter att du läst klart dem.
Hur gör du med redan lästa böcker? Får de vara kvar i bokhyllan och i så fall varför?